Finland advarer:

Kan gå i svart

Finske Fingrid advarer befolkningen om at det kan oppstå strømmangel til vinteren, og at det i så tilfelle kan bli nødvendig å bryte strømmen i intervaller på to timer.

KAN GÅ I SVART: Til vinteren kan myndighetene bli nødt til å bryte strømmen i Finland og Helsinki. Foto: Shutterstock / NTB
KAN GÅ I SVART: Til vinteren kan myndighetene bli nødt til å bryte strømmen i Finland og Helsinki. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

«Krigen i Europa og den eksepsjonelle situasjonen i energimarkedet medfører økt usikkerhet knyttet til strømtilstrekkelighet. Som følge av den store usikkerheten, bør finner være forberedt på at de kan oppstå strømbrudd forårsaket av mulig mangel på strøm denne vinteren».

Slik lyder finske Fingrid, som er søsterforetaket til norske Statnett, sin advarsel til Finlands befolkning. Advarselen kommer i forbindelse med at Fingrid publiserer sitt første estimat om strømtilstrekkelighet til vinteren.

Tuomas Rahuala ved Fingrid opplyser at de må ta grep for å begrense strømforbruket dersom det oppstår mangel på strøm i vinter. I praksis innebærer dette at Fingrid vil opplyse de lokale nettselskapene om hvor mye strøm som må kobles fra hvert område, og at strømstansene vil vare i intervaller på to timer.

Årsaker

Stans av import av strøm og naturgass fra Russland har forverret situasjonen i Finland ytterligere sammenliknet med tidligere år. Dette er en av flere faktorer som vil påvirke Finlands strømtilstrekkelighet.

Videre peker Fingrid på at det kan hende at man blir nødt til å utsette igangkjøringen av atomkraftverket Olkiluoto 3, noe som vil redusere Finlands strømtilstrekkelighet betydelig. I tillegg har strømsparing og tidspunkt for strømforbruk vesentlig betydning for strømtilgangen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer