Kan se dobbel heving i Norge

USAs sentralbank trippelhevet renta med 0,75 prosent. Det kan føre til at Norges Bank kan heve dobbelt igjen på neste rentemøte, sier Olav Chen.

RENTEØKNING: Onsdag økte den amerikanske sentralbanken renta med 0,75 prosentpoeng - en trippel renreøkning. Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, forklarer hva dette vil bety for oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske sentralbanken meldte trippelheving av renta i en pressemelding onsdag kveld.

Det nye trippelhoppet for den amerikanske renta er for å få bukt med den galopperende prisveksten.

Leder for Allokering og Globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier til Dagbladet at renteøkningen baner vei for at Norges Bank kan igjen heve dobbelt på neste rentemøte, altså med 0,5 prosentpoeng. I juni i år økte Norges Bank styringsrenta i Norge med 0,5 prosentpoeng for første gang på 20 år.

Svakere krone

- Trippelhevingen vi så i dag fører til at dollaren styrker seg, og når dollaren styrker seg så betyr det relativt sett at kronen svekker seg, sier Chen.

Norges Bank ønsker helst at kronen skal styrke seg. Tidligere har problemet vært at krona er for sterk, ifølge Chen.

- Problemet nå er at hvis du har en for svak krone så importerer du enda mer inflasjon i en periode du ikke ønsker mer inflasjon.

En styrket krone fører til at importerte varer blir billigere, men med en svak krone skjer det motsatte.

- Det vi ser er det jeg kaller en motsatt valutakrig. Tidligere var valutakrig for å svekke valutaen sin for å bedre konkurranseevnen i økonomien. Men nå er det nesten motsatt, man ønsker ikke inflasjon og ønsker i hvert fall ikke å importere enda mer inflasjon, forklarer Chen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer