Kan ikke stoppe Tangen-ansettelsen

Fiansdepartementet kan ikke gripe inn i ansettelsen av milliardær Nicolai Tangen som ny oljefondssjef.

UTENFOR: Finansminister Jan Tore Sanner (H) kan ikke insturere Norges Bank i ansettelsen av ny oljefondssjef. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UTENFOR: Finansminister Jan Tore Sanner (H) kan ikke insturere Norges Bank i ansettelsen av ny oljefondssjef. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er konklusjonen i en juridisk utredning som finansminister Jan Tore Sanner (H) har bestilt, og som ble oversendt Stortinget tirsdag ettermiddag.

Vurderingen er gjort av advokat Sven Iver Steen i Arntzen de Besche Advokatfirma AS.

- Konklusjonen er i tråd med departementets vurderinger og Finansdepartementet slutter i seg all vesentlighet til disse og til begrunnelsene, skriver Sanner i brevet til Stortinget.

Interessekonflikter

Ansettelsen av hedgefondforvalter Nicolai Tangen som sjef for oljefondet har mildt sagt utløst en politisk storm etter at Norges Banks kontrollorgan, representantskapet, slo fast at lover, regler og retningslinjer var brutt i prosessen.

Og ikke minst fordi representantskapet mener at ikke alle interessekonflikter mellom Tangens privatøkonomi, hans interesser i AKO Fondene og jobben som oljefondssjef er «eliminert».

Etter en høring på Stortinget om saken mandag i forrige uke, er det klart at det politiske flertallet mener at Tangen må kutte absolutt alle bånd til AKO dersom han skal tiltre 1. september.

Sentralbanksjef Øystein Olsen har så langt sagt at alle interessekonflikter er eliminert, for alle praktiske formål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.