Historisk hetebølge i Kina:

- Kan bli verre enn corona

En historisk hetebølge kan potensielt skape enorme problemer for kinesisk økonomi.

TØRKE: Hetebølgen i Kina har tørket inn elver, som her ved byen Chongqing. Elva Jialing, en sideelv til Yangtze, nærmer seg rekorslav vannstand. Tørken og heten kan få store konsveknser for kinesisk økonomi, med potensiell smitteeffekt på de globale forsyningskjedene. Foto: REUTERS / Thomas Peter / NTB
TØRKE: Hetebølgen i Kina har tørket inn elver, som her ved byen Chongqing. Elva Jialing, en sideelv til Yangtze, nærmer seg rekorslav vannstand. Tørken og heten kan få store konsveknser for kinesisk økonomi, med potensiell smitteeffekt på de globale forsyningskjedene. Foto: REUTERS / Thomas Peter / NTB Vis mer
Publisert

- Disse nedstengningene har potensial til å påvirke forsyningskjedene like hardt, om ikke hardere, enn coronanedstengningene, sier Mirko Woitzik i Everstream Analytics, et analyseselskap som har spesialisert seg på forsyningskjeder, til Fortune.

For ikke før var Kina i ferd med å legge bak seg kraftig coronanedstenginger, som preget viktige områder så seint som i vår, så kommer det nye problemer.

Denne gangen er det en historisk hetebølge som er i ferd med å sende kinesisk økonomi ut i problemer.

Historisk hetebølge

Kina står nemlig overfor den verste hetebølgen på 60 år, med temperaturer på over 40 grader, og en nøkkelprovins står overfor de verste økonomiske utfordringene som følge av heten.

I Sichuan, en av Kinas viktigste industriregioner, med til sammen 80 millioner innbyggere, har hetebølgen forverret en pågående tørke, og halvert vannstanden ved vannkraftreservoarene denne måneden.

Rundt 80 prosent av energien til Sichuan kommer fra vannkraft, og ettersom innbyggerne i området bruker mer energi enn vanlig for å holde seg avkjølt i den trykkende heten, blir det store utfordringer med energiforsyningen.

15. august annonserte derfor myndighetene at fabrikker i 19 byer tvinges til å stenge dørene i fem dager for å spare elektrisitet. Dette har siden blitt forlenget med ytterligere fem dager.

Og der det under nedstengningene under coronapandemien fantes smutthull for å holde fabrikkene åpne, som at arbeiderne bodde på de smittefrie fabrikkene for å holde hjulene i gang, er det ikke mulig å komme unna energiproblemene.

Kan få globale konsekvenser

Dette kan også få globale konsekvenser. Regionen er et knutepunkt for produsenter av halvledere, litiumbatterier og bildeler.

Foxconn og Compal, som produserer elektroniske komponenter til Apple, og bilprodusenter som Tesla, Toyota og SAIC Motor Corp., har allerede fått merke konsekvensene av heten.

Tesla og SAIC innrømmet allerede i slutten av forrige uke at de har problemer med å holde produksjonen i gang, og at dette har skapt forstyrrelser i forsyningskjeden, skriver CNN.

Sjeføkonom i Hang Seng Bank China, Dan Wang, sier til CNBC at hetebølgen er «en ganske fæl situasjon», som hun anslår lett kan vare i to - tre måneder.

- Dette vil påvirke de store energisensitive industriene og det vil ha en smitteeffekt på hele økonomien og til og med på den globale forsyningskjeden. Vi ser allerede en nedgang i produksjonen i stålindustrien, i den kjemiske industrien og i gjødselindustrien. Dette er veldig viktige ting når det gjelder konstruksjon og landbruk, men også til produksjon generelt, sier Wang.

- Ond spiral

Værvarselet sier også at det vil være varmt ut måneden, og ifølge analytikere kan det legge mer press på økonomien.

«Med covidrestriksjonene - som fremdeles er et dagligdags problem i Kina - og en eiendomssektor som er under nødvendig rehabilitering, har det oppstått en «svart svane»-hendelse med en rekordlang hetebølge på to måneder», skriver analytikere i investeringsbanken Jefferies, ifølge Financial Times.

«Tørken har skapt en ond spiral ettersom det blir knapphet på vannkraft, noe som igjen kutter strømproduksjonen til industrien».

Det har blitt tatt flere grep for å begrense strømbruken. Byene Chongqing og Chengdu har dempet belysningen, og kjøpesentre og kontorbygninger har skrudd av utendørsreklame som bruker lys. Bruken av heiser også suspendert.

Eiere av elbiler i region har også klaget over at mange ladestasjoner er stengt. Ifølge Tesla var bare to av de 14 ladestasjonene deres i Chengdu åpne 17. august.

Elv tørker ut

Varmen er også så drepende at store deler av Yangtze-elva er i ferd med å tørke ut. Ifølge de ferskeste tallene er vannstanden 60 prosent lavere enn det normale gjennomsnittet for august.

Det har ført til at transport av last på skip langs elva er kraftig redusert, og det er vannmangel i store deler av områdets ris- og soyamarker. Det har også ført til mangel på drikkevann.

- Alle er avhengige av den samme vannkraften, og det rammer hele regionen. På det nåværende tidspunkt finnes det ingen liste fra myndighetene med unntak. Så dette rammer bredt, i motsetning til de mer spissede covidnedstengningene, og derfor er det mer skadelig, sier Woitzik.

Foreløpig mener ekspertene at det ikke er kritisk, men dersom hetenedstengningene vedvarer, kan det få store konsekvenser.

- Hvis dette varer i ti dager, to uker, eller hva som helst lenger enn det, så snakker vi for alvor om alvorlige forsyningsforstyrrelser, sier Woitzik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer