Donald Trump

Kan rasere Trumps «fantasiverden»

Allerede i forrige uke slo en dommer i New York fast at eks-president Donald Trump har bedrevet omfattende bedrageri over mange år. Denne uka starter rettssaken som kan rasere forretningsvirksomheten hans.

IKKE FORNØYD: USAs tidligere president, Donald Trump, er i store juridiske problemer. Denne uka begynner en bedragerisak i en domstol i New York. Foto: AP Photo/Artie Walker Jr., File
IKKE FORNØYD: USAs tidligere president, Donald Trump, er i store juridiske problemer. Denne uka begynner en bedragerisak i en domstol i New York. Foto: AP Photo/Artie Walker Jr., File Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Børsen): Dommer Arthur Engoron på Manhattan konkluderte forrige onsdag med at Trump gjentatte ganger løy om verdien på eiendelene sine overfor banker og forsikringsselskaper.

Det skjer på bakgrunn av et sivilt søksmål fra New Yorks justisminister Letitia James.

Ifølge dommeren overdrev Trump verdien av eiendelene sine med opp til 3,6 milliarder dollar (om lag 38,5 milliarder kroner). Samtidig ble forretningslisensen til forretningsorganisasjonen til Trump, Trump Organization inndratt slik at den ikke kan drive virksomhet i New York.

Den tidligere amerikanske presidenten Donald Trump er tilatlt for forsøk på å gjere om valresultatet i 2020. Etter fengslingen i Fulton County jail sa Trump dette til pressen. Video: AP Vis mer

Enormt nederlag

Kjennelsen fra Engoron var et enormt nederlag for ekspresidenten, og kom allerede før selve rettssaken starter i dag.

Den er ventet å vare til desember og vil i hovedsak dreie seg om hvor mye Trump og hans medtiltalte familiemedlemmer og forretningsorganisasjonen må betale. James krever 250 millioner dollar (snaut 2,7 milliarder kroner) i erstatning.

Seint søndag kveld melder Trump på Truth Social at han planlegger å komme til starten på rettssaken.

- Jeg skal til domstolen i morgen for å kjempe for navnet og ryktet mitt, skriver eks-president, ifølge AP.

Han langer også ut mot både James og Engoron.

- HELE DENNE SAKEN ER HUMBUG!!! Ses i retten mandag morgen, skriver Trump.

Trump står også tiltalt på 91 punkter i fire ulike straffesaker. Den sivile saken i New York kan imidlertid gjøre størst økonomisk skade og potensielt rasere Trumps forretningsvirksomhet.

Både Trump selv og de voksne barna hans er på vitnelista i rettssaken.

Trumps advokat, Christopher Kise, har beskrevet Trump i saken som et «investeringsgeni» og «sannsynligvis én av de mest suksessfulle eiendomsutviklerne i landet». Den vurderingen deler ikke dommeren i saken. Han har tvert imot langet ut mot Trumps advokater for å kaste bort rettens tid, skriver The Independent.

- Fantasiverden

- I den tiltaltes verden er leieregulerte leiligheter like mye verdt som uregulerte leiligheter, regulerte tomter er like mye verdt som uregulerte tomter, restriksjoner kan forsvinne i løse lufta. (...) Dette er en fantasiverden, ikke en virkelig verden, skrev dommeren i den nådeløse kjennelsen.

Han mener også at Trump ikke har kommet opp med et reelt juridisk forsvar.

- Forsvaret Trump forsøker å artikulere i vitnemålet sitt er fullstendig uten basis i lov eller fakta, skriver Engoron

Han sier også at dokumentene Trump har lagt fram i retten, som også ble gitt til banker og forsikringsselskaper for å få bedre betingelser «inneholder klart uredelige vurderinger som de tiltalte har brukte i forretningsvirksomhet».

Under en tale for republikanerne i Anaheim i California gikk presidentkandidat Donald Trump hardt ut mot president Joe Biden, som han mener er for gammel og skjør for å lede landet. Video: X/Reuters. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Ti år

Ifølge søksmålet fra New Yorks justisminister brukte Trump-organisasjonen og dens nøkkelpersoner mer enn 200 usanne eller villedende verdivurderinger over en periode på ti år fra 2011 til 2021.

Nå vil om lag 500 eiendommer under Trumps kontroll bli ytterligere gjennomgått i rettssaken.

Ettersom dette er et sivilt søksmål, risikerer ikke Trump fengselsstraff, men dette kan få dramatiske konsekvenser forretningsvirksomheten hans og imaget han har forsøkt å tegne av seg selv for store deler av USA som en usedvanlig vellykket forretningsmann.

Trump liker for eksempel særlig å beskrive hvordan han «kom ned rulletrappa» i Trump Tower på Fifth Avenue sommeren 2015 da han lanserte kandidaturet sitt til å bli USAs president.

- Bedrageri

Rettssaken kan føre til at Trump må gi fra seg kontrollen over denne skyskraperen hvor han selv har en leilighet og andre prestisjeeiendommer deriblant en kontorbygning på Wall Street og golfbaner.

Ifølge søksmålet skal Trump ha blåst opp verdien på leiligheten sin i Trump Tower med så mye som 207 millioner dollar (om lag 2,2 milliarder kroner) på fire år.

- Et avvik i denne størrelsesorden fra en eiendomsutvikler som vurderer det som har vært hans eget bosted i flere tiår, kan bare bli sett på som bedrageri, skriver dommeren.

Det gigantiske søksmålet fra James kommer etter en etterforskning som har vart i tre år. Det hele startet etter at Trumps tidligere advokat og fikser Michael Cohen kom med anklagene under et vitnemål om Trumps forretningsvirkesomhet for Kongressen i 2019.

- TRIST

Trump har hele tida benektet at han har gjort noe galt i saken. og beskriver det hele som en politisk heksejakt.

- I New York tar det mange år før disse sakene går til rettssak. Min politiske heksejakt-sak skal etter planen begynne mandag. Ingen kan tro det. Dette blir presset gjennom fra det venstreradikale justisdepartementet for å påvirke valget. En veldig TRIST tid for delstaten New York og America! skrev Trump selv onsdag på sin Truth Social-plattform om dommerens kjennelse, ifølge AP.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer