- Kan bli svært krevende

Opptakten til lønnsoppgjøret er ikke det beste, ifølge sjeføkonom.

LØNNSOPPGJØR: I dag lag TBU fram sin foreløpige rapport. TBU-rapporten skal bidra til at partene i arbeidslivet og myndighetene har best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi før lønnsoppgjøret til våren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
LØNNSOPPGJØR: I dag lag TBU fram sin foreløpige rapport. TBU-rapporten skal bidra til at partene i arbeidslivet og myndighetene har best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi før lønnsoppgjøret til våren. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag slapp Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU) den foreløpige rapporten før vårens lønnsoppgjør.

For de største forhandlingsområdene samlet har utvalget foreløpig beregnet årslønnsveksten fra 2021 til 2022 til 4,1 prosent.

- Svært sjelden

Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, viser til at inflasjonen i fjor var på 5,8 prosent. Det betyr at folk i fjor hadde 1,7 prosent nedgang i reallønnen i fjor.

- Dette skjer svært sjelden, bare et par ganger siden 1990-tallet, og gjør selvfølgelig at opptakten til lønnsoppgjøret ikke er det beste, sier Knudsen til Børsen.

TBU anslår nå en konsumprisvekst på 4,8 prosent i 2023.

- Det betyr altså at det skal svært mye til for at det blir særlig reallønnsøkning i år. Det tåler nemlig ikke norsk økonomi og norske bedrifter, hevder Knudsen.

- Fjorårets reallønnsnedgang og forventet inflasjon i år gjør derfor at årets lønnsoppgjør kan bli svært krevende. Jeg håper virkelig at trepartssamarbeidet fungerer og at tilliten mellom partene er sterk, sier økonomen videre.

- Økonomers verste mareritt

Siden arbeidsmarkedet er såpass godt, er det naturlig med høye forhåpninger om lønnsvekst, ifølge økonomen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.