Kan gi krise: - En katastrofe

Et importforbud på russisk olje vil gi svært store ringvirkninger i Europa. I den lille, tyske byen Schwedt stålsetter de seg.

VARSLER KRISE: Dersom det blir importforbud av russisk olje går det mot en krise for arbeiderne på Rosnefts raffineriet i den tyske byen Schwedt. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB
VARSLER KRISE: Dersom det blir importforbud av russisk olje går det mot en krise for arbeiderne på Rosnefts raffineriet i den tyske byen Schwedt. Foto: REUTERS / Hannibal Hanschke / NTB Vis mer
Publisert

- Å stenge raffineriet vil være en katastrofe, sier ordfører for den tyske byen Schwedt, Annekathrin Hoppe, til Bloomberg.

Schwedt er en liten by som ligger helt på grensa mot Polen, med rundt 34 000 innbyggere.

Byen huser det store oljeraffineriet PCK, driftet av det statlige russiske oljeselskapet Rosneft, som stammer fra den kalde krigen. Den gangen ble det bygget for å sementere Øst-Tysklands avhengighet av Sovjetunionen, og den koblingen er stadig nesten like sterk.

Fra Berlin til Tysklands baltiske kyst, og i noen områder i de vestlige delene av Polen, «så forsynes så godt som hvert fly, hver politibil, brannbil og ambulanse med drivstoff fra Schwedt», ifølge Hoppe.

Dermed inntar den lille byen en svært riktig rolle når EU nå diskuterer importforbud mot russisk olje.

Vanskelige forhandlinger

Diskusjonene har allerede pågått en stund, men det er så langt ikke presentert noen sanksjoner som legger noen form for begrensninger på import av russisk olje.

Tyskland skal være innstilt på et forbud, men det er sterke motstemmer internt i EU, først og fremst representert ved Ungarn og deres president Viktor Orban. De er svært avhengige av olja fra Russland, og har omtalt et forbud som en «atombombe mot vår økonomi».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.