Trump-ryktene:

- Kan ramme Norge hardt

Donald Trump er angivelig i gang med å planlegge et massivt økonomisk angrep på Kina dersom han igjen blir USAs president. Grepene han skal lukte på er dårlig nytt for hele verdensøkonomien, advarer økonomer.

LEGGER PLANER: Ifølge Washington Post planelgger Trump å innføre en enorm toll på kinesiske varer, dersom han igjen blir USAs president. Det gir grunn til bekymring, mener økonomer. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB
LEGGER PLANER: Ifølge Washington Post planelgger Trump å innføre en enorm toll på kinesiske varer, dersom han igjen blir USAs president. Det gir grunn til bekymring, mener økonomer. Foto: Mike Segar / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Donald Trump er i full gang med å undersøke mulighetene for et enormt økonomisk angrep på Kina, dersom han blir valgt til USAs president på nytt i høst.

Det skriver Washington Post.

Ifølge avisa har Trump diskutert muligheten for å innføre en tollsats på hele 60 prosent på kinesiske varer for å provosere Beijing.

Konsekvensene kan i så fall bli enorme for den globale handelen, advarer økonomer.

- Hemmelige samtaler

Offisielt har Trump sagt at han vil gi grønt lys for å nedgradere Kinas handelsstatus med USA. Dette kan i seg selv føre til at tollsatsene mellom de to verdensøkonomiene vil gå i været - potensielt med så mye som 40 prosent, viser en analyse ifølge Washington Post.

Verre er det da at han, ifølge samme avis, angivelig har diskutert muligheten for å innføre en 60-prosents tollsats på alle kinesiske varer med sine rådgivere.

Det har tre anonyme personer med kjennskap til samtalene hevdet til avisa.

Økonomer på både republikansk og demokratisk side er enige om at et slikt grep vil medføre enorme forstyrrelser i både den amerikanske og den globale økonomien.

Trump-kampanjens talsperson har ikke kommentert saken.

- En katastrofe

Heller ikke sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i SpareBank 1 Markets er i tvil om at dette i så fall vil være dårlig nytt.

- Det er allerede skrevet utallige saker om hva Trump vil gjøre og ikke gjøre dersom han blir valgt på nytt. Felles for de alle, er at det ikke er en hyggelig lesning, sier han til Dagbladet Børsen.

Ifølge sjeføkonomen er det spesielt innen sikkerhetspolitikk og økonomi at en ny runde med Trump og hans angivelige planer gir en stor grunn til bekymring.

- Det gjelder for verden, men også for amerikanerne, sier Andreassen.

BEKYMRET: Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, mener Trump ikke forstår seg på handel. Foto: Sparebank 1 Markets
BEKYMRET: Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets, Harald Magnus Andreassen, mener Trump ikke forstår seg på handel. Foto: Sparebank 1 Markets Vis mer

- Trump har en helt skrudd idé om hva handel mellom land går ut på. Han skjønner ikke noe som helst av hvorfor land handler med hverandre og hva som er bra handelspolitikk, fortsetter han.

Verst for amerikanerne

Sjeføkonomen forklarer at en tollsats på alt fra 40 til 60 prosent på kinesiske varer ville være en katastrofe for amerikanske forbrukere, som må betale mye mer for disse varene når tollsatsen stiger, eller for å få tilsvarende fra andre, dyrere land.

- Det er det som kalles inflasjon. Det vil ramme amerikanske bedrifter som importerer halvfabrikata fra Kina. De blir mindre konkurransedyktige i USA og i resten av verden, selv om de sikkert kan øke prisene noe til amerikanske kunder. Det bidrar også til økt inflasjon.

Grepet vil også ramme amerikanske bedrifter som produserer i Kina for salg i USA, i tillegg til kinesiske bedrifter og arbeidere.

Foruten noen få vinnere i USA, som eksempelvis Teslas Elon Musk, er det stort sett snakk om tap-tap, forklarer Andreassen.

- All erfaring viser at når politikere tror de skal løse problemer innen handel, så blir det verre. Det er ikke sånn at én taper og én vinner på handel. Begge parter vinner. Når noen stikker kjepper i hjulene for handelen, taper begge parter. Mest taper den som legger på toll på importen inn til sitt land.

VALG: Er det sannsynlig at Donald Trump blir amerikanernes neste president? Dette mener Dagbladets kommentator Marie Simonsen. Video: Anabelle Bruun/Dagbladet TV, NTB Vis mer

Vil påvirke Norge

Trump har også sagt at han ønsker å innføre en ti prosents tollsats på alle importerte varer til USA, noe som har fått kraftig refs fra eksperthold.

Han har i tillegg sagt at han ønsker en universell basis-toll på nær sagt alle varer, noe som vil føre til at det blir toll på ni ganger så mange varer i USA, skriver Washington Post.

Samtidig har han snakket om å få til en lovendring som gjør at USA automatisk innfører en «gjengjeldelsestoll» som svarer til tollen andre land legger på amerikanske varer.

Alt i alt mener avisa Trump legger opp til en stor handelskrig, og flere eksperter avisa har snakket med omtaler planene som galskap.

- Dette truer med å snu og fragmentere verdenshandelen til et nivå vi ikke har sett på flere titalls år, sier Erica York, seniorøkonom i den høyreorienterte amerikanske tenketanken Tax Foundation til avisa.

Andreassen understreker også at Trumps påståtte planer vil ramme langt flere land enn bare Kina og USA.

- Det er klart at hvis du setter i gang en toll på 60 prosent, så er én ting hvem det rammer direkte. Men det vil bli møtt med liknende idiotiske tiltak fra andre land, og da spesielt Kina, sier sjeføkonomen.

Bryter det globale frihandelssystemet sammen, vil en liten økonomi som Norge også bli hardt rammet, ettersom vi er ekstra avhengig av regler innen handelen med andre land, understreker han.

- Verdensøkonomien sliter allerede med å hindre andre ødeleggende tiltak i handelen, så dette ville være dårlig nytt for alle, sier Andreassen.