- Kan bli svært alvorlig

Det ligger an til å bli den største rismangelen på 20 år, ifølge analyseselskap. - Matusikkerheten øker i verden og er knyttet til mange andre faktorer enn produksjon, sier norsk ekspert.

RISMANGEL: Som alltid er det fattige mennesker som vil bli rammet hardest av økning i matpriser som ris, sier ekspert. Bildet viser risåkrer i Kinas Yunnan-provins. Foto: STR / AFP / NTB
RISMANGEL: Som alltid er det fattige mennesker som vil bli rammet hardest av økning i matpriser som ris, sier ekspert. Bildet viser risåkrer i Kinas Yunnan-provins. Foto: STR / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Dersom risprisene på verdensmarkedet vil stige utover i 2023, så vil dette kunne bli svært alvorlig for fattige mennesker, sier Ruth Haug til Børsen.

Hun er professor i internasjonale utviklingsstudier ved Norges miljø- og biotekniske universitet (NMBU).

Et slikt scenario vil føre til økt sult, ifølge Haug, som påpeker at det alltid er fattige som vil bli rammet hardest av økning i matpriser som ris.

- Ris er helt avgjørende i kostholdet særlig i asiatiske land, men har også stor betydning i mange afrikanske land.

Kan bli verste på 20 år

Den globale rismangelen i 2023 ligger an til å bli den verste på 20 år, anslår analyseselskapet Fitch Solutions.

Produksjonen av ris faller over store deler av verden, fra Kina til USA til EU, noe som driver prisene opp, skriver CNBC.

Spesielt de asiatiske landene ved Stillehavet, som konsumerer 90 prosent av verdens ris, rammes av utviklinga.

- Den mest tydelige virkningen av det globale risunderskuddet har vært, og er fortsatt, de høyeste prisene på tiår, sier råvareanalytiker i Fitch Solutions, Charles Hart, til kanalen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer