Viktor Orbán:

- Kan ikke akseptere sanksjoner

Ungarns statsminister er krass mot EU under spliden om oljeforbud.

I OLJESKVIS: Viktor Orbán kan potensielt velte EUs nye sanksjonspakke. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / NTB
I OLJESKVIS: Viktor Orbán kan potensielt velte EUs nye sanksjonspakke. Foto: Attila Kisbenedek / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag ble EUs forslag til en sjette sanksjonspakke offentlig. De ønsker blant annet å kutte ut oljeimport fra Russland gjennom 2022. Det er det imidlertid ikke alle medlemslandene som har vært svært positive til.

Blant dem er Ungarn, som har truet med veto dersom forslaget som oljeforbud kommer på bordet.

I et brev sendt til EU-president Ursula von der Leyen peker statsminister Viktor Orbán på flere utfordringer ved forslaget. I statlig ungarsk radio går han enda hardere ut, og gjør det klart at landet ikke kan stille seg bak forslaget.

- Vi kan ikke akseptere EUs oljesanksjoner slik de er nå, skriver han ifølge Reuters.

Freser mot svartelisting av patriark

Han mener det er knyttet flere problemer til hvordan EU foreslår sanksjonene. Derfor ønsker han nå et nytt forslag fra EU.

Orbán sier at han hvis EU kommer med et forslag som møter Ungarn sine interesser, så kan han være villig til å snakke om sanksjonene.

- Den nåværende forslaget vil være som en atombombe på ungarsk økonomi, mener han.

Det er også flere ting Ungarn ikke er spesielt fornøyd med, blant annet å inkludere leder for den russisk-ortodokse kirken, patriark Kirill, på svartelista.

- Vi vil ikke støtte forslag som setter kirkeledere på sanksjonslista, skriver han.

Statsministeren sier at Ungarn har gjort det tydelig at det finnes en «rød strek» når det kommer til sanksjonenen.

OLJE: Seniorforsker ved Fridtjof Nansen Instituttet, Marie Byskov Lindberg, forklarer hvordan EU-parlamentets nye forslag om importforbud mot russisk olje for EU-medlemmer kan påvirke oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer

Forventet misnøye

Orbán understreker imidlertid at Ungarn ikke ønsker konflikt med EU, og at de vil samarbeide. Likevel er misnøyen tydelig.

- Sanksjonene som har blitt introdusert så langt, skaper større problemer for Europa enn Russland.

Svaret fra Ungarn er ikke uventet, og statsminister Orbán er også kjent for å ha et vennskapsforhold med Russlands president, Vladimir Putin. EU-forslaget må ha enstemmighet blant medlemslandene for å trå kraft, og Ungarn kan med andre ord velte hele planen.

Det er imidlertid sannsynlig at EU og Ungarn forhandler seg til et unntak, ifølge Stian Øby Johansen, førsteamenuensis ved Senter for europarett ved Universitetet i Oslo. Det fortalte han til Børsen onsdag.

- Juridisk sett kan han velte prosessen, men presset mot landet vil være stort. Samtidig er Ungarn allerede en pariastat i EU, så det er vanskelig å si, mente han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer