Kan bli skyhøye priser: - Kritisk

Gassprisene smalt i været torsdag morgen. - Prisene kan nå nye høyder, sier norsk ekspert.

SKYHØYE PRISER: Dette er kraftmastene i nærheten av det tyske gasskraftverket i Lingen vest i Tyskland. Om gassprisene fortsetter å stige, vil det slå direkte ut på strømprisene, og ramme tysk industri hardt. Foto: Ina Fassbender / Afp / NTB
SKYHØYE PRISER: Dette er kraftmastene i nærheten av det tyske gasskraftverket i Lingen vest i Tyskland. Om gassprisene fortsetter å stige, vil det slå direkte ut på strømprisene, og ramme tysk industri hardt. Foto: Ina Fassbender / Afp / NTB Vis mer
Publisert

Grytidlig torsdag morgen invaderte russiske styrker Ukraina, og sendte sjokkbølger gjennom verden.

Det påvirker også verdensøkonomien. De europeiske børsene falt markant i løpet av dagen, og verst er det i Tyskland, der DAX-indeksen i Frankfurt har falt nesten 5 prosent.

Voldsom prisoppgang

Det er det en grunn til, sier sjefanalytiker i Danske Bank, Anders Johansen.

- At Tyskland faller mest er naturlig. De har mye industri som er avhengig av energipriser, sier Johansen til Børsen.

For Russland er en stor eksportør av gass til Europa, og spesielt til Tyskland, som får to tredeler av sine gassforsyninger fra russerne.

Som følge av krigshandlingene i Ukraina har gassprisen skutt i været. Prisen på nederlandsk gass, som regnes som en målestokk på markedsprisen, har steget 41 prosent, og er nå priset til 125 euro per megawattime. Det er det høyeste nivået siden før jul.

Prisen på gass har vært høy i hele vinter, som følge av at Russland har eksportert mindre gass til det europeiske markedet, noe som igjen har ført til høye strømpriser. Det har vi også fått merke her hjemme.

- Vi er allerede inne i en situasjon hvor det er veldig høye priser. Dette gir ytterligere usikkerhet, sier Johansen.

- Ingen grenser

Russland står for 40 prosent av gassen og 35 prosent av oljen som Europa importerer. Dersom Russland struper gasseksporten, vil det sende prisene til himmels.

- Det er ingen grenser for hvor høyt det kan gå. Hvis 40 prosent av leveransene stopper opp, oppstår det gassmangel. Da er det klart at den allerede stive gassprisoppgangen vil nå nye høyder. At den situasjonen kan vare lenge, må man regne med, med store og ganske slunkne gasslagre med i spillet, sier kraftanalytiker Olav Johan Botnen i Volue Insight til Børsen.

Botnen påpeker at gasstilførselen til Europa foreløpig står ganske uendret. Han mener det er vanskelig å spekulere på hvordan prisene kan utvikle seg de kommende dagene – og ukene. Samtidig understreker kraftanalytikeren at markedet står i en ekstraordinær situasjon.

- Hvis det oppstår sterk mangel på gassleveranser, er det vanskelig å si hvor markedet ender. Historisk sett har vi ikke erfaring med en så presset gassituasjon som eventuelt kan komme, og dermed lite å sammenlikne med.

- Kan bli kritisk

Han forklarer videre at gass brukes i oppvarming over hele Europa, og ikke minst i kraftmarkedet for å bidra når fornybar kraft gir for liten kraftproduksjon. Derfor vil et potensielt frafall på 40 prosent av gasstilførselen ha en enorm innvirkning – også på det norske kraftmarkedet.

- Det er gasskraften som lager balanse når det er lite vind- og solkraft i det europeiske markedet. Kraftprisene i Tyskland er ventet å løfte seg kraftig allerede neste uke, noe som kan forplante seg til Sør-Norge, sier Botnen.

Med i regnestykket er også den omstridte gassrørledningen North Stream 2, som er ferdigbygget. Den går fra Russland til Tyskland via havbunnen i Østersjøen, og venter bare på godkjenning fra tysk side før den kan tas i bruk.

Den godkjenningen la tyskerne på is allerede tidligere denne uka, grunnet Russlands avgjørelse om å anerkjenne to utbryterrepublikker i Øst-Ukraina og sende «fredsbevarende styrker» til området.

Nå er altså situasjonen enda mer anspent.

- På kort sikt kan dette bli ganske kritisk, sier Johansen om gassituasjonen i Europa.

Foreløpig vet man heller ikke hva slags sanksjoner EU, USA og Storbritannia vil innføre, og heller ikke hvordan Russland vil svare. Det kan påvirke gassflyten fra Russland.

Dyrere strøm

For norske strømkunder kommer det naturlig nok til å merkes når energiprisene, og da spesielt gassprisene, når nye høyder.

- Linken til norske strømpriser er ganske sterk, som vi har lært i vinter, så det får helt klart konsekvenser. Men det er vanskelig å sette noe tall på, sier Johansen, og fortsetter:

- Vi er på vinteren, og da bygger vannkraften normalt sett ned lagrene. Det er ennå lenge til vi får snøsmelting. Det er mye som går i gal retning.

Men høye energipriser, og høye strømpriser, gjør at pengene fosser i den norske statskassa.

- Norge er et stabilt regime med den gassproduksjonen vi har. Den blir ekstra verdifull nå, det ser man jo. De eneste aksjene som er oppe i dag er Equinor og liknende selskaper, og de profitterer voldsomt på dette her. De og AS Norge, sier Johansen.

På toppen av det hele har også oljeprisen krøpet over 100 dollar fatet, noe som er det høyeste nivået siden 2014.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer