- Kan føre til komplett kaos

Hvem som står bak gasslekkasjene på Nord Stream-rørledningene, er så langt uvisst, men sjeføkonom mener han har funnet mulig motiv.

SABOTASJE: Nord Stream 1-ledningen begynte å lekke gass mandag kveld. Det samme gjorde Nord Stream 2. De fleste ekspert tror det dreier seg om sabotasje. Foto: John MACDOUGALL / AFP / NTB
SABOTASJE: Nord Stream 1-ledningen begynte å lekke gass mandag kveld. Det samme gjorde Nord Stream 2. De fleste ekspert tror det dreier seg om sabotasje. Foto: John MACDOUGALL / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Det er foreløpig mye som ikke er sikkert om bruddet på de to gassledningene Nord Stream 1 og Nord Stream 2.

Gasslekkasjene ble oppdaget mandag kveld, og siden det har det lekket store mengder gass ut av rørene. Tirsdag ble det meldt om gassbobler på opp til 100 meter diameter som nådde overflaten i Østersjøen utenfor Bornholm.

Kraftige eksplosjoner

Den gjengse oppfatning er at det er noen som har sabotert rørledningene. Målestasjoner i både Sverige og Danmark registrerte nemlig kraftige undervannseksplosjoner i samme område som lekkasjene.

Foreløpig har de fleste vært svært forsiktige med å peke finger mot noen, for det er uvisst hvem som har noe å tjene på å sabotere de to gassledningene.

På tidspunktet for lekkasjen var det ingen gasseksport via de to rørledningene. Skandaleprosjektet Nord Stream 2 ble aldri tatt i bruk, på tross av at man har brukt 95 milliarder på å bygge den. Også gjennom Nord Stream 1 har det vært stans i gassflyten den siste tida.

Ukraina på sin side har anklaget Russland for å stå bak sabotasjen, og kaller det et terrorangrep.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer