- Kan bli tøft for mange

Coronaviruset kan ramme norsk reiseliv hardt, varsler NHO. I Lofoten merkes allerede avbestillingene.

VIRUS-EFFEKT: Reiselivet i Lofoten rammes av avbestillinger. Foto: Hans Arne Vedlog
VIRUS-EFFEKT: Reiselivet i Lofoten rammes av avbestillinger. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer
Publisert

Utreiseforbudet for kinesiske turistgrupper treffer reiselivet i Lofoten.

Og selv om turistbransjen i denne naturperla har flere bein å stå på, lar ikke de ledige rommene seg fylle opp sånn helt uten videre, rapporteres det fra bransjen som i dag er samlet til konferanse.

Store konsekvenser

Norge har de siste åra hatt en sterk vekst av turister fra Kina. Kineserne utgjorde 6,2 prosent av de totale utenlandske overnattingene i fjor, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Hotellnæringen i Norge har i gjennomsnitt en driftsmargin på null. Hvis 6-7 prosent av utenlandsmarkedet faller bort, kan dette få store konsekvenser for en bransje med små marginer, sier kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i bransjeorganisasjonen NHO Reiseliv til Børsen.

- Vi er bekymret for hvilken langtidseffekt dette kan ha, legger hun til.

Avbestillinger merkes

I Lofoten var turistbransjen samlet til en større konferanse tirsdag og onsdag.

- Frafallet av kinesiske turister har vært et tema, ja. Det er flere steder som har merket kanselleringer nå i februar. Og man ser at det er en risiko for ytterligere kanselleringer i mars. Så dette har hatt og vil ha påvirkning for reiselivet i Lofoten, sier markedsansvarlig Vegeir H. Selboe i Destination Lofoten til Børsen.

Avbestillingene lar seg ikke uten videre fylle opp av turister fra andre land, legger han til.

- En fordel for reiselivet i Lofoten er at vi har god spredning fra de markedene som besøker oss. Vi står ikke med et bein i ett marked. Men det er nok likevel ikke sånn at avbestillingene uten videre lar seg hente inn igjen. Hvis dette utvikler seg videre, vil det få konsekvenser, sier Selboe.

- Kan bli tøft

Merete Habberstad i NHO Reiseliv retter blikket noen måneder fram.

- Dersom virusutbruddet blir langvarig og treffer sommersesongen, vil effektene bli større ettersom kineserne er en viktig gruppe av utenlandsturister i Norge. Det kan bli tøft for mange hvis dette vedvarer, sier hun.

Ifølge SSB var det totalt 25 millioner hotellovernattinger i Norge i fjor. Av disse utgjorde kinesiske turister snaut 450 000 gjestedøgn, eller 1,75 prosent.

Etter utbruddet av coronaviruset ble det innført utreisenekt for kinesiske turistgrupper til andre land - inkludert Norge.

Virusutbruddet antas å ha oppstått i den kinesiske byen Wuhan i desember. Så langt er nesten 80 000 smittetilfeller bekreftet, og over 2700 er bekreftet døde, de aller fleste i Kina.

Stolt økning

Ved idyllisk beliggende Hotel Alexandra i Loen har man så langt ikke merket noen viruseffekt.

Administrerende direktør Richard Grov forteller tvert imot om en økning på 27 prosent i januar og februar.

OPPSVING: Hotell Alexandra i Loen innerst i Nordfjord har vekst så langt i år.
Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
OPPSVING: Hotell Alexandra i Loen innerst i Nordfjord har vekst så langt i år. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Vi har hatt en fantastisk god start på året. Det er vi veldig glade for, og naturligvis stolte av. Så kan man naturligvis gjøre seg noen tanker om hvorfor dette kommer nå. Vi vet uansett at dette kan svinge. Men det er uansett solid opp fra i fjor, som også sies å være et godt år for norsk reiseliv. Jeg har likevel ikke sett noen data om at norsk reiseliv vokste inn i himmelen i 2019, og jeg tror ikke situasjonen er så rosenrød som enkelte vil ha det til, sier Grov til Børsen.

Han bemerker at 70 prosent av gjestene er norske, og at andelen kinesiske turister blant de utenlandske er relativt lav hos dem.

- Eventuelle konsekvenser for framtidig trafikk kan jo ikke utelukkes. Vi kan ikke gjøre noe annet enn å følge med. Og huske at i alle kriser ligger kimen til oppgang, sier Grov.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer