Europa holder pusten:

- Kan få en «kill switch»

Vedlikeholdsarbeidet er snart over på Nord Stream, men fortsatt er det usikkert om Russland vil gjenoppta normal gassflyt. - Jeg ser ingen grunn til at Putin kommer til å sende gass som normalt, sier norsk ekspert.

SJAKK? Gassanalytikere fnyser av at det skal være en turbin som gjør at Nord Stream har levert gass til Europa på redusert kapasitet. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / NTB
SJAKK? Gassanalytikere fnyser av at det skal være en turbin som gjør at Nord Stream har levert gass til Europa på redusert kapasitet. Foto: Alexander Zemlianichenko / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag avsluttes vedlikeholdsarbeidet ved Nord Stream 1, etter at den har vært ute av drift i ti dager.

Gigantrørledningen står vanligvis for en tredjedel av EUs import av russisk gass, men siden 11. juli har det ikke kommet noe som helst.

- Holder oss i mørket

Om Gazprom vil gjenoppta gassforsyningen når vedlikeholdsarbeidet er over, er det imidlertid knyttet stor usikkerhet til.

Europa har siden Ukraina-krigens utbrudd holdt pusten av frykt for en brå russisk gass-stans. EU, og særs Tyskland, er nemlig svært avhengige av den.

«Det er tydelig at Putin kaldt utnytter avhengigheten Tyskland har kjørt seg inn i. Han holder oss i mørket om hvor mye gass som kommer», skriver tyske Bild.

JUNKIES: Gassekspert Karen Sund sier Tyskland nesten har blitt litt «junkies» på russisk gass. 27. april 2022. Reporter: Edward Stendlund. Vis mer

40 prosent

Kilder med kjennskap til prosessen sier til Reuters at Russland framover vil sende gass på langt lavere nivåer enn det Nord Stream 1 har kapasitet til, som er 160 millioner kubikkmeter per dag.

- De vil returnere til nivåene som vi så før 11. juli, hevder en kilde overfor nyhetsbyrået.

Før 11. juli var altså den aktuelle rørledningens kapasitet redusert til 40 prosent.

Gazprom hevdet dette skyldtes en turbin som var under vedlikehold av Siemens i Canada, men som ble nektet returnert som følge av sanksjonene mot Russland.

- Spiller sjakk med Europa

Ifølge Ole Hvalbye, gassanalytiker i SEB, er det ingen tekniske årsaker til den aktuelle ledningen har hatt 40 prosents kapasitet.

I en rapport med overskriften «Brace yourself», skriver han: «Det er nå tydeligere enn noensinne: energi, spesielt naturgass, brukes som et våpen av Moskva mot EU.»

- Dette har vi sagt i lang tid. Dette er et stort spill. Putin spiller sjakk med Europa, sier Hvalbye til Børsen.

Han viser til den store usikkerheten som råder. Medieutspill fra interne kilder i Gazprom hevder at gassen vil flyte som normalt.

EU-kommisjonen uttrykte på sin side skepsis til at Russland vil sende noe gass i det hele tatt framover. Onsdag ble det også kjent at kommisjonen ber EU-land om å kutte gassbruken med 15 prosent, og å lage kriseplaner før vinteren kommer.

De ulike signalene fører til store svingninger i gassprisen.

- Det er ekstremt mye usikkerhet, og prisen hopper og spretter fra time til time, sier Hvalbye.

- Siste skudd i magasinet

Til Finans.dk sier Hans Henrik Lindboe fra EA Energianalyse at «det er ingen som tror» på at den nevnte turbinen er det som stikker kjepper i hjula for en normal gassflyt i Nord Stream 1.

- Det hele er høyst sannsynlig et spill for galleriet og politisk håndbak for å få hevet noen av sanksjonene mot Russland, sier han til avisa.

- Det er siste skudd i magasinet vi ser fra Putin. For hvis Europa klarer seg gjennom denne vinteren, kan man klare seg uten russisk gass, så har Russland markant færre krefter å true Europa med. Det er det siste mulighet han griper nå, legger han til.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

- Åpenbart alvorlige konsekvenser

Hvalbye viser til at Nord Stream 1 leverer gass til Europas største økonomi - Tyskland.

- Det skaper åpenbart dramatikk. Tyskland er dårlig stilt. Omtrent 30 prosent av gassen til Tyskland får gjennom Nord Stream, går til industrien. Hvis flyten ikke kommer tilbake innen rimelighetens tid, da snakker vi innen uker, vil det være en «kill switch» - å slå ned industrien. Alt som er kritisk viktig skal opereres som normalt, men industrien skal settes på pause. Da snakker vi åpenbart om alvorlige økonomiske konsekvenser, fortsetter Hvalbye.

Han skisserer at utfallet kan bli en resesjon, altså en alvorlig økonomisk nedtur, som også kan gjøre seg gjeldende i andre europeiske land.

Den prekære gass-situasjonen er en viktig årsak til inflasjonen som nå ryster flere store økonomier, framholder han.

- Dette blir turbulent og det blir mye usikkerhet. Hovedpoenget, og den store frykten er nedstenging av industri og hvordan det vil påvirke økonomien. Det kan bli skikkelig ubehagelig. Det kan det bli for oss også.

- Forverrer situasjonen

Flere er bekymret for EUs gasslagre, som må fylles opp i løpet av sommeren, slik at man har nok gass til oppvarming om vinteren.

- Det er det alle frykter, også kundene våre, lave lagre. Jeg ser ingen grunn til at Putin kommer til å sende gass som normalt. Og hvis det sendes normalt, er det på lånt tid. Da skjer det kanskje om ei uke eller måned, så begynner man å spille strategisk sjakk inn mot vinteren, sier Hvalbye.

Hetebølgen som nå herjer i Europa gjør jobben vanskeligere. For å kjøle ned hjem og bedrifter trengs mye elektrisitet for å drive klimaanleggene. Etterspørselen etter energi har som en følge skutt i været.

- Det har vært et stort fokus på å bygge lagerkapasitet og være forberedt til vinteren. Nå har injeksjonsraten (tilførselen av gass, journ.anm.) gått kraftig ned. Vi ser for eksempel at de må tappe på lagrene sine i Spania og Italia. Etterspørselen etter kraft og gass, har gått opp. Det forverrer situasjonen. Gitt den krisen vi er i nå, vil man være så forberedt som mulig, sier SEB-analytikeren.

At det tas mer gass ut enn det kommer inn, er ikke bra for situasjonen. Utfallet kan bli rasjoneringspolitikk.

- I fjor var vi veldig heldig med været og vinteren, det er ikke sikkert vi er like heldige i år. Hvis vi får en ekstra kald vinter, så kan dette bli skikkelig alvorlig.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer