Hever renta - igjen

Kan ikke forklare svekket krone

En overraskende svak krone får Norges Bank til å heve renta - igjen. Men sentralbanksjef Ida Wolden Bache sliter med å forklare kronesvekkelsen.

Pressekonferanse i tilknytning til offentliggjøring av rentebeslutningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank hevet torsdag styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 3,25.

Det er det høyeste rentenivået på 15 år, siden 2008.

Banken varsler også at det kommer en ny renteheving allerede i juni.

Svak krone - høy prisvekst

På forhånd ventet de fleste økonomer at Norges Bank kom til å sette opp styringsrenta med nettopp 0,25 prosentpoeng.

Det er også i tråd med hva banken varslet på det forrige rentemøtet i mars. Da hevet banken styringsrenta til 3 prosent.

Høy prisvekst, svak krone og lønnsvekst som kan havne litt høyere enn tidligere antatt er Norges Banks begrunnelser for rentehevingen.

Kronekursen er i dag 4 prosent svakere enn det Norges Bank antok så sent som i mars. Det gjør at alt vi kjøper fra utlandet blir dyrere. Og høyere prisvekst øker sannsynligheten for enda høyere renter også framover.

Kan ikke forklare

Under dagens pressekonferanse avslører sentralbanksjef Ida Wolden Bache at Norges Bank ikke kan forklare den overraskende svake krona.

- Helt generelt er det utfordrende å forklare endringen i valuttakurser fra dag til dag og fra måned til måned. Det gjelder også for den norske kronen. Svekkelsen vi har sett i det siste, siden mars, er større enn det vi kan forklare med våre modeller, sier sentralbanksjefen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer