- Kan dra ned gardinene

Forretningsmannen Atle Sommerfeldt tror mange vil gi opp hvis Spania igjen blir rødmerket for corona.

ALICANTE: Drøye tre måneder etter at Spania gikk i lockdown, kunne de første turistene fra EU og Schengen-området slippe inn igjen i landet den 21. juni. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Video: Ingunn Dorholt. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladets finansnettsted Børsen ringer forretningsmannen Atle Sommerfeldt hjemme i Skudeneshavn da han nettopp har fulgt datteren og familien hennes til flyplassen.

De skal til hjemmet sitt i Elche i Spania, der datteren jobber som lærer på den norske skolen i Rojales.

Sommerfeldt sier at tidene aldri har vært så vanskelige som under corona-krisen, på de 20 årene hans firma Spaniasommer har markedsført boliger i det norske markedet for selskaper og privatpersoner.

Og det er ikke over: Mandag advarte Folkehelseinstituttet om at Spania kan bli «rødt» i slutten av uka hvis det ikke skjer endringer de nærmeste dagene.

- Gikk i stå

- Det gikk helt i stå for de aller fleste kundene i mars, april og mai. De måtte stenge dørene, og de fikk ikke engang lov å ta imot folk på kontorene sine, forteller Sommerfeldt, som selv har et hus i Altea på Costa Blanca.

- SESONGEN AVSKREVET: - Usikkerheten om grønt og rødt og så videre, gjør at de aller fleste nærmest har avskrevet sesongen 2020, sierAtle Sommerfeldt i Spaniasommer, som markedsfører spanske boliger i Norge. Her er han i Altea for fire år siden. Foto: Privat
- SESONGEN AVSKREVET: - Usikkerheten om grønt og rødt og så videre, gjør at de aller fleste nærmest har avskrevet sesongen 2020, sierAtle Sommerfeldt i Spaniasommer, som markedsfører spanske boliger i Norge. Her er han i Altea for fire år siden. Foto: Privat Vis mer

For hans eget firma har det ikke vært så ille, fordi mange kunder har fortsatt å annonsere hos ham, for å vise at de er der. Etter at Norge droppet karantenekravet etter reiser til Spania, har det vært litt bedre for mange av firmaene han har som kunder.

- Nå er det jo åpnet igjen, men usikkerheten om grønt og rødt og så videre, gjør at de aller fleste nærmest har avskrevet sesongen 2020, sier Sommerfeldt.

- Kan dra gardinene ned

Hvis Spania igjen skal «rødmerkes», og karantenekravet innføres på nytt, frykter han at mange gir opp sine Spania-forretninger.

- Da kan du trekke ned gardinene igjen. Mange fikk jo et glimt av håp og optimisme da Spania åpnet igjen for et par uker siden. Da blir det veldig krevende for dem som trodde at de hadde det verste bak seg, sier Sommerfeldt.

Selv dro han og kona hjem til Skudeneshavn den 26. mars, men skal etter planen reise tilbake til Altea igjen i august. Nå er han usikker på om det blir noe av.

- Vi har latt myndighetene styre dette, så hvis de råder til å ikke reise til Spania, og forsikringene blir usikre, tør ikke vi å reise nedover. Da venter vi heller på neste gladmelding, sier Atle Sommerfeldt.

Video-salg

Eiendomsmekler Tuomo Hurri, som driver firmaet Lottas House i Torrevieja på Costa Blanca, forteller om økt kreativitet under corona-krisen.

- Corona-krisen har berørt oss mye, for de fleste kundene våre er fra Sverige, Finland og Norge, og de har ikke kunnet komme for å se på husene, sier han til Dagbladets finansnettsted Børsen.

Likevel har Lottas House funnet løsninger.

- Vi har forandret våre salgsmetoder, sier Hurri, og forteller at salgene nå i stor grad baseres på videoer. I forrige uke solgte han for eksempel et hus til en finsk familie, som allerede har betalt reservasjonspengene.

- De har ikke engang vært her. Det høres rart ut, men det er mulig, sier han.

- Til høsten skal de komme og få nøklene, forteller Tuomo Hurri.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer