Kan ikke redde Putin

Russland skvises av vestlige sanksjoner, men kan ikke forvente å bli reddet av Kinas økonomiske muskler.

TETT SAMARBEID: På tross av at de siden 2012 har utviklet et nært samarbeid, kan ikke Vladimir Putin forvente at Kinas mektige leder, Xi Jinping, redder den russiske økonomien, som er i en kraftig skvis som følge av vestlige sanksjoner. Foto: Vyacheslav OSELEDKO / AFP / NTB
TETT SAMARBEID: På tross av at de siden 2012 har utviklet et nært samarbeid, kan ikke Vladimir Putin forvente at Kinas mektige leder, Xi Jinping, redder den russiske økonomien, som er i en kraftig skvis som følge av vestlige sanksjoner. Foto: Vyacheslav OSELEDKO / AFP / NTB Vis mer
Publisert

«Kan Kina, ved å tilby seg å være en alternativ handelspartner, redde Putins økonomi? Nei, det kan de ikke».

Slik lyder konklusjonen til den nobelprisvinnende økonomen Paul Krugman i en kronikk i New York Times.

Tøft sanksjonsregime

Knallharde sanksjoner, som blir tøffere og tøffere nærmest dag for dag, har en lammende effekt på russisk økonomi.

Vestlige selskaper forlater landet i strie strømmer, eller stenger forretningene sine midlertidig, og den russiske børsen har ikke vært åpen på halvannen uke.

Den russiske rubelen har stupt i verdi, banker har blitt kastet ut fra den internasjonale betalingsløsningen SWIFT, og store russiske verdier, deriblant minst halvparten av den russiske sentralbankens «krigskasse», på over 600 milliarder dollar, har blitt frosset.

Samtidig tar Vesten tøffe grep for å kutte avhengigheten av russisk gass og olje ganske raskt, noe som igjen vil legge ytterligere press på den russiske økonomien.

Akkurat hvor alvorlige konsekvensene blir for den russiske økonomien på lengre sikt, er det ingen som kan si sikkert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer