Ivanka Trump

Kan ødelegge for pappa

Donald Trumps datter, Ivanka, må vitne i bedragerirettssaken mot faren. Det kan bli svært ødeleggende for faren, som kjemper for å redde forretningsimperiet.

TRØBBEL: USAs tidligere president, Donald Trump, risikerer å miste store deler av forretningsimperiet. Den kommende uka skal de tre barna, Eric, Donald junior og Ivanka vitne før Trump selv etter planen skal i vitneboksen. Foto:AP Photo/Evan Vucci, File
TRØBBEL: USAs tidligere president, Donald Trump, risikerer å miste store deler av forretningsimperiet. Den kommende uka skal de tre barna, Eric, Donald junior og Ivanka vitne før Trump selv etter planen skal i vitneboksen. Foto:AP Photo/Evan Vucci, File Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): Det går mot noen høydramatiske dager for Trump-familien i retten i New York. Trump er saksøkt av justismyndighetene i New York for å ha blåst opp verdiene i forretningsorganisasjonen sin med milliarder av dollar mellom 2011 og 2021. Også de to sønnene Donald junior og Eric er saksøkt. Datteren Ivanka var opprinnelig saksøkt, men er nå ute av søksmålet.

Likevel besluttet dommeren i saken, Arthur Engoron, fredag at Trumps datter må vitne.

På rekke og rad

Nå ligger det an til at Donald junior må i vitneboksen 1. november. Deretter følger Eric 2. november og Ivanka 3. november. Så må Trump selv i ilden mandag 6. november.

Dommeren i saken har allerede konkludert med at Trump begikk bedrageri ved å blåse opp verdiene med milliarder av dollar for å få gunstigere banklån og forsikringer. Han har også fått inndratt tillatelser til å drive forretningsvirksomhet i delstaten New York.

TRUMP: USAs tidligere president Donald Trump raser mot bedragerisaken som pågår mot ham, 4. oktober 2023. Video: Reuters Vis mer

Justisdepartementet i delstaten krever i tillegg en erstatning på 250 millioner dollar (om lag 2,8 milliarder kroner), og det er dette rettssaken nå handler om.

Ivanka har forsøkt å unngå å måtte vitne, men fredag besluttet dommeren at hun også må til pers.

- Hun har klart benyttet seg av fordelen ved å drive forretningsvirksomhet i New York, sa dommer Engoron fredag.

Advokatene hennes kan imidlertid anke denne beslutningen.

- Blir ikke bedre

Påtalemyndigheten mener at Ivanka Trump, som i sin tid var visepresident i familiebedriften, sitter på relevante opplysninger i saken. Dommeren er enig og viser også til dokumenter der det framkommer at Ivanka Trump fortsatte å ha bånd til forretningsaktiviteter i New York, og at hun fortsatt eier leiligheter på Manhattan.

Tidligere fungerte også Ivanka som farens øverste forhandler med Deutsche Bank når de ønsket lån.

- Det blir ikke bedre enn dette, skrev for eksempel Ivanka i en e-post i 2011 hvor hun feiret den lave renta hun nettopp hadde framforhandlet på et lån på 125 millioner dollar for farens golfbane i Miami, skriver Business Insider.

Justismyndighetene, som har saksøkt Trump, hevder at Ivanka sparte faren for så mye som 150 millioner dollar på lånene fra Deutsche Bank, som til sammen var på 400 millioner dollar, og som Trump-organisasjonen brukte på golfbanen i Florida, et luksushotell i Washington D.C. og en skyskraper i Chicago.

Delstatsjustisminister Letitia James hevder at de svært gunstige lånevilkårene kom i stand gjennom bedrageri. Dette har dommeren i saken allerede sagt seg enig i.

I vitneboksen

I vitneboksen vil Ivanka Trump etter all sannsynlighet bli spurt om hvordan hun brukte de oppblåste verdiene i selskapet til å sikre familien store fordeler.

Vitnemålet hennes kan, ifølge Business Insider, vise seg å bli svært skadelig for faren og hennes to brødre, Donald junior og Eric, som er visepresidenter i farens forretningsselskap. Foruten en erstatning, risikerer de et permanent forbud mot å drive forretningsvirksomhet i New York. Det kan i realiteten rasere store deler av Trumps forretningsvirksomhet.

Selv slapp Ivanka til slutt unna søksmålet gjennom en beslutning i sommer fordi hun forlot forretningsvirksomheten i 2017 for å bli farens seniorrådgiver i Det hvite hus. Dermed ble saken for henne vurdert som foreldet.

- Primærkontakt

Imidlertid har hun tidligere spilt en sentral rolle, ifølge justismyndighetene.

- Fram til 2017 var Ivanka Trump primærkontakt for Trump-organisasjonens største utlåner, Deutsche Bank. I forbindelse med dette arbeidet, sørget Ivanka Trump for at feilaktige finansielle dokumenter ble sendt til Deutsche Bank og føderale myndigheter, skrev delstatsjustisminister Letitia James i de opprinnelige rettsdokumentene for to år siden.

Ivanka Trump skal også ha spilt en nøkkelrolle da Trump-organisasjonen framforhandlet en leieavtale med amerikanske myndigheter for å få starte hotelldrift i det historiske hovedpostkontoret i Washington D.C.

I forhandlingene skal hun blant annet ha lagt vekt på «Donald J. Trumps betydelige formue», og hun la ved dokumenter for å bevise dette.

Trump selv er rasende over at dommeren har bedt Ivanka om å vitne. Det forsøker han å formulere i en lang, usammenhengende melding på sin egen plattform, Truth Social, lørdag. Han gjentar igjen at det hele er en heksejakt, og at han mener dommeren er gal.

- Denne saken skulle aldri ha startet, men nå må den bli forkastet, skriver Trump også.

Bedragerirettssaken mot Trump og sønnene skal etter planen fortsette fram til desember.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer