Kan få et slag: - Et sjokk

Italias økonomi kan fredag bli nedgradert av internasjonal gigant. - Risikoen er reell, sier ekspert.

KAN BLI JEKKET NED: Italia kan få en lei merkelapp fredag. Det kan gi landets omdømme og økonomi en knekk. Foto: Shutterstock / NTB
KAN BLI JEKKET NED: Italia kan få en lei merkelapp fredag. Det kan gi landets omdømme og økonomi en knekk. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En av Europas største økonomier, nemlig Italia, står fredag i fare for å rammes av et slag, som ikke bare kan påføre landets stolthet en smell, men også gi dem økonomisk hodepine.

Det melder flere medier, deriblant Finans.

Det er det internasjonale kredittvurderingsselskapet Moody's som fredag er ventet å komme med en oppdatering av sin økonomiske vurdering av Italia.

Ifølge Moody's er Italias økonomiske piler på vei nedover. Det pekes på et stort offentlig underskudd og høy gjeld.

Det kan resultere i at selskapet nedgraderer det søreuropeiske landet til såkalt junk-status.

Ulike meninger

Investorer forventer imidlertid ikke at det skal skje, skriver Bloomberg.

- Det vil gi sjokk til et allerede skjørt market, sier Rogan Khanna, leder for eurorente-strategi ved Barclays.

Moody's anser nå Italia til å være på Baa3-nivået, som er ett hakk verre enn konkurrentene S&P Global Ratings og Fitch Ratings. De anser Italia for å være mer stabilt.

Landet har vært på Moody's terskel til junk-nivå siden august 2022, oppgir Bloomberg videre, da selskapet har pekt på tre problemområder. De første to handler om strukturelle reformer og utfordringer knyttet til energiforsyning.

Ifølge nyhetsbyrået er offentlige finanser den største bekymringen, slik Moody's ser det. Det er «risiko for at Italias fiskale styrke vil bli ytterligere svekket», ifølge dem.

- Reell risiko

- Det er en reell risiko, sier Simon Kristiansen, seniorstrateg i Nordea, om en mulig nedgradering til junk.

Hvis det skjer, kan det blant annet føre til at større investorer selger sine beholdninger i italienske statsobligasjoner, skriver Finans.

Ifølge Kristiansen vil nemlig en nedgradering skape usikkerhet rundt italiensk statsgjeld, da ratinger grovt sett er avgjørende for hvor høy rente et land betaler på gjelda si. Jo lavere rating, jo høyere rente, og motsatt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer