Hever renta - igjen

Kan ikke forklare svekket krone

En overraskende svak krone får Norges Bank til å heve renta - igjen. Men sentralbanksjef Ida Wolden Bache sliter med å forklare kronesvekkelsen.

Pressekonferanse i tilknytning til offentliggjøring av rentebeslutningen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Norges Bank hevet torsdag styringsrenta med 0,25 prosentpoeng til 3,25.

Det er det høyeste rentenivået på 15 år, siden 2008.

Banken varsler også at det kommer en ny renteheving allerede i juni.

Svak krone - høy prisvekst

På forhånd ventet de fleste økonomer at Norges Bank kom til å sette opp styringsrenta med nettopp 0,25 prosentpoeng.

Det er også i tråd med hva banken varslet på det forrige rentemøtet i mars. Da hevet banken styringsrenta til 3 prosent.

SENTRALBANKSJEF: Ida Wolden Bache. Foto: Heiko Junge / NTB
SENTRALBANKSJEF: Ida Wolden Bache. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer

Høy prisvekst, svak krone og lønnsvekst som kan havne litt høyere enn tidligere antatt er Norges Banks begrunnelser for rentehevingen.

Kronekursen er i dag 4 prosent svakere enn det Norges Bank antok så sent som i mars. Det gjør at alt vi kjøper fra utlandet blir dyrere. Og høyere prisvekst øker sannsynligheten for enda høyere renter også framover.

Kan ikke forklare

Under dagens pressekonferanse avslører sentralbanksjef Ida Wolden Bache at Norges Bank ikke kan forklare den overraskende svake krona.

- Helt generelt er det utfordrende å forklare endringen i valuttakurser fra dag til dag og fra måned til måned. Det gjelder også for den norske kronen. Svekkelsen vi har sett i det siste, siden mars, er større enn det vi kan forklare med våre modeller, sier sentralbanksjefen.

Det seineste året er den norske krone-svekkelsen på mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren.

- Våre modeller fanger opp systematiske sammenhenger mellom kronekurs, rentedifferanse, petroleumspriser og uro i finansmarkedene. Vi er ydmyke for at det kan være andre faktorer og temaer som preger valutamarkedene enn det som ligger inne i våre modeller, utdyper hun.

Lønnsvekst

Norges Bank kommenterer lønnsoppgjøret. I rentebegrunnelsen heter det nemlig at «oppgangen i lønnsveksten og svekkelsen av krona vil bidra til å holde prisveksten oppe framover».

- Dersom krona holder seg svakere enn lagt til grunn eller presset i økonomien vedvarer, kan det bli nødvendig med en høyere rente enn vi tidligere har sett for oss, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache.

Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO mener Norges Bank bommer når den viser til lønnsoppgjøret som en del av begrunnelsen for rentehevingene.

- Det blir en feilslutning i en situasjon der politikken er alt for stram i utgangspunktet. Lønnsoppgjøret er penger som er kommet til Norge gjennom eksportbedriftene. Lønnsoppgjøret fordeler disse pengene slik at arbeidstakerne får sin andel, at ikke alt havner hos eierne. Og den prisveksten som kommer fra import, er ikke noe som kan påvirkes av renta. Det er noe Norges Bank må akseptere, og ikke respondere på, sier Bjørnstad til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer