Putins omstridte gassgrep:

- Kan få en dramatisk situasjon

Det blir svært spennende å se om Russland likevel vil gi etter, ifølge sjeføkonom.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Vestens sanksjoner har presset Russland opp i et trangt økonomisk hjørne, har krigsaggressoren et fryktet motsvar i sanksjonsermet: Gassen.

Kan gi energikrise

Et russisk gasskutt har vært et fryktet sanksjonsskritt, på grunn av Europas gassavhengighet. Eksperter har vært tydelig på at en brå russisk gasstans vil kunne utløse energikrise i Europa.

Torsdag raslet president Vladimir Putin for alvor med gass-sablene. Han undertegnet nemlig en lov som krever at all russisk gass skal betales i rubler. Loven gjelder fra i dag - fredag 1. april.

- Dersom slike betalinger ikke foretas, vil vi betrakte dette som mislighold fra kjøpers side, med alle de påfølgende konsekvenser. Ingen selger oss noe gratis, og vi skal heller ikke drive veldedighet - det vil si at eksisterende kontrakter stoppes, sa Putin.

Kreml opplyser fredag at russisk gass enn så lenge flyter som normalt, på grunn av at betalingene på gassleveranser etter 1. april først kommer i midten av denne måneden og i mai, ifølge Telegraph.

GASSGREP: Russland krever at russisk gass skal handles i rubler. Maxim Shipenkov / Epa / NTB
GASSGREP: Russland krever at russisk gass skal handles i rubler. Maxim Shipenkov / Epa / NTB Vis mer

Gårsdagens kunngjøring om rubelkrav fikk aktører i Vesten til å rive seg i håret. «Kontraktsbrudd» og «utpressing» var blant karakteristikkene som haglet fra høytstående ministere i Tyskland og Frankrike, ifølge Reuters.

Kontraktene går ut på at gassen skal betales i euro eller dollar.

- Snedig

Ultimatumet blir imidlertid som følger: Ingen rubler, ingen gass.

- Det er et ganske snedig grep egentlig, fordi Russland har blitt utestengt fra finansmarkedene i EU og USA og har med det ikke tilgang til utenlandsk kapital. Derfor har den russiske rubelen kollapset fullstendig, som blant annet innebærer ekstremt høy prisvekst i Russland, sier Kari Due-Andresen, sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, til Børsen.

Vesten har som kjent fryst rundt halvparten av Russlands enorme utenlandsreserver. Som en gjengjeldelse har Putin med sitt gassgrep som mål å tvinge Vesten til å bryte med sine egne sanksjoner ved å måtte handle med sentralbanken og dens systemer, skriver Financial Times (FT).

- Dette vil enten tvinge Vesten til å unngå egne sanksjoner eller vil umiddelbart markere slutten på russisk gassforsyning til Europa, sier makrostrateg Bas van Geffen i Rabobank, til FT.

Hovedeffekten ved Putins rubel-grep er snarere politisk enn økonomisk, ifølge avisa.

Bidro til rubelstyrking

Men Due-Andresen skisserer også noen økonomiske konsekvenser:

- Hvis man nå forlanger betaling i rubler, betyr det at man må kjøpe disse rublene og betale med euro eller dollar. På den måten får Russland tak i utenlandsk kapital, og det bidrar også til å støtte opp om rubelen.

Putins kunngjøring av gassloven torsdag bidro nemlig til at den svekkede rubelen hentet seg noe inn, ifølge Due-Andresen.

- Det gjenstår å se om dette fungerer, fordi EU-lederne har så langt sagt at de vil ikke akseptere å betale i rubler, for det vil innebære at de omgår de sanksjonene de selv har pålagt.

Krever konvertering

Uansett om Vestens gassbetaling gjøres i euro eller rubler, får Moskva en mengde utenlandsk valuta, som er nyttig for importen, eller for å støtte opp rubelen, skriver FT.

Russland har allerede beordret alle eksportører i landet å konvertere 80 prosent av sine inntekter i utenlandsk valuta til rubler.

Dersom det er kundene som konverterer alle pengene først - da vil mest sannsynlig den sanksjonerte russiske sentralbanken involveres på en måte.

- Blir spennende

- Hvordan setter dette Vesten under press, altså Putins rubel-grep?

- Det er jo nettopp trusselen om at de kan kutte energileveransene hvis de ikke får betalinger i rubler, som gjør at man kan komme i en dramatisk situasjon, spesielt i Tyskland.

Som en følge har befolkningen blitt advart om at man kan komme i en situasjon, der man må rasjonere ut energien, påpeker sjeføkonomen.

- Inntil videre ser det ut som gassen flyter i rørene på vanlig måte, men dette blir en veldig spennende situasjon å følge med på framover om Russland vil gi etter og likevel selge energi - de har tross alt stort behov for disse inntektene - eller om de vil sette hardt mot hardt, sier Due-Andresen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer