Ikke ferdig med milliardærene:

- Kan ikke la oss true

Ap's mektige finanstopp har en klar beskjed til milliardærene som flykter landet etter nye skatteøkninger: Det er ikke aktuelt å senke skattene for å beholde rikfolk i landet. Samtidig varsler han ytterlige skatteøkninger.

UAKTUELT: Eigil Knutsen (Ap) sier det ikke er aktuelt å sette ned skattene for å tekkes rikingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
UAKTUELT: Eigil Knutsen (Ap) sier det ikke er aktuelt å sette ned skattene for å tekkes rikingene. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- Det er ingen gode grunner til å sette ned skattene for å beholde enkeltindivider i Norge.

Det er den klare beskjeden fra leder i finanskomiteen på Stortinget Eigil Knutsen (Ap) dager før regjeringens forslag til statsbudsjett legges fram

Torsdag kommer finansminister Trygve Slagsvold Vedum til Stortinget med budsjettdokumentene som viser hvordan regjeringen vil bruke statens penger neste år. De har varslet et stramt budsjett der valgløfter må brytes, og venter seg «bråk».

Når forslaget er levert blir det opp Knutsen og hans kolleger å finne enighet med budsjettpartner SV.

Trusler

Onsdag skapte Vedum og statsminister Jonas Gahr Støre bølger da de slapp en real skattebombe. Regjeringen vil øke skattene på kraft- og oppdrett med 33 milliarder neste år.

Før nyheten ble det kjent at Kjell Inge Røkke flytter fra Norge, og siden har flere milliardærer fulgt etter, også etter skattebomba smalt.

- Det er helt forferdelig å bo i Norge nå. Å ha formue i Norge er blitt dobbelt så dyrt, sa eiendomsmagnat Torstein Tvenge til Dagens Næringsliv.

Knutsen sier at regjeringen og Ap ikke lar seg true.

- Vi kan ikke tilpasse skattesystemet etter milliardærer som truer med å flytte. Det går utover vanlige lønnsmottakere, sier Knutsen.

- Alltid bekymret

- Det er ikke noe nytt at rike mennesker ikke har råd til å bo i Norge, ifølge de selv. Så mener jeg veldig sterkt at vi ikke kan innrette skattesystemet etter om noen enten truer med å flytte eller faktisk flytter. Det er naturressursene og arbeidsfolkene i Norge verdiene deres er bygget på, så jeg mener de burde vært her og betalt en rettferdig skatteregning.

- Er du bekymret for at Norge taper stor skatteinngang på at milliardærer flytter ut?

- Jeg er alltid bekymret for skatteinngangen. Men jeg mener vi ikke kan innrette skattesystemet på rike mennesker som flytter sine premisser. Vi må innrette skattesystemet sånn at det er omfordelende. Det skal være mulig å tjene seg rik og skape arbeidsplasser, det er viktig for Ap, og vi må også gjøre det mindre lukrativt å ta med seg formuen ut av landet.

Varsler mer skatt

Til tross for kjemperegningen på 33 milliarder til kraft- og oppdrettsnæringen varsler Knutsen at de ikke er ferdige med rikingene. Det kan bli enda flere tøffe skatteøkninger i budsjettet.

- Vi har jo sagt at utgiftene bare på enkeltposter øker med over 100 milliarder kroner. Budsjettet skal være mer omfordelende. Detaljene kommer på torsdag, men skattesystemet i stort skal bli mer omfordelende enn det har vært de siste åtte åra.

I helga kunne Dagbladet fortelle at kilder opplyser at formuesskatten økes i statsbudsjettet for neste år.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har samtidig varslet at inntektsskatten skal ned for de som tjener under 750 000 og at det ikke kommer store kutt i velferden.

- Det er fortsatt en vei å gå for at vi skal ha et godt nok skattesystem i Norge som omfordeler verdier på en rettferdig måte, sier Knutsen.

- Har dere regnet på hvor Norge taper på at svært rike nordmenn flytter ut?

- Jeg kjenner ikke til noen eksakte tall. Men sist uke kom Kapital sin oversikt over Norges rikeste, og den viser at det ble 37 flere milliardærer i Norge. Det holder ikke lenger å være milliardær for å komme på listen. Det er fortsatt fullt mulig å tjene seg rik i Norge, og det er også et veldig attraktivt land å drive næringsvirksomhet i, sier Knutsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer