Bill Hwang

Kan sitte på milliarder etter sjokktap

Holder en lav profil etter å ha sendt sjokkbølger gjennom Wall Street.

SKANDALE: I løpet av ei uke i mars tapte Bill Hwang (t.h.) 170 milliarder kroner av sin personlige formue på svært risikable investeringer. Foto: Emile Wamsteker / Bloomberg / Getty Images
SKANDALE: I løpet av ei uke i mars tapte Bill Hwang (t.h.) 170 milliarder kroner av sin personlige formue på svært risikable investeringer. Foto: Emile Wamsteker / Bloomberg / Getty Images Vis mer
Publisert

Det omtales som en av de mest spektakulære fiaskoene i moderne finanshistorie. Ingen enkeltpersoner har tapt så mye penger på så kort tid.

Den «ukjente» børshaien Bill Hwang var en av Wall Streets rikeste. I mars i år rystet han et samlet amerikansk finansmiljø da han tapte sine 20 milliarder dollar, over 170 milliarder kroner, i løpet av få dager.

Nå stiller amerikanske statsadvokater seg det store spørsmålet: Var dette bare et tilfelle av grådighet og overmot på Wall Street, eller var det noe verre? skriver Bloomberg.

Holder en lav profil

Nå om dagen skal Hwang holde en lav profil i hjemtraktene i New Jersey, et nabolag der husene selges til bare noen millioner dollar - som omtales som «beskjedent» for en Wall Street-topp.

Det rolige nabolaget står i skarp kontrast til jetsettlivet han levde som børshai i New York City.

Den sørkoreanske innvandreren balanserte et liv som dypt personlig kristen, der han aktivt deltok i kirka, med svært risikable investeringer med enorme summer, som til slutt gikk alvorlig galt.

Tapte 170 milliarder

Hwangs investeringsselskap, Archego, tjente store penger på vellykka investeringer teknologiaksjer, som LinkedIn, Facebook, Google, Amazon og Netflix, for å nevne noen.

Selskapets verdier økte fra 200 millioner til 20 milliarder dollar i løpet av sju år.

Hedgefondet gjorde stadig flere risikable investeringer med delvis lånte penger. I løpet av ei uke i mars, raknet milliardeventyret da Hwang ble tvunget til å selge unna lånefinansierte aksjeposisjoner for over 170 milliarder kroner.

Deutsche bank og japanske Nomura var blant långiverne som tapte milliardbeløp på skandalen.

Undersøker

Credit Suisse var imidlertid banken som tapte mest penger, 5,5 milliarder dollar. De hevder seg lurt av Hwangs familieinvesteringsselskap, ifølge Bloomberg.

Det amerikanske justisdepartementet undersøker nå kommunikasjonen mellom en av toppene i Hwangs selskap, Andy Mills, og långiverne for å se om de kan ha blitt villedet uka krasjet skjedde.

- Påstanden om at Andy Mills eller noen på Archegos villedet bankene i løpet av uka 22. mars er på alle måter usann, sier en talsperson for Archego.

Ukjent formue

Hwang skal fortsatt med jevne mellomrom bli observert på restauranter i New York, og fortsetter med sine kristne aktiviteter som å be og lese kristenlitteratur - samtidig som han gjør investeringer med gjenværende midler, melder Bloomberg.

Enkelte av investeringsselskapets tidligere ansatte fortviler over at deres utsatte bonuser er knyttet til det havarerte fondet. De ønsker at Hwang blar opp for å kompensere dem for tapene, ifølge Bloomberg, som skriver at Hwang fortsatt kan sitte på milliarder fra private investeringer utenfor Archego.

Blant annet plasserte han penger i oppstarten av fire fond fra Ark Invest i 2013, ifølge blant andre Financial Times. Disse fondene skal ha hatt en eksplosiv vekst.

Sjefen i Ark, Cathie Wood, sier imidlertid til Market Watch at hun ikke aner om Hwang fortsatt har eierandeler i disse fondene.

Tigergutt

Han innvandret fra Sør-Korea i 1982, som 18-åring. Etter å ha gjort suksess som selger i Hyundai Securities i New York, ble han tatt under vingen av den berømte hedgefondforvalteren Julian Robertson på 2000-tallet, i hedgefondet Tiger Management. Gjengen som ble trent av Robertson ble kalt «tigerguttene».

Også norske Ole Andreas Halvorsen har bakgrunn fra fondet. Halvorsen dannet etter hvert sitt eget fond, Viking Global Investors, i 1999. Firmaet forvalter i dag verdier for cirka 44 milliarder dollar.

Hwangs fond, Tiger Asia, gjorde det skarpt en periode før fondet ble nedlagt etter en innsidehandelssak.

Deretter bygget han opp Archegos, fondet som sendte sjokkbølger gjennom Wall Street litt tidligere i år.

Følger Guds ord

Samtidig som 57-åringen var en svært aggressiv investor på børsene, har han vært en dedikert kristen.

På privaten var Hwang opptatt av å spre Jesu' ord, og rettferdiggjorde også sine aggressive investeringer med å si at han gjorde samfunnet en tjeneste på vegne av Gud.

- Jeg følger bare guds ord, og det er en sann fryktløs måte å investere på, sier Hwang, ifølge Bloomberg.

- Mitt selskap bidrar til å bringe Google-aksjen til en rettferdig pris. Er det viktig for Gud? Absolutt, sa Hwang foran en forsamling i kirken Metro Community Church i New Jersey.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer