Russland

Kan få hjelp av Kim

Russiske myndigheter åpner for å bruke nordkoreansk arbeidskraft til å gjenoppbygge okkuperte territorier i Ukraina.

KLARE: Aleksandr Matsegora, den russiske ambassadøren til Nord-Korea, hevder nordkoreanske arbeidere står klare til å gjenoppbygge okkuperte territorier i Ukraina. Foto: Den russiske ambassaden i Nord-Korea / pressefoto
KLARE: Aleksandr Matsegora, den russiske ambassadøren til Nord-Korea, hevder nordkoreanske arbeidere står klare til å gjenoppbygge okkuperte territorier i Ukraina. Foto: Den russiske ambassaden i Nord-Korea / pressefoto Vis mer
Publisert

Russlands ambassadør til Nord-Korea, Aleksandr Matsegora, uttaler i et intervju med den statskontrollerte russiske avisa Izvestia at det er gode muligheter for samarbeid mellom Nord-Korea og de selverklærte folkerepublikkene i Donbas.

Utspillet er også omtalt av The Guardian og det sørkoreanske nettstedet NK News.

- Står klare

Han sier blant annet at høyt kvalifiserte nordkoreanere står klare til å bidra i gjenoppbygging etter krigen.

- Nordkoreanske bygningsarbeidere vil være til stor hjelp for å gjenoppbygge infrastruktur og industri ødelagt av de tilbaketrekkende ukronazistene, sier Matsegora til Izvestia.

Russiske myndigheter har spilt tungt på å stemple ukrainske myndigheter som nazistiske under konflikten, og omtaler hele krigen som en «spesialoperasjon» for å «denazifisere» landet.

Handel

Matsegora hevder i intervjuet at Nord-Korea og utbryterrepublikkene kan bytte et «bredt spekter av varer» med hverandre. Han viser til at det i sovjettida ble importert store mengder råvarer til metallindustrien til havna i den nå okkuperte ukrainske byen Melitopol.

Tidligere i juli tok separatistleder for den selverklærte folkerepublikken i Donetsk, Denis Pusjilin, til orde for et nærmere samarbeid mellom folkerepublikkene og Nord-Korea.

Det isolerte kommunistiske diktaturet har i sin tur anerkjent de to republikkene som uavhengige stater.

Ukraina svarte med å umiddelbart kutte alle bånd til Pyongyang.

- Har ikke interesser

NUPI-seniorforsker Helge Blakkisrud er ekspert på ikke-anerkjente republikker, såkalte de facto-stater, som folkerepublikkene Donetsk og Luhansk.

GJENYTELSER: NUPI-forsker Helge Blakkisrud mener Nord-Korea anerkjenner utbryterrepublikkene for politiske og økonomiske gjenytelser fra Russland. Foto: Christopher Olssøn (pressefoto, NUPI)
GJENYTELSER: NUPI-forsker Helge Blakkisrud mener Nord-Korea anerkjenner utbryterrepublikkene for politiske og økonomiske gjenytelser fra Russland. Foto: Christopher Olssøn (pressefoto, NUPI) Vis mer

Han tror ikke motivasjonen er utveksling av varer, slik den russiske ambassadøren hevder i intervjuet.

- Nord-Korea har ikke anerkjent Donetsk og Luhansk fordi de har økonomiske interesser der, men fordi de ønsker politiske og økonomiske gjenytelser fra Russland, sier Blakkisrud.

Russland støtter flere slike de facto-stater i den tidligere Sovjetunionen, og de har også tidligere fått trofaste støttespillere, slik som Syria og Venezuela, til å anerkjenne disse som uavhengige, sier han

- Er det sannsynlig at de faktisk vil importere nordkoreansk arbeidskraft?

- Det er ikke usannsynlig. Dette er billig arbeidskraft, og man skal ikke se bort fra at muligheten for slik eksport er en av grunnene til at Nord-Korea valgte å anerkjenne utbryterrepublikkene. Samtidig avhenger det jo av hvordan kartet ser ut når det kommer til en våpenhvile, sier Blakkisrud.

- Det har tidligere vært praksis med import av nordkoreanske gjestearbeidere både til russisk Fjerne Østen og den europeiske delen av Russland, sier han.

Nordkoreansk arbeidskraft

Flere nordkoreanere bor og jobber i Russland under det flere har dokumentert som slaveliknende forhold.

FN innførte i 2017 strenge sanksjoner mot Nord-Korea og nordkoreansk arbeidskraft. Fristen for å sende ut nordkoreanske arbeidere ble satt til 2019.

Både Russlands ambassadør Aleksandr Matsegora og separatistlederen i den selverklærte folkerepublikken i Donetsk, Denis Pusjilin, har anerkjent at sanksjonene mot Nord-Korea skaper vanskeligheter.

Likevel:

- Ingen har sagt at det vil bli lett å gjøre under sanksjonene. Men det er mulig å løse disse problemene, sier Matsegora til Izvestia.

Innrømmelse

Det er uklart hvor mange nordkoreanere som er og har vært i Russland.

Putin-talsperson Maria Zakharova innrømmet i 2020 at Moskva ikke klarte å nå denne fristen på grunn av begrensede transportmuligheter, ifølge Washington Post.

SPEKULASJONER: Eksperter verden rundt stiller spørsmål om et mulig massivt coronautbrudd i Nord-Korea. Vis mer

Rundt 1000 nordkoreanere var ifølge russiske myndigheter igjen i landet på tidspunktet. Amerikanske myndigheter mener minst 50 000 nordkoreanere arbeidet i Russland før sanksjonene ble innført.

Den amerikanske storavisa betegner nordkoreanske arbeidere som livsviktige for den nordkoreanske økonomien, som er sterkt avhengig av innførsel av utenlandsk valuta.

I 2018 uttalte amerikanske diplomater ifølge CNN at opp mot 80 prosent av inntektene til nordkoreanerne i Russland ble sendt hjem til Pyongyang og regimet til Kim Jong-un.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer