Putins formue

- Kan ramme hans nærmeste

Biden skulle ramme Putins personlige formue dersom Ukraina ble invadert. Slik går det med «trusselen».

RIK OG MEKTIG: Putin sitter ifølge enkelte på en hemmelig gigantformue. Tidligere i år sa Joe Biden at han ville ramme denne, dersom Putin gikk til angrep. Foto: Sputnik / Reuters / NTB
RIK OG MEKTIG: Putin sitter ifølge enkelte på en hemmelig gigantformue. Tidligere i år sa Joe Biden at han ville ramme denne, dersom Putin gikk til angrep. Foto: Sputnik / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter at Putins styrker marsjerte inn i Ukraina, har Vestens unisone fordømmelse sendt russisk økonomi i knestående.

Rubelstup, skyhøy styringsrente, oligark-beslag og en endeløs rekke av vestlige selskaper som flykter Russland i ekspressfart, er bare noen av de enorme konsekvensene. Også den jevne russer kjenner krigføringen på lommeboka.

Ville ramme formuen

USAs president Joe Biden sa i januar at han ville ramme den russiske presidentens personlige formue ved et eventuelt fullskala angrep av nabolandet, ifølge The Guardian.

Noen hevder Putin personlig sitter på 200 milliarder dollar - hele 1 760 milliarder kroner.

Det hersker imidlertid ulike teorier om formuesstørrelsen, og hvordan han har bygget den opp.

- Kan ramme hans nærmeste

Ifølge seniorforsker ved Norsk utenrikspolitisk institutt (NUPI), Jakub Godzimirski, har det å ramme Putins personlige formue en mer symbolsk dimensjon enn økonomisk.

- Formelt sett sitter ikke Putin på store eiendeler der Vesten kan ramme ham. Man kan ramme hans nærmeste som antakelig indirekte forvalter hans formue, som ingen vet sikkert størrelsen på. Men Putin har tilgang til alt kan ønske seg i kraft av å være Russlands mest innflytelsesrike og mektige politiker, sier Godzimirski.

Stadig flere rikinger med tilknytning til Kreml får luksuseiendeler beslaglagt i Vesten. En av teoriene rundt Putins formue går ut på at deler av oligark-formuene egentlig er presidentens penger.

- Ved å ramme disse oligarkene som har gjort seg rike takket være et godt forhold til Putin, rammer man også ham, fordi jo mindre de skal ha jo mindre kan de yte til ham, av tjenester og tilgang til goder og slikt, sier Godzimirski.

Han skyter inn:

- Det har vært masse rykter om at hans venn Sergej Roldugin kontrollerer en del av pengene hans. Gennadij Timtsjenko, som også er på sanksjonslisten, er pekt ut som en mann som forvalter en del av Putins formue, men vi snakker om rykter og ikke om håndfaste bevis, legger Godzimirski til.

NUPI-forskeren viser til at det anslås at disse har en del penger i offshore-jurisdiksjoner. Det kan vanskelig spores tilbake til Putin.

- Blir ledd av

Ifølge forsker og statsviter ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen, er det vanskelig å si om det i det hele tatt er mulig å ramme Putins personlige formue i utlandet.

- I Russland er det et forbud mot at folkevalgte skal ha penger plassert i utlandet. Det har alle ledd av, fordi det finner de ut av hvordan man skal løse uansett, sier han.

- Her kommer disse oligarkene inn, for de er gode til å trikse og mikse, de har kontaktnett, de er gode på å skjule formuer, det er nesten umulig å spore hva de eier.

Å få en fullstendig oversikt over hva oligarkene eier, er umulig, ifølge OsloMet-forskeren.

- Det er en av grunnene til at oligarkene har vært viktige for regimet. En ting er at de driver viktige bedrifter og sektorer i økonomien. En annen ting er at de bidrar til å trikse og mikse for russiske statsinteresser i verdensøkonomien. Og det hjelper folk i den eliten å berike seg på mer eller mindre legitimt vis.

- Ikke bare en gal person

Når militærinnrykket for lengst er et faktum, er spørsmålet hvor stor grad Biden har lyktes i å gjøre Putin til en «fattigere» mann.

- Har Biden kommet med litt tomme trusler her?

- Amerikanerne er ivrige på denne typen personretta retorikk, der problemet er én person på toppen, sier Holm-Hansen.

Han viser til at USA i sin tid omtalte Irak som «ham», og at det da var snakk om Saddam Hussein.

- Kanskje det er kommunikasjonsfaglig smart, men det holder jo ikke vitenskapelig vann at det bare er en gal person på toppen, sier statsviteren, og fortsetter:

- Det er et helt system som frambringer handlinger som invasjonen av Ukraina. Hvis Putin fikk hjerteinfarkt og ble satt ut av spill, vil noen kanskje kunne benytte anledningen til et kupp. Men systemet er ikke avhengig av ham selv om han, dessverre, er en viktig person. Han er jo ikke alene, slår Holm-Hansen fast.

Teori: Liten formue

Ifølge Forbes går en teori ut på at presidentens formue faktisk er liten, men at han liker at folk tror det motsatte - fordi rikdom er et tegn på makt.

Argumentet er at Putin, som Russlands mektige leder, uansett kan få hva han vil ved å knipse med fingrene.

Ifølge presidentens kontor har Putin en lønn på 1,2 millioner kroner, et par biler og to leiligheter på henholdsvis 74 og 148 kvadratmeter.

Hans klokkesamling, som ifølge ABC har en verdi på over 6 millioner kroner, er ikke nevnt. Ei heller hans angivelige portefølje av palasser, yachter og fly.

Ifølge Godzimirski er det er uklart hvorvidt presidenten selv er opptatt av luksus.

- Det er begrenset for hvor mye kaviar, eller hvor mange gullsmykker du kan ha rundt halsen, eller dyre klokker. Vi snakker om en mann som ikke trenger å tenke så mye på det. Det er mange rundt ham som gir ham tilgang til alt det han kunne ønske seg, og mer enn det, sier NUPI-forskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer