- Kan bli militær konfrontasjon

USA og Kina kjemper om å være best på kunstig intelligens. - Situasjonen minner om Cubakrisen, sier ekspert.

KAPPLØP: Kampen om kunstig intelligens kan få svært dramatiske konsekvenser, ifølge ekspert på Kina og kunstig intelligens. Her avbildet er USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas utenriksminister Qin Gang. Foto: Leah Millis / POOL / AFP / NTB.
KAPPLØP: Kampen om kunstig intelligens kan få svært dramatiske konsekvenser, ifølge ekspert på Kina og kunstig intelligens. Her avbildet er USAs utenriksminister Antony Blinken og Kinas utenriksminister Qin Gang. Foto: Leah Millis / POOL / AFP / NTB. Vis mer
Publisert

USA og Kina kjemper intenst om å lede an i utviklingen av kunstig intelligens.

- Utviklingen på kunstig intelligens kan føre til en politisk og militær konfrontasjon, sier ekspert på Kina og kunstig intelligens, Jon Arild Johannessen.

Han sikter spesielt til den anspente situasjonen rundt Taiwan.

- Vil gjøre alt i sin makt

Taiwan står for over 60 prosent av produksjonen av halvlederchiper i verden, og over 90 prosent av de mest avanserte halvlederchipene. Disse chipene er «hjernen» i ny teknologi, og helt essensielle for kunstig intelligens.

Skulle Kina gå til krig mot Taiwan vil det utløse en større konflikt, ifølge Johannessen.

- Kina har siden 1949 ment at Taiwan tilhører dem. Jeg tror nok at Kina kommer til å ta Taiwan, men om det blir om 10, 20 eller 30 år, det vet ingen.

- Hva gjør USA da?

- Hvis USA innen den tid har fått på plass sin egen chip-produksjon på samme nivå som Taiwan, kan det tenkes at det ikke blir noen alvorlige konflikter. Har de ikke det, så tror jeg de vil gjøre alt i sin makt for å bevare Taiwan.

Ny Cubakrise

USA har allerede innført, og planlegger å innføre flere, restriksjoner på eksport av deres chip-produksjon til Kina, ifølge Wall Street Journal.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.