Kan nekte utbetaling

Høyesterett har slått fast at et forsikringsselskap kan nekte en utbetaling dersom kunden nekter å gjennomføre en relevant operasjon.

BESTEMT: Høyesterett har gitt forsikringsselskapet medhold. Foto: Gorm Kallestad / NTB
BESTEMT: Høyesterett har gitt forsikringsselskapet medhold. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Høyesterett har fastslått at et forsikringsselskap kan nekte en utbetaling dersom kunden nekter å gjennomføre en relevant operasjon.

Saken omhandlet en flyger som fikk gallesteinsanfall, og dermed mistet legeattesten og flysertifikatet. Han ønsket å bruke en «lisensforsikring», men fikk delvis avslag.

Protector Forsikring mente at flygeren ville få legeattesten hvis han gjennomførte en gallesteinsoperasjon. Forsikringsavtaleloven åpner for at kunden kan pålegges å gjøre tiltak som «åpenbart vil begrense omfanget av selskapets ansvar».

Høyesterett ga forsikringsselskapet medhold. Retten mente at ansvaret åpenbart ville bortfalle hvis operasjonen ble gjennomført, og pekte på at sannsynligheten for at rutineoperasjonen ville bli vellykket, var svært gode.

Retten konkluderte også med at pålegget om at operasjon ikke var et «urimelig inngrep i friheten til å råde over sin person».

Forsikringsselskapet har utbetalt 561.804 kroner til mannen. I tingretten ble selskapet dømt til å betale ytterligere 5,2 millioner kroner. Selskapet ble frifunnet i lagmannsretten.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer