Dagbladet erfarer:

Kan bli skatte­­sjokk

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran sa regjeringens «utgangspunkt» er at lakseskatten skal sikre staten inntekter på 3,65-3,8 milliarder kroner. Ifølge Dagbladets opplysninger kan skatten bli langt høyere i gode år.

I DET BLÅ: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmininster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble tatt imot av Modum-ordfører Sunni Grøndahl Aamodt (Sp) da de presenterte den nye grunnrenten i september på Blaafarveværket. Hva skatten faktisk blir er det fortsatt ingen som vet. Foto: Terje Bendiksby / NTB
I DET BLÅ: Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) og finansmininster Trygve Slagsvold Vedum (Sp) ble tatt imot av Modum-ordfører Sunni Grøndahl Aamodt (Sp) da de presenterte den nye grunnrenten i september på Blaafarveværket. Hva skatten faktisk blir er det fortsatt ingen som vet. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lakseaksjene har de siste ukene beveget seg som en jojo på børsen etter uttalelser fra fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap), leder av finanskomiteen Geir Pollestad (Sp) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) om den foreslåtte grunnrenteskatten på havbruk.

Fiskeriminister Bjørnar Skjæran (Ap) har påpekt overfor IntraFish at regjeringens utgangspunkt er at staten sikres inntekter på 3,65–3,8 milliarder kroner.

Pollestad sendte aksjekursen opp da han i Dagbladet sa det «helt sikkert» blir endringer i skatten, mens Vedum sendte aksjekursen ned da han i Finansavisen sa at modellen er viktigere enn hvor mye som dras inn i skatt.

Provenyet ikke «poenget»

Dagbladet har snakket med en rekke kilder med innsikt i arbeidet med den nye grunnrenteskatten for havbruk. Regjeringen skal etter planen legge fram et konkret forslag neste måned.

Hovedbudskapet til alle Dagbladet har snakket med er at Vedum og Pollestad har sagt det samme «hele tida». Det var Bjørnar Skjærans uttalelse om at «regjeringens utgangspunkt» var at skatten skulle drive inn 3,8 milliarder, som har skapt forvirring, påpekes det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.