Finland advarer:

Kan gå i svart

Finske Fingrid advarer befolkningen om at det kan oppstå strømmangel til vinteren, og at det i så tilfelle kan bli nødvendig å bryte strømmen i intervaller på to timer.

KAN GÅ I SVART: Til vinteren kan myndighetene bli nødt til å bryte strømmen i Finland og Helsinki. Foto: Shutterstock / NTB
KAN GÅ I SVART: Til vinteren kan myndighetene bli nødt til å bryte strømmen i Finland og Helsinki. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

«Krigen i Europa og den eksepsjonelle situasjonen i energimarkedet medfører økt usikkerhet knyttet til strømtilstrekkelighet. Som følge av den store usikkerheten, bør finner være forberedt på at de kan oppstå strømbrudd forårsaket av mulig mangel på strøm denne vinteren».

Slik lyder finske Fingrid, som er søsterforetaket til norske Statnett, sin advarsel til Finlands befolkning. Advarselen kommer i forbindelse med at Fingrid publiserer sitt første estimat om strømtilstrekkelighet til vinteren.

Tuomas Rahuala ved Fingrid opplyser at de må ta grep for å begrense strømforbruket dersom det oppstår mangel på strøm i vinter. I praksis innebærer dette at Fingrid vil opplyse de lokale nettselskapene om hvor mye strøm som må kobles fra hvert område, og at strømstansene vil vare i intervaller på to timer.

TØFF UKE: Den finske statsministeren Sanna Marin brast i gråt under en tale i Lathi. Video: Ilta Sanomat Vis mer

Årsaker

Stans av import av strøm og naturgass fra Russland har forverret situasjonen i Finland ytterligere sammenliknet med tidligere år. Dette er en av flere faktorer som vil påvirke Finlands strømtilstrekkelighet.

Videre peker Fingrid på at det kan hende at man blir nødt til å utsette igangkjøringen av atomkraftverket Olkiluoto 3, noe som vil redusere Finlands strømtilstrekkelighet betydelig. I tillegg har strømsparing og tidspunkt for strømforbruk vesentlig betydning for strømtilgangen.

Kraftutveksling mellom Finland og Sverige og Estland trekkes også fram som noe som kan påvirke Finlands tilstrekkelighet av elektrisitet.

«Tidligere år, når man har nådd topper for strømforbruket, har betydeligere mengder strøm blitt importert fra Sverige og Estland, i tillegg til fra Russland. Tilgangen på strøm fra Sverige og Baltikum påvirkes av landenes egne eventuelle utfordringer med tilgang på strøm, som for eksempel mangel på naturgass i Baltikum», skriver Fingrid.

FESTER: Disse videoene spres i sosiale medier og skal vise den finske statsministeren Sanna Marin som fester med flere kjente finske profiler. Video: Twitter / Instagram. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Norge kan påvirke

Norge kan også bidra til å gjøre vinteren vanskeligere for Finland, fortalte nestsjef Asta Sihvonen-Punkka i Fingrid til Børsen for noen dager siden. Dette i forbindelse med at Fingrid sammen med danske Energinet og svenske Svenska kraftnät oppfordret Norge til å revurdere planene om å begrense strømeksporten dersom nivået i vannmagasinene kommer under normalen for årstida.

- Dersom Norge begrenser eksporten, hvor hardt vil det ramme Finland?

- Hovedsakelig utveksler vi kraft med Sverige og Estland. Dermed vil Finland bli påvirket via Sverige og eventuelt som følge av hvordan det europeiske kraftmarkedet påvirkes dersom strømforsyningen reduseres, fortalte Sihvonen-Punkka.

- Hvor bekymret er dere for at Norge vil begrense strømeksporten?

- Slike planer er svært bekymringsfulle ettersom de i verste fall kan føre til at andre land tar liknende grep. I så fall vil det medføre en stor ulempe for det integrerte kraftmarkedet, og vil kunne forårsake ekstremt stor usikkerhet og alvorlige uforventede konsekvenser for markedet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer