Kan se dobbel heving i Norge

USAs sentralbank trippelhevet renta med 0,75 prosent. Det kan føre til at Norges Bank kan heve dobbelt igjen på neste rentemøte, sier Olav Chen.

RENTEØKNING: Onsdag økte den amerikanske sentralbanken renta med 0,75 prosentpoeng - en trippel renreøkning. Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav Chen, forklarer hva dette vil bety for oss i Norge. Video: Dagbladet TV / Reporter: Ivan Larsson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske sentralbanken meldte trippelheving av renta i en pressemelding onsdag kveld.

Det nye trippelhoppet for den amerikanske renta er for å få bukt med den galopperende prisveksten.

Leder for Allokering og Globale renter i Storebrand, Olav Chen, sier til Dagbladet at renteøkningen baner vei for at Norges Bank kan igjen heve dobbelt på neste rentemøte, altså med 0,5 prosentpoeng. I juni i år økte Norges Bank styringsrenta i Norge med 0,5 prosentpoeng for første gang på 20 år.

Svakere krone

- Trippelhevingen vi så i dag fører til at dollaren styrker seg, og når dollaren styrker seg så betyr det relativt sett at kronen svekker seg, sier Chen.

Norges Bank ønsker helst at kronen skal styrke seg. Tidligere har problemet vært at krona er for sterk, ifølge Chen.

- Problemet nå er at hvis du har en for svak krone så importerer du enda mer inflasjon i en periode du ikke ønsker mer inflasjon.

RENTE: Onsdag kveld annonserer den amerikanske sentralbanken hvor høyt landets rente skal økes for å... Vis mer

En styrket krone fører til at importerte varer blir billigere, men med en svak krone skjer det motsatte.

- Det vi ser er det jeg kaller en motsatt valutakrig. Tidligere var valutakrig for å svekke valutaen sin for å bedre konkurranseevnen i økonomien. Men nå er det nesten motsatt, man ønsker ikke inflasjon og ønsker i hvert fall ikke å importere enda mer inflasjon, forklarer Chen.

Rystet USA

Ved forrige rentemøte i juni hevet de renta trippelt, med 0,75 prosentpoeng.

Den skyhøye inflasjonen som har rystet USA, gjør et sterkt innhogg i lommeboka til vanlige amerikanere.

Den høye inflasjonen skyldes blant annet dårlig balanse mellom tilbud og etterspørsel i markedet etter pandemien, samt høyere mat- og energipriser og generelt prispress, skriver sentralbanken i en pressemelding.

Chen forklarer hevingen med at den amerikanske sentralbanken begynner å få dårlig tid med å få inflasjonen ned igjen.

- De må få den ned ganske raskt. Måten å gjøre det på er å øke rentene for å dempe etterspørselen i økonomien og potensielt få opp arbeidsledigheten litt.

Konsumprisindeksen steg med hele 9,1 prosent i juni, den høyeste prisveksten siden november 1981.

Markedet reagerer positivt

Sentralbanken vil fortsette å overvåke de økonomiske utsiktene for å tilpasse pengepolitikken. De vil blant annet se på folkehelse, arbeidsmarkedet, inflasjonstrykket og -forventningene, samt økonomisk og internasjonal utvikling, heter det videre.

Den store frykten blant eksperter og investorer er at Fed vil tråkke for hardt på bremsen, og sende landet inn i økonomiske nedgangstider.

Så langt ser det derimot ut til at markedet reagerer positivt på nyheten om rentehevingen. Børsene hoppet mens sentralbanksjef Jerome Powell talte i kveld. Den bredt sammensatte S & P 500-indeksen steg 2,2 prosent, mens teknologiindeksen Nasdaq steg 3,5 prosent.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer