Rekordhøye priser:

- Kan ha nådd toppunkt

Amerikanske analytikere ser lysere på den økonomiske framtida i USA. Norsk ekspert tror ikke Norge er helt der ennå.

REKORD: Drivstoffprisene i USA koster omtrent det dobbelte av prisene i fjor. Foto: Frederic J. BROWN / AFP / NTB

REKORD: Drivstoffprisene i USA koster omtrent det dobbelte av prisene i fjor. Foto: Frederic J. BROWN / AFP / NTB

Vis mer
Publisert

Inflasjonen i USA er høyere enn den har vært på 40 år.

En «gallon» - tilsvarende litt i underkant av fire liter - bensin, koster omtrent det dobbelte av det det gjorde i januar i fjor.

Også i Norge har bensinprisene skutt i taket. Tidligere i vår ble det flere steder meldt om rekordhøye bensinpriser med en literpris på godt over 22 kroner.

Amerikanske analytikere tror imidlertid inflasjonen i USA nå kan ha nådd et toppunkt, ifølge CNN.

- Vil flate ut

Olav Chen, leder for allokering og globale renter i Storebrand, tror også inflasjonen i USA kan flate ut de kommende månedene. Han tror derimot ikke man vil se det samme i Norge ennå.

HENGER ETTER: Leder for allokering og globale renter i Storebreand, Olav Chen, tror Norge henger litt etter USA. Foto: CF-Wesenberg / Storebrand
HENGER ETTER: Leder for allokering og globale renter i Storebreand, Olav Chen, tror Norge henger litt etter USA. Foto: CF-Wesenberg / Storebrand Vis mer

Chen forklarer hvorfor man i USA nå kan ha nådd et toppunkt:

- Den første grunnen til at inflasjonen topper ut er at oljeprisene og energiprisene har flatet ut, riktignok på høye nivåer, sier Chen til Børsen før han fortsetter:

- Den andre grunnen er at USA har opplevd enorme flaskehalser som følge av trøbbel med logistikk i havnene og ikke fikk ulike varer ut. Det har begynt å løsne opp nå, og er med på å trekke inflasjonen ned.

Han understreker derimot at inflasjonen, som til nå har vært på 8-9%, fortsatt vil holde seg høy, men at det etter all sannsynlighet ikke vil fortsette å øke.

- Nivået vil fortsatt være høyt, men veksten vil flate ut. Det samme som vi ser med oljeprisene, legger han til.

Analytikere ved UBS pekte i april på tre økonomiske nøkkelindikatorer for hvorfor de tror inflasjonen vil toppe seg i mars og deretter falle:

Et fall i prisene på bruktbiler, en mangel på «klebrig» inflasjon og en relativt lettelse i kaos i forsyningskjeden, skriver CNN.

- Henger etter

- I Norge er jeg mer usikker. Det er stor forskjell på inflasjonsutviklingen i Norge og USA, forklarer Chen.

Selv om prisene i Norge er høye, ligger fortsatt inflasjonen på rundt 3-4%, altså ikke rekord, ifølge Chen.

- Det er helt klart oppsiderisiko for inflasjonen i Norge, men ikke nødvendigvis på et amerikansk nivå.

Chen beskriver det han omtaler som et «gjenåpningsmodus» i samfunnet. Han tror folk i større grad vil oppsøke restauranter, reise på ferie, dra på konserter og liknende ting man ikke kunne under pandemien.

- Høy etterspørsel vil presse prisene i disse bransjene opp, mener han.

Lønnsoppgjøret kan derimot spille kraftig inn, mener Chen.

- Blir lønnsoppgjøret bra vil folk ha mer penger i hendene og har råd til å fortsette å dra på ferie og restaurantbesøk selv om prisene stiger.

- Når kan vi se for oss en topp i Norge?

- Vi henger litt etter USA. De åpnet opp tidligere, og vi har på en måte flaskehalser i Norge også i form av høy etterspørsel blant annet og for eksempel utenlandsk arbeidskraft. Men vi ser det helt klart også at ulike varer fortsatt blir satt opp i pris, samt at matprisene kommer til å øke videre, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer