Norwegian

Kan gi regjeringen Norwegian-smell

Ap og Frp åpner for å støtte Sp's forslag om å gi kontantstøtte til luftfarten. Dermed kan det være flertall på Stortinget for å redde Norwegian - tross regjeringens nei.

SKUFFENDE: Norwegian-direktør Jacob Shram møtte pressen mandag. Vis mer
Publisert

200 Norwegian-ansatte markerte onsdag til støtte for sitt eget selskap utenfor Stortinget.

De vil ha politikernes hjelp til å sikre arbeidsplassene sine.

Frp's erfarne samferdselspolitiker Bård Hoksrud var en av dem som møtte demonstrantene.

- Vi har vært tydelige hele veien at vi ønsker å sikre at vi har selskapene der, fordi konkurranse er bra for alle kundene og alle som bor i hele landet. Vi trenger å ha flere selskaper. Norwegian er ett av de selskapene, sier Hoksrud til Dagbladet utenfor Stortinget.

MØTTE DE ANSATTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Jil Yngland / NTB
MØTTE DE ANSATTE: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Frp er det partiet som kan sitte på nøkkelen for selskapet. Inne på Stortinget sitter nå hans partikollega Sylvi Listhaug i forhandlinger med regjeringen om både statsbudsjett for neste år og støtte til kriserammet næringsliv og luftfart.

Hoksrud gjør det klart at de vil jobbe for en løsning.

- Vi må se hvordan vi kan gjøre dette på en god måte.

Samtidig understreker han at dette ikke kan skje uten at selskapet tar grep om sin store gjeld. Ifølge næringsminister Iselin Nybø (V) er denne på over 40 milliarder kroner.

SIER NEI: Regjeringen vil ikke gi mer støtte til Norwegian eller Erik Braathens nye flyselskap. Video: NTB Vis mer

- Eierne og Norwegian er nødt til å gjøre noe med gjelda de har. Vi må ivareta interessene til skattebetalerne, men vi vil selvfølgelig jobbe for å bevare arbeidsplassene, sier han.

Sp vil ha kontantstøtte

Senterpartiet har vært det partiet som tydeligst har sagt at staten må redde Norwegian.

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum tar i dag til orde for en kontantstøtteordning for hele bransjen:

- Senterpartiet mener at vi nå må stille opp for å redde norske arbeidsplasser knyttet til norsk luftfart. Vi ønsker derfor en kontantstøtteordning for bransjen, på samme måte som vi har laget slike ordninger for å redde arbeidsplasser i andre bransjer. Dette må må være en ordning som gjelder alle selskapene i Norge. En arbeidsplass er like viktig om den er i Widerøe, Norwegian eller SAS, sier han til Dagbladet.

Selskapet selv ber om kontantstøtte, men dette har regjeringen vendt tommelen ned for. De vil imidlertid bruke en milliard kroner på å kjøpe flyseter for å holde trafikken i gang i Norge.

HOLDT APPELL: Bård Hoksrud (Frp) møtte Norwegian-ansatte utenfor Stortinget i dag. Foto: Jil Yngland / NTB
HOLDT APPELL: Bård Hoksrud (Frp) møtte Norwegian-ansatte utenfor Stortinget i dag. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer

Utelukkes ikke av Frp

- Det kan være aktuelt, sier Hokrud på spørsmål om Frp være med på en kontantstøtteordning:

- Det er ting vi også nå skal se på . Vi har dialog med fagforeningene, vi har hatt møter med ledelsen i selskapet. Vi vet den prekære situasjonen de er i, sier Hoksrud.

- Jeg synes det er viktig nå å jobbe for å finne løsninger. For Frp er luftfarten viktig. Vi vet hva det betyr. Vi jobber nå for å finne gode løsninger, sier han.

Også Arbeiderpartiet kan være villig til å se på en slik løsning, sier samferdselspolitisk talsperson Sverre Myrlie.

- Vi er åpne for det. Det viktigste for oss er at de tre norske flyselskapene overlever krisa. Vi er åpne for ulike virkemidler, skriver han i en melding til Dagbladet.

Har flertall

De tre partiene har tilsammen flertall på Stortinget og kan om de vil overkjøre regjeringen som vente tommelen ned tidligere i uka.

Om Frp er villig til å overkjøre regjeringen i spørsmålet er likevel usikkert: De har vært tydelige på at de først vil forsøke å finne løsninger med regjeringen. Åpningen for et alternativt flertall kan imidlertid styrke deres forhandlingsposisjon.

- Vi vil sette oss ned med regjeringspartiene med håp om å finne flertall, men det er hva slags gjennomslag vi får som vil være avgjørende. Vi skal ha resultater, sa Sylvi Listhaug til Dagbladet i går.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer