Kan gi tomme butikkhyller

Importøren vet ikke hvor lenge polarbrødlagrene vil vare. Storbrannen i Sverige kan føre til tomme butikkhyller i Norge.

BRANN: Natt til mandag brøt det ut stor brann ved Polarbrøds fabrikk i Älvsbyn, nord-øst i Sverige. Video: Expressen/Redningstjenesten i Sverige Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bare brannruinene er igjen etter at Polarbrøds fabrikk i Älvsbyn, nord-øst i Sverige, gikk opp i flammer natt til mandag.

Så, utpå ettermiddagen mandag, tok det igjen fyr i det som var ruinene. Mandag kveld melder SVT i Norrbotten at brannen omsider er under kontroll.

Ifølge Dagens Nyheter startet brannen ved et transportbånd, for så å spre seg til taket. Det skal ha vært en brødklump som tok fyr inne i en av ovnene og førte til brannen.

- Den ble med på et samlebånd, og førte til at plast tok fyr. Vi forsøkte å slukke, men det gikk ikke. Til slutt kunne vi ikke lenger være der, så det var bare å komme seg ut, sier en ansatt til Dagens Nyheter.

Også leveringen av polarbrød til Norge vil bli påvirket av brannen. Det opplyser Jarle Findal, daglig leder i Findal & Krogh som er ansvarlig for import av produktet her til lands.

NEDBRENT: Fabrikken i Sverige har fått enorme skader i brannen. Foto: Räddningstjänsten Piteå
NEDBRENT: Fabrikken i Sverige har fått enorme skader i brannen. Foto: Räddningstjänsten Piteå Vis mer

- Mye er uklart

- All produksjonen av polarbrød skjer i Sverige, hvor vi har to fabrikker. Men de produktene som går til Norge er i all hovedsak fra fabrikken som nå har brent ned, sier Findal til Børsen.

Han priser seg lykkelig over at ingen av de flere hundre ansatte ved fabrikken ble skadd under den enorme brannen natt til mandag. Hvordan de nå skal løse situasjonen som potensielt kan medføre tomme butikkhyller, jobbes det ifølge Findal på spreng med.

- Mye er uklart, og det er svært mye å ta tak i. Jeg har sittet i møter siden 03.30 i natt, og de har fortsatt i dag. Det jobbes med alternativer, men det er for tidlig å si noe om hva vi klarer å få til, sier Findal.

Noen ukers lager

Den daglige lederen forteller at det bare i 2019 ble solgt polarbrød for 255 millioner kroner i Norge. Selv om det ligger en del klart til levering på fryselagre, er det knyttet stor usikkerhet til hvor lenge dette vil vare.

- Vi er ikke tomme i morgen, men vi vet heller ikke når det skjer. Det er for tidlig å svare på detaljer om levering, men det er klart det er begrenset hvor store lagre vi har, sier Findal, og legger til:

- Det tar nok noen uker før butikkhyllene er tomme, men foreløpig er svært mye usikkert når det gjelder levering.

FLAMMEHAV: Brannen spredte seg raskt i fabrikkbygningene. Foto: Räddningstjänsten Piteå
FLAMMEHAV: Brannen spredte seg raskt i fabrikkbygningene. Foto: Räddningstjänsten Piteå Vis mer

- En stor tragedie

Bilder fra den dramatiske brannen i Sverige viser enorme skader på fabrikkanlegget, hvor produksjonslinje nylig ble utbedret for 150 millioner kroner.

Det var i flere timer frykt for ammoniakklekkasje i forbindelse med brannen, og det ble opprettet sikkerhetssone på 1000 meter. Folk ble også bedt om å holde seg inne med vinduene lukket.

Ifølge lokalt brennvesen kommer arbeidet med etterslukking til å pågå i flere dager framover.

- Det er en stor tragedie for oss, men heldigvis har ingen mennesker kommet til skade. Vi kommer til å gjøre alt vi kan for at kunder som elsker polarbrød får sitt brød, sier Polarbrøds toppsjef, Anders Johansson, i en pressemelding.

Han legger likevel til at det er for tidlig å si hvor stor innvirkning brannen vil få på produksjonen.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer