Putins omstridte gassgrep:

- Kan få en dramatisk situasjon

Det blir svært spennende å se om Russland likevel vil gi etter, ifølge sjeføkonom.

GASS: Russlands statsleder Vladimir Putin krever at all russisk gass skal handles med rubler. Men hvorfor gjør han det? Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Samtidig som Vestens sanksjoner har presset Russland opp i et trangt økonomisk hjørne, har krigsaggressoren et fryktet motsvar i sanksjonsermet: Gassen.

Kan gi energikrise

Et russisk gasskutt har vært et fryktet sanksjonsskritt, på grunn av Europas gassavhengighet. Eksperter har vært tydelig på at en brå russisk gasstans vil kunne utløse energikrise i Europa.

Torsdag raslet president Vladimir Putin for alvor med gass-sablene. Han undertegnet nemlig en lov som krever at all russisk gass skal betales i rubler. Loven gjelder fra i dag - fredag 1. april.

- Dersom slike betalinger ikke foretas, vil vi betrakte dette som mislighold fra kjøpers side, med alle de påfølgende konsekvenser. Ingen selger oss noe gratis, og vi skal heller ikke drive veldedighet - det vil si at eksisterende kontrakter stoppes, sa Putin.

Kreml opplyser fredag at russisk gass enn så lenge flyter som normalt, på grunn av at betalingene på gassleveranser etter 1. april først kommer i midten av denne måneden og i mai, ifølge Telegraph.

Gårsdagens kunngjøring om rubelkrav fikk aktører i Vesten til å rive seg i håret. «Kontraktsbrudd» og «utpressing» var blant karakteristikkene som haglet fra høytstående ministere i Tyskland og Frankrike, ifølge Reuters.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer