Frykter kaos på svenskegrensa:

- Kan bli vanskelig å komme tilbake

Mens butikkene i Sverige jobber på spreng for å bli klare til åpning, frykter flere aktører kaos på grensene i morgen.

FRYKTER KØ-KAOS: Bildet viser grenseovergangen på den gamle Svinesundbrua mellom Norge og Sverige. Til helga ventes det en kraftig økning i trafikken her, og flere frykter lange køer. Foto: Vidar Ruud / NTB
FRYKTER KØ-KAOS: Bildet viser grenseovergangen på den gamle Svinesundbrua mellom Norge og Sverige. Til helga ventes det en kraftig økning i trafikken her, og flere frykter lange køer. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Etter 15 lange og traumatiske måneder, er vi veldig glade for at vi nå endelig begynner å se lyset i enden av tunnelen.

Det sier senterleder Ståle Løvheim ved Nordby Shoppingcenter til Børsen, litt over 24 timer før svenskegrensa åpner for fullvaksinerte nordmenn. Etter å ha fått klarsignal fra regjeringen onsdag, jobbes det nå på spreng med å få senteret klart for storinnrykk fredag.

Samtidig fortviler han over det han beskriver som manglende informasjon fra norske myndigheter.

- Frykter kaos

For siden nyheten om grenseåpningen ble kjent i går, har mange nordmenn tatt kontakt for å få svar på en lang rekke spørsmål:

- Må de fylle ut innreisepapirer? Hvordan fungerer framvisning av coronapasset? Må absolutt alle testes på grensa? Hvordan fungerer det? Hva koster testen? Alt dette er spørsmål vi får, men som vi ikke har svar på. Vi klarer ikke å få klare svar fra den norske regjeringen, kommunene, politiet eller tollvesenet, sier en oppgitt senterleder.

UTESTENGT: Magnus Larsson, Andreas Einestedt og Kim Eriksen bor i Sverige, men jobber i Norge. Derfor fortviler de over den stengte norsk-svenske grensa. Vis mer

Den store frykten er at det skal komme et storinnrykk av nordmenn, uten at man er tilstrekkelig forberedt ved grenseovergangene.

- Vi er redde for at det kan bli lange køer på grensa, og at mange biler kan gjøre det vanskelig for mange å komme tilbake til Norge igjen, sier han og legger til:

- Jeg frykter kaos, men forventer at norske myndigheter har gode planer og kontroll på situasjonen.

Vær forberedt på kø

Senterlederen er ikke alene om å være bekymret.

- Vi har blitt litt vant til at endringene kommer veldig raskt, og vi prøver å tilpasse oss så godt vi kan. Men det er noe bekymring for den første helga, sier Eidskogs ordfører Kamilla Thue (Ap) til NTB.

- Vi må bare be folk forberede seg på at det kan bli kø - både hos politiet og hos oss når det gjelder testing, fortsetter hun.

Thue, som er ordfører i kommunen med landets nest mest trafikkerte grenseovergang, etterlyser mer informasjon fra Solberg-regjeringen.

- Vi har som alle andre bare fått informasjon om endringene gjennom mediene så langt. Vi forbereder oss så godt vi kan med den informasjonen vi har og antar at det kan komme noe mer offisiell informasjon til kommunene om det som skal skje fredag klokka 15, sier Thue til NTB.

- Er dere fornøyd med dette?

- Informasjonsbehovet i denne situasjonen har vært stort hele veien, og da er det krevende å være kommune og svare på alle spørsmål som kommer når vi ikke har annen informasjon enn det folk flest har. Det er også svært krevende å holde rede på alle nye regelendringer som kommer fortløpende, både for oss som kommune og våre innbyggere.

STENGT: Dette synet møtte nordmenn som ville ta seg over grensa mellom Norge og Sverige i vinter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STENGT: Dette synet møtte nordmenn som ville ta seg over grensa mellom Norge og Sverige i vinter. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Forventer kraftig økning

Grensepasseringen på Magnormoen, som leder til populære Charlottenberg, er den nest største i Norge. Teststasjonen på grensa er åpen 24 timer i døgnet. Det har den vært siden august 2020. Foreløpig er det ingen planer om oppbemanning, muligens bare foran helga som kommer.

- Alt kommer an på hvor stor pågangen blir. Vi er fleksible og prøver å tilpasse oss så godt det går, sier ordføreren.

22 110 Fredrikstad-innbyggere er fullvaksinerte og vil ha mulighet til å reise over grensa uten krav om innreisekarantene, skriver Fredriksstad Blad. I nabokommunen Halden er tilsvarende tall 6 502, ifølge Halden Arbeiderblad.

- Vi forventer en kraftig økning i trafikken på Svinesund fra helga som følge av de endringene som nå innføres. Det må folk som planlegger Sverige-tur være forberedt på, sier leder for Svinesund internasjonale testsenter, Jostein Stø, i en pressemelding fra Halden kommune.

En konsekvens av dette er at det innføres endringer på testsenteret tidligere enn planlagt, skriver NTB.

- Vi endrer kjøremønster og venterutiner allerede fra fredag for å være forberedt på økt trafikk, sier han.

FOLKETOMT: Under normale omstendigheter pleier det å være nær fullstappet på parkeringsplassen utenfor Nordby-senteret. De siste 15 månedene har det vært nær tomt. Foto: Adam Ihse / TT / NTB
FOLKETOMT: Under normale omstendigheter pleier det å være nær fullstappet på parkeringsplassen utenfor Nordby-senteret. De siste 15 månedene har det vært nær tomt. Foto: Adam Ihse / TT / NTB Vis mer
DEN GANG: Slik så det ut utenfor Nordby Shoppingcenter under påskehandelen i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB
DEN GANG: Slik så det ut utenfor Nordby Shoppingcenter under påskehandelen i 2017. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer

- Har vært beintøft

Til tross for at han frykter kaos på grensa i morgen, er den norske senterlederen ved det som har blitt beskrevet som Norges største kjøpesenter (i Sverige) overlykkelig over at de endelig kan åpne dørene igjen.

- Det har vært beintøft. Her har det vært mange skjebner. Fra å være Nordens største kjøpesenter den ene dagen, til å ikke ha en eneste kunde den neste … Det er nesten så man ikke tror det er sant. Det var virkelig snakk om å gå rett i veggen, forteller Løvheim og mimrer tilbake til skjebnedagen da grenseovergangene stengte i mars i fjor.

- Kanskje det er bra at man ikke visste noe den gang, for da hadde man nok ikke hatt tro og håp. Men at det skulle vare så lenge som det har vært, det kunne nok ingen ha forutsett.

Hardt rammet

Det er få steder som har blitt hardere rammet av effektene av de stengte grensene enn nordmenns svenske «harry»-favoritt Strömstad, som har stått i en konstant krise i over ett år. Sommeren 2020 ble skrekkelig for det lokale næringslivet, som mistet enorme inntekter.

SVERIGE: Flere tok turen til Charlottenberg da regjeringen åpnet opp for flere svenske regioner i fjor sommer. Reporter: Linn-Christin Marthinussen Video: Christian Roth Christensen Vis mer

Alt i alt er det derfor kanskje ikke overraskende at gleden over gjenåpningen veier tyngre enn frykten for grensekaos i morgen.

- Det er dette vi har ventet på i 15 måneder, så det skal bli kjempegøy. Vi får bare tåle litt sjarmerende uorden ved grensa, og håpe at nordmenn har forståelse for dette. Jeg ønsker alle nordmenn hjertelig velkommen tilbake til Sverige, for de har vært savnet, sier Løvheim.

Han får også støtte fra Strömstad-ordfører Kent Hansson.

- Det er kjempebra. Jeg ser bare positivt på at denne beskjeden endelig kom, sier han til Børsen.

Ordføreren forteller at han også er gjort oppmerksom på at det kan bli utfordringer med lange køer ved grenseovergangene fredag, uten at han er veldig bekymret.

- Det er vanskelig å si hvor stort trykk det blir. Jeg hørte at det er rundt 1,2 millioner fullvaksinerte totalt i Norge. Hvor mange av dem som bor i pendleravstand til Sverige, og som kommer til å ta turen, er det vanskelig å sette et tall på.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer