NSM-skandalen

- Kan koste henne jobben

Lederen av Stortingets justiskomité og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) sier at NSM-skandalen i ytterste konsekvens kan føre til at justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) må gå av.

IKKE-SVAR: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fikk spørsmål om NSM-skandalen under stortingsbehandlingen av justisbudsjettet. Hun viste til den varslede granskingen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
IKKE-SVAR: Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) fikk spørsmål om NSM-skandalen under stortingsbehandlingen av justisbudsjettet. Hun viste til den varslede granskingen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert

STORTINGET (Dagbladet): Justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) viste til den varslede granskingen, da hun fikk spørsmål om NSM-skandalen i Stortinget torsdag.

- Det er et ikke-svar. Jeg hadde håpet og forventet at alvoret med å stå her i stortingssalen kanskje kunne føre til at hun var litt mer presis. Når det ikke skjer, er det grunn til å tro at det kanskje er mer i flyt i denne saken. For dette var alt annet enn opplysende, sier Per-Willy Amundsen.

Under debatten om justisbudsjettet i Stortinget torsdag, spurte Amundsen justisminister Emilie Enger Mehl om hvor grensen går for når en statlig leieavtale bryter med Grunnloven.

Bakgrunnen er det ulovlig lånet på 200 millioner kroner som Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) tok opp med sin utleier, og som førte til at direktør Sofie Nystrøm gikk på dagen.

Viste til gransking

Amundsen viste videre til at også Justisdepartementet har inngått en husleieavtale med tilbakebetalingsordning etter oppussing, noe som først ble omtalt av DN.

- Hva er akseptabelt, og hva er grunnlovsstridig, når staten leier lokaler?, spurte Amundsen. Han viste til at Riksrevisjonen har slått fast at «finansielle leieavtaler, altså der betaling med rente er en del av leieavtalen, må sidestilles med lån når det gjelder statlige foretak».

Mehl svarte med å vise til den varslede granskingen.

- Det er viktig at vi får en ekstern gjennomgang knyttet til det lånet, leieavtalen og NSM. Vi må komme tilbake til en del av svarene når den er gjennomført. Vi har per nå ikke oversikt over alle omstendigheter som kan være relevante, sa Mehl.

Når brytes Grunnloven?

Videre understreket Mehl at Justisdepartementet leier av Statsbygg som framleier, og at det er vanlig praksis at investeringer i bygg legges inn i en høyere husleie.

Dessuten er avtalen innafor Stortingets bevillinger, noe NSM ikke var, framholdt Mehl.

ALVOR: Justiskomiteens leder Per-Willy Amundsen (Frp) sier det er veldig mange ubesvarte spørmål knyttet til statlige leieavtaler. Han er ikke fornøyd med svarene justisminister Emilie enger Mehl (Sp) ga i Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB
ALVOR: Justiskomiteens leder Per-Willy Amundsen (Frp) sier det er veldig mange ubesvarte spørmål knyttet til statlige leieavtaler. Han er ikke fornøyd med svarene justisminister Emilie enger Mehl (Sp) ga i Stortinget torsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Amundsen forsøkte en gang til:

- Det er åpenbart at NSM-avtalen er grunnlovsstridig. Men det er en del andre varianter som er inngått. Jeg hadde satt pris på om statsråden kunne si hvor den grensa går - uavhengig av NSM-saken. Når er man innafor og når er man utenfor Grunnloven? - spurte han.

- Underliggende etater må forholde seg til de budsjettmessige rammene som gis av Stortinget, og det er Stortinget som har anledning til å pådra staten gjeld. NSMs ulovlige lån er da utenfor. Når det gjelder generelle leieforhold i staten og under Statsbygg, så ligger det til Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet, og ikke Justisdepartementet, svarte Mehl.

- Kan koste henne jobben

Amundsen er ikke imponert.

- Når vi ser på de uttalelsene Mehl har kommet med i mediene, og annen informasjon som flyter rundt, så kan vi ikke utelukke at hun har feilinformert. Derfor er det så viktig at hun er klar og tydelig her i Stortinget. Nå fikk hun sjansen. Den grep hun ikke, sier justiskomiteens leder og tidligere justisminister Per-Willy Amundsen.

- Hva kan grunnen til det være?

- Hun innså kanskje at hun sto i fare for å feilinformere Stortinget i dag, dersom hun hadde begitt seg inn på et svar på mitt spørsmål, svarer Frp-veteranen.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl møter pressen etter at NSM-direktør Sofie Nystrøm har bedt om å fratre etter ulovlig låneavtale. Video: NTB. Vis mer

Fremskrittspartiets parlamentariske nestleder Hans Andreas Limi krevde i et brev som ble sendt mandag at Mehl kommer til Stortinget før jul med en NSM-redegjørelse. Det er så langt ikke besvart.

Nå er Frp innstilt på å vente på utfallet av den eksterne granskingen som Mehl har varslet, ifølge Amundsen. Han understreker at denne utsettelsen ikke svekker sakens alvor:

- Vi står med masse, masse spørsmål og mangler svar. Men det er ikke noen vits å komme til Stortinget og ikke ha noe å fortelle. Desto viktigere blir det at vi får en grundig og god redegjørelse på et seinere tidspunkt. Her er det potensielt en sak som i ytterste konsekvens kan føre til at vi får en ny justisminister. Dette kan koste henne jobben, sier Amundsen.

  • Dagbladet får torsdag opplyst at regjeringen fortsatt jobber med å få i stand en ekstern gransking.