- Kan få alvorlige følger for Norge

Pukkellaksen kan gjøre stor skade i Norge, ifølge en ny risikovurdering om arten, som er uønsket her i landet.

UØNSKET: Denne pukkelaksen ble fanget i Altaelva. Pukkellaksen kan gjøre stor skade i Norge. Foto: Eva B. Thorstad / NTB scanpix
UØNSKET: Denne pukkelaksen ble fanget i Altaelva. Pukkellaksen kan gjøre stor skade i Norge. Foto: Eva B. Thorstad / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Rapporten, som Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har laget, ble lagt fram onsdag.

- Invasjonen av stillehavsarten pukkellaks kan få alvorlige følger i Norge. Risikovurderingen viser at den kan bli tallrik og påvirke økosystemer, norsk villaks og akvakultur negativt. Vi vil nå utarbeide en handlingsplan for å håndtere utfordringene med denne fremmede arten, sier Ellen Hambro, direktør i Miljødirektoratet.

Naturlig i Stillehavet

Pukkellaksen hører naturlig hjemme i Stillehavet, men ble satt ut nord i Russland. Den såkalte «russerlaksen» har siden funnet veien til norske vassdrag for å gyte.

I 2017 ble det fanget pukkellaks i mer enn halvparten av de lakseførende elvene i Norge, og i 2019 er også rapportene mange.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) ble det i den ordinære sesongen 2019 fisket 10,5 tonn pukkellaks her i landet. Det var første gang fisket ble rapportert. 9,6 tonn ble fisket i Finnmark og 0,6 tonn i Troms. Samtidig er det rapportert fangst av pukkellaks så langt sør som i Rogaland. Det er også fanget slik laks i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer