Kan ikke stoppe Tangen-ansettelsen

Fiansdepartementet kan ikke gripe inn i ansettelsen av milliardær Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

UTENFOR: Finansminister Jan Tore Sanner (H) kan ikke insturere Norges Bank i ansettelsen av ny oljefondssjef. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTENFOR: Finansminister Jan Tore Sanner (H) kan ikke insturere Norges Bank i ansettelsen av ny oljefondssjef. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er konklusjonen i en juridisk utredning som finansminister Jan Tore Sanner (H) har bestilt, og som ble oversendt Stortinget tirsdag ettermiddag.

Vurderingen er gjort av advokat Sven Iver Steen i Arntzen de Besche Advokatfirma AS.

- Konklusjonen er i tråd med departementets vurderinger og Finansdepartementet slutter i seg all vesentlighet til disse og til begrunnelsene, skriver Sanner i brevet til Stortinget.

Interessekonflikter

Ansettelsen av hedgefondforvalter Nicolai Tangen som sjef for oljefondet har mildt sagt utløst en politisk storm etter at Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, slo fast at lover, regler og retningslinjer var brutt i prosessen.

Og ikke minst fordi representantskapet mener at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens privatøkonomi, hans interesser i AKO Fondene og jobben som oljefondssjef er «eliminert».

Etter en høring på Stortinget om saken mandag i forrige uke, er det klart at det politiske flertallet mener at Tangen må kutte absolutt alle bånd til AKO dersom han skal tiltre 1. september.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har så langt sagt at alle interessekonflikter er eliminert, for alle praktiske formål.

Sentralbankloven

Vurderingen bygger på sentralbankloven hvor det blant annet heter at «Norges Banks hovedstyre har rett og plikt til å ansette daglig leder av NBIM».

- Beslutning om ansettelse etter sentralbankloven gjelder både valg av hvem som ansettes og vilkårene for ansettelsen, heter det videre.

Og ikke minst:

- Den instruksjonsadgangen som ellers gjelder for forvaltningen av Statens pensjonsfond utland (oljefondet), gjelder ikke ansettelse av oljefondssjef.

Dermed konkluderes det:

- Finansdepartementet kan ikke instruere hovedstyret i Norges Bank om forhold som er omfattet av sentralbankloven § 2-13 første ledd i kraft av delegert myndighet. Regjeringens instruksjonsmyndighet etter sentralbankloven § 1-4 er begrenset til ekstraordinære forhold knyttet til sentralbankvirksomhet, og gjelder ikke forhold knyttet til SPU.

Saken oppdateres.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer