Eva Kaili:

Kan felles av medtiltalt

En av de pågrepne i korrupsjonsskandalen i EU-parlamentet har inngått en avtale der han lover å forklare seg, ifølge påtalemyndigheten i Belgia.

TILTALT: EU-parlamentets visepresident Eva Kaili og samboeren Francesco Giorgi er tiltalt i korrupsjonsskandalen. Foto: AFP / NTB
TILTALT: EU-parlamentets visepresident Eva Kaili og samboeren Francesco Giorgi er tiltalt i korrupsjonsskandalen. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det er snakk om italienske Pier Antonio Panzeri (67), som tidligere var representant i EU-parlamentet.

Han ble pågrepet i desember, sammen med tre andre personer. En av dem var Eva Kaili, en av de 14 visepresidentene i EU-parlamentet.

De pågrepne beskyldes for å ha påvirket EU-beslutninger om Qatar og Marokko i bytte mot gaver og penger. Påtalemyndigheten har siktet dem for å ha vært med i en kriminell organisasjon, hvitvasking og korrupsjon.

Redusert straff

Tirsdag opplyser den belgiske påtalemyndigheten at Panzeri har inngått en avtale der han lover å oppgi «substansielle, avslørende, sannferdige og komplette» opplysninger om de andre involverte.

Til gjengjeld vil han få redusert straff. Han må likevel belage seg på å måtte sone i fengsel. I tillegg vil han få en bot og 1 million euro konfiskert.

Myndighetene i Qatar og Marokko har avvist at de har gjort noe galt i forbindelse med saken, som har sendt sjokkbølger gjennom EU-parlamentet og den sosialdemokratiske grupperingen i den folkevalgte forsamlingen.

NHO: Nato-sjef Jens Stoltenberg mener Norge har blitt sårbare gjennom avhengigheten av russisk gass. Video: Lars Eivind Bones. Reporter: Marius Kallelid. Vis mer

Samboer

Både Kaili og Panzeri har tilhørt den sosialdemokratiske grupperingen S&D. Kailis samboer Francesco Giorgi, som tidligere jobbet for Panzeri, er også blant de pågrepne.

Den fjerde pågrepne var leder for en organisasjon som mistenkes for å ha gitt ulovlige utbetalinger til medlemmer av EU-parlamentet.

I forbindelse med pågripelsene ransaket politiet kontorer og boliger i Brussel tilhørende tidligere og nåværende EU-parlamentarikere, rådgivere og ledere for NGO-er som jobbet inn mot EU. Til sammen ble det funnet 1,5 millioner euro i kontanter.

Mafia-paragraf

I avtalen som Panzeri nå skal ha inngått, lover han angivelig å forklare seg spesielt om finansielle strukturer som involverte andre land.

Han vil også avsløre identiteten til personer som han har bestukket, ifølge den belgiske påtalemyndigheten.

En tilsvarende avtale skal bare ha blitt inngått én gang tidligere i belgisk rettshistorie. Lovparagrafen som nå er tatt i bruk, var i utgangspunktet ment for mafiasaker.

EU-parlamentets leder Roberta Metsola varslet mandag nye tiltak for å bekjempe korrupsjon og unngå tilsvarende skandaler i framtida.

Samme dag begynte EU-parlamentet prosessen med å oppheve immuniteten til ytterligere to representanter fra S&D, etter oppfordring fra politiet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer