- Kan bli svært alvorlig

Det ligger an til å bli den største rismangelen på 20 år, ifølge analyseselskap. - Matusikkerheten øker i verden og er knyttet til mange andre faktorer enn produksjon, sier norsk ekspert.

RISMANGEL: Som alltid er det fattige mennesker som vil bli rammet hardest av økning i matpriser som ris, sier ekspert. Bildet viser risåkrer i Kinas Yunnan-provins. Foto: STR / AFP / NTB
RISMANGEL: Som alltid er det fattige mennesker som vil bli rammet hardest av økning i matpriser som ris, sier ekspert. Bildet viser risåkrer i Kinas Yunnan-provins. Foto: STR / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom risprisene på verdensmarkedet vil stige utover i 2023, så vil dette kunne bli svært alvorlig for fattige mennesker, sier Ruth Haug til Børsen.

Hun er professor i internasjonale utviklingsstudier ved Norges miljø- og biotekniske universitet (NMBU).

Et slikt scenario vil føre til økt sult, ifølge Haug, som påpeker at det alltid er fattige som vil bli rammet hardest av økning i matpriser som ris.

- Ris er helt avgjørende i kostholdet særlig i asiatiske land, men har også stor betydning i mange afrikanske land.

Kan bli verste på 20 år

Den globale rismangelen i 2023 ligger an til å bli den verste på 20 år, anslår analyseselskapet Fitch Solutions.

Produksjonen av ris faller over store deler av verden, fra Kina til USA til EU, noe som driver prisene opp, skriver CNBC.

Spesielt de asiatiske landene ved Stillehavet, som konsumerer 90 prosent av verdens ris, rammes av utviklinga.

- Den mest tydelige virkningen av det globale risunderskuddet har vært, og er fortsatt, de høyeste prisene på tiår, sier råvareanalytiker i Fitch Solutions, Charles Hart, til kanalen.

Den svake forsyninga av ris kommer som en konsekvens av krigen i Ukraina, i tillegg til dårlig vær i risproduserende land som Kina og Pakistan.

I andre halvdel i fjor var Kina, verdens største produsent, rammet av kraftig monsunregn og flom.

- Matusikkerheten øker

Haug viser til at FNs organisasjon for ernæring og landbruk (FAO) meldte 7. april at kornprisene på verdensmarkedet fortsetter å synke.

Samtidig fører inflasjonen til at prisene forbrukerne betaler for maten, fortsetter å stige mange steder.

- FAO meldte videre at det i 2023 ligger an til en liten nedgang i risproduksjonen i 2023. Nedgangen skyldes ugunstige værforhold i noen store risproduserende land.

Haug påpeker imidlertid at FAO, i sin månedlige statistikk, ikke meldte at de forventer en alvorlig mangel på ris i 2023.

- Det blir spennende å følge med på hva FAO vil melde i mai, sier hun.

Slik Haug ser det, er det ikke nødvendigvis produksjonen som er hovedproblemet når det gjelder høye rispriser i en rekke land, men andre forhold.

Hun trekker fram høye gjødselpriser, energipriser, transportpriser, økende risforbruk til erstatning for dyrt hvetebrød og handelspolitikken i form av eksportforbud som for eksempel India fører.

- Matusikkerheten øker i verden og er knyttet til mange andre faktorer enn produksjon - for eksempel konflikter som den russiske invasjonen i Ukraina og økonomiske nedgangstider som følge av blant annet covid-19. I mange land har vi hva vi kan kalle en levekårskrise som innebærer at grupper av befolkningen i mindre grad har råd til mat.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer