Europa holder pusten:

- Kan få en «kill switch»

Vedlikeholdsarbeidet er snart over på Nord Stream, men fortsatt er det usikkert om Russland vil gjenoppta normal gassflyt. - Jeg ser ingen grunn til at Putin kommer til å sende gass som normalt, sier norsk ekspert.

SJAKK? Gassanalytikere fnyser av at det skal være en turbin som gjør at Nord Stream har levert gass til Europa på redusert kapasitet. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / NTB
SJAKK? Gassanalytikere fnyser av at det skal være en turbin som gjør at Nord Stream har levert gass til Europa på redusert kapasitet. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag avsluttes vedlikeholdsarbeidet ved Nord Stream 1, etter at den har vært ute av drift i ti dager.

Gigantrørledningen står vanligvis for en tredjedel av EUs import av russisk gass, men siden 11. juli har det ikke kommet noe som helst.

- Holder oss i mørket

Om Gazprom vil gjenoppta gassforsyningen når vedlikeholdsarbeidet er over, er det imidlertid knyttet stor usikkerhet til.

Europa har siden Ukraina-krigens utbrudd holdt pusten av frykt for en brå russisk gass-stans. EU, og særs Tyskland, er nemlig svært avhengige av den.

«Det er tydelig at Putin kaldt utnytter avhengigheten Tyskland har kjørt seg inn i. Han holder oss i mørket om hvor mye gass som kommer», skriver tyske Bild.

40 prosent

Kilder med kjennskap til prosessen sier til Reuters at Russland framover vil sende gass på langt lavere nivåer enn det Nord Stream 1 har kapasitet til, som er 160 millioner kubikkmeter per dag.

- De vil returnere til nivåene som vi så før 11. juli, hevder en kilde overfor nyhetsbyrået.

Før 11. juli var altså den aktuelle rørledningens kapasitet redusert til 40 prosent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer