Danmark letter på innreiseregler:

Kan reise: - Helt vilt deilig

Rett før helga lettet den danske regjeringen opp i reiseveiledningen. Det har ført til at danskene nå kan dra på chartertur - helt uten karantene når de returnerer hjem.

CHARTERTURIST: Danske Lis Frandsen tok med seg hele familien til Mallorca for å feire 70-års dagen sin. Når hun kommer hjem, slipper hun karantene. Det er kun èn ting som setter en demper på ferietilværelsen. Foto: Privat.
CHARTERTURIST: Danske Lis Frandsen tok med seg hele familien til Mallorca for å feire 70-års dagen sin. Når hun kommer hjem, slipper hun karantene. Det er kun èn ting som setter en demper på ferietilværelsen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert

Etter mer enn et halvt år med skjerpede reiserestriksjoner har den danske regjeringen nå lettet på tiltakene. Det gjorde de rett før helga, ifølge Danmarks Radio.

Fordi smittetallene begynner å gå ned i flere land i Europa, så ikke utenriksdepartementet noen grunn til å bevare strengere tiltak i alle land.

I Danmark benytter man seg av et system der man skiller mellom gule og oransje land:

Drar du til et gult land, skal du bare være oppmerksom på din egen sikkerhet. I tillegg slipper de å gå i karantene i ti dager når de returnerer hjem til Danmark.

Blant de landene danskene kan reise til, uten karantene når de kommer hjem, er Portugal, Romania, og de Baleariske øyene i Spania, som omfatter ferieøya Mallorca, ifølge hjemmesiden til det danske utenriksdepartementet.

- Deilig å reise

Samme dag som regjeringen lettet på reiserådene, lettet det første danske charterflyet på sju måneder fra flyplassen i København.

Flyet med 189 passasjerer tok kursen mot nettopp Mallorca, ifølge den danske avisa Berlingske.

En av dem som gledet seg til å ta turen ned, var Lis Frandsen som hadde invitert hele familien, med både mann, barn, svigerbarn og barnebarn, til Mallorca for å feire 70-års dagen sin.

Det var den danske avisa B.T. som først omtalte saken.

- Det var helt vilt deilig å komme ut å reise igjen. Bare det å komme seg på flyet var deilig. Det føltes ut som om vi skulle på chartertur for første gang noensinne, forteller Frandsen begeistret til Dagbladet.

KARANTENEFRITT: De første, danske charterturistene har nå landet på Mallorca. Når de kommer hjem, slipper de innreisekarantene. Lis Frandsen bor på et hotel med familien sin i feriebyen Alcudia. Foto: Privat.
KARANTENEFRITT: De første, danske charterturistene har nå landet på Mallorca. Når de kommer hjem, slipper de innreisekarantene. Lis Frandsen bor på et hotel med familien sin i feriebyen Alcudia. Foto: Privat. Vis mer

Turen, som familien hadde gledet seg til lenge, var egentlig tenkt til Hellas. Det ble imidlertid endret i siste liten fordi landet fortsatt er oransje. Turen gikk i stedet til feriebyen Alcudia på Mallorca, men Frandsen forteller at det ikke har skuffet.

- Det er så deilig at danskene kan reise på ferie igjen, og vi måtte bare dra, sier hun.

Strengt smittevern

Selv om Frandsen og familien ikke får karantene når de lander tilbake i Danmark, må de fortsatt være forsiktige for å unngå smitte.

Da er det en trygghet at det allerede er strenge smittevernregler som gjelder i Spania, ifølge henne.

- Hvis man tenker på smittevern, så holder man jo avstand her nede. Det blir også spritet godt av, og vi må gå med munnbind både når vi er ute på gata, i lobbyen og spisesalen på hotellet og nede på stranda. Reglene har vært strengere her lenge, sier Frandsen.

SOMMEREN: Statsminister Erna Solberg sier det vil åpne seg opp muligheter for enkelte til å reise i sommer, men fastslår at man bør ha avbestilingsforsikring. Video: NTB Vis mer

Det eneste som setter en liten demper på feriehumøret, er de halvtomme hotellene.

- Det er nesten ikke mennesker her nede, og det er litt trist, sier hun.

Videre forteller hun at hun er bekymret for de tomme butikklokalene rundt i byen. Ifølge henne, er det tydelig at bedriftene sliter som følge av få turister. Derfor er planen hennes å ta noen handlerunder for å støtte de lokale butikkene.

Oppfordring til danskene

- Jeg håper virkelig at butikkene og restaurantene her nede kommer til å klare seg, sier Frandsen.

Som følge av at danskene bare har lettet opp i reiseretningslinjene nå, tror hun at mange dansker fortsatt er bekymret og ikke tørr å reise utenlands helt enda.

SMITTEVERN: Det er strenge smitteverntiltak i Spania, og du må bruke munnbind både på stranda og når du er ute å går. Det syntes Frandsen er en trygghet. Foto: Privat.
SMITTEVERN: Det er strenge smitteverntiltak i Spania, og du må bruke munnbind både på stranda og når du er ute å går. Det syntes Frandsen er en trygghet. Foto: Privat. Vis mer

Derfor har hun en tydelig oppfordring til sine landsmenn:

- Nå når de åpner opp mer, så håper jeg at flere dansker kommer til å reise. Mange har jo allerede blitt vaksinert. Jeg tror at mange er redde for å reise, men vi trenger alle å nyte litt sol og sommer. Vi må også støtte de landene som normalt lever av turismen, sier hun.

Frandsen forteller at det ikke er mange dansker i det området hun befinner seg i, men at det stadig strømmer til med flere turister fra andre land. Det opplever hun som en positiv ting.

Selv skal hun i alle fall nyte ferien og jubileumsfesten med familien på torsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer