Kan bli statsminister i morgen

Erna Solberg vil ikke svare på om hun blir statsminister dersom Senterpartiet forlater Støre-regjeringen før valget i 2025. Hun skyver ansvaret videre til Frp, Venstre og KrF. - Opp til dem å vurdere, sier Solberg.

Dagbladet møtte Erna Solberg for å snakke om ektemannen Sindre Finnes' aksjehandler. Video: Vegard Krüger Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Erna Solberg (H) utelukker ikke at hun kan bli Norges statsminister i morgen om så er.

Dersom de andre partiene på Stortinget ønsker henne og ektemannen tilbake i statsministerboligen.

I norsk politikk er det vanlig at opposisjonen har en statsministerkandidat som står klar til å overta landet ved en eventuell politisk krise.

Erna Solberg vil ikke svare på om hun selv mener at hun er statsministerkandidat for borgerlig side i øyeblikket.

- Jeg synes dette er en hypotetisk diskusjon. Det er fortsatt ikke et flertall på Stortinget for at jeg skal være statsminister, sier hun til Dagbladet.

Solberg understreker at venstresidas flertall på Stortinget består, og at dette flertallet peker på Jonas Gahr Støre som statsminister i inneværende stortingsperiode.

Har skjedd før

Men, politiske kriser kan oppstå. I 1963 gikk Gerhardsen-regjeringen av kortvarig som følge av Kings Bay-krisa. Da måtte Høyre-leder John Lyng overta styringa av landet på lånt tid. Regjeringen hans ble felt tre uker seinere.

I 1990 gikk Syse-regjeringen av som følge av EØS-saken, selv om det var flertall for den i Stortinget.

Hypotetisk sett kan noe slik skje igjen når som helst: Kongen kan ringe Erna Solberg og be henne danne regjering når som helst.

Spørsmål om energi, utenlandskabler og EU-tilknytning er for eksempel saker som politiske kommentatorer mener kan ende i at Senterpartiet forlater Støre-regjeringen før valget.

- Hvis en sånn krise oppstår så må det bli en diskusjon mellom de partiene som ville støttet en slik regjering på det tidspunktet, sier Solberg.

Opp til Sylvi, Guri og Olaug

Hun sier det da blir opp til andre partier, presumptivt Frp, Venstre og KrF, å bestemme om de mener hun og Sindre Finnes er skikket til å flytte inn i Statsministerboligen.

Velgerne får i et slikt tilfelle ikke si sitt.

- Da vil det i så fall være opp til de partiene som støtter en slik alternativ regjering å bestemme om det er jeg som bør lede den. Det blir opp til de partiene å vurdere om det vil være grunnlag for det, sier Solberg.

Høyre-lederen forteller Dagbladet at hun ikke kan bli sittende som partileder dersom Økokrim tar ut siktelse for innsidehandel mot henne eller hennes mann.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer