Kan bli skyhøye priser: - Kritisk

Gassprisene smalt i været torsdag morgen. - Prisene kan nå nye høyder, sier norsk ekspert.

SKYHØYE PRISER: Dette er kraftmastene i nærheten av det tyske gasskraftverket i Lingen vest i Tyskland. Om gassprisene fortsetter å stige, vil det slå direkte ut på strømprisene, og ramme tysk industri hardt. Foto: Ina Fassbender / Afp / NTB
SKYHØYE PRISER: Dette er kraftmastene i nærheten av det tyske gasskraftverket i Lingen vest i Tyskland. Om gassprisene fortsetter å stige, vil det slå direkte ut på strømprisene, og ramme tysk industri hardt. Foto: Ina Fassbender / Afp / NTB Vis mer
Publisert

Grytidlig torsdag morgen invaderte russiske styrker Ukraina, og sendte sjokkbølger gjennom verden.

Det påvirker også verdensøkonomien. De europeiske børsene falt markant i løpet av dagen, og verst er det i Tyskland, der DAX-indeksen i Frankfurt har falt nesten 5 prosent.

Voldsom prisoppgang

Det er det en grunn til, sier sjefanalytiker i Danske Bank, Anders Johansen.

- At Tyskland faller mest er naturlig. De har mye industri som er avhengig av energipriser, sier Johansen til Børsen.

For Russland er en stor eksportør av gass til Europa, og spesielt til Tyskland, som får to tredeler av sine gassforsyninger fra russerne.

Som følge av krigshandlingene i Ukraina har gassprisen skutt i været. Prisen på nederlandsk gass, som regnes som en målestokk på markedsprisen, har steget 41 prosent, og er nå priset til 125 euro per megawattime. Det er det høyeste nivået siden før jul.

Prisen på gass har vært høy i hele vinter, som følge av at Russland har eksportert mindre gass til det europeiske markedet, noe som igjen har ført til høye strømpriser. Det har vi også fått merke her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.