- Kan skape en sjokkresesjon

Slår alarm om de mulige konsekvensene dersom sentralbanken slår ned på renta «med hard hammer.»

EKSTRAORDINÆRT: Banktoppen mener det er et ekstraordinært øyeblikk nå, og peker på flere uromomenter. Foto: Yuriko Nakao / Reuters / NTB
EKSTRAORDINÆRT: Banktoppen mener det er et ekstraordinært øyeblikk nå, og peker på flere uromomenter. Foto: Yuriko Nakao / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den økonomiske utviklingen i verden har fått flere representanter fra eksperteliten til å rope varsko den siste tida.

Inflasjonen har nådd de høyeste nivåene på flere tiår, det er store problemer i de globale forsyningskjedene og coronapandemien skaper fremdeles utfordringer.

Flere frykter at en resesjon, altså alvorlige økonomiske nedgangstider, er et mulig scenario. Citigroups toppsjef Jane Fraser sa nylig at det ser «uunngåelig» ut i Europa, og at det er mulig i USA.

- Paradigmeskifte

Ifølge Ted Pick, toppsjef for institusjonelle verdipapirer i storbanken Morgan Stanley, er det en brukbar sjanse for økonomiske nedgangstider i USA.

Men det vil man ikke kunne vite sikkert før til høsten, sier han ifølge Fortune.

For etter invasjonen av Ukraina, høy inflasjon og høyere renter, vokser det fram en ny økonomisk norm, ifølge Morgan Stanley-toppen.

- Det er et ekstraordinært øyeblikk: Vi har vår første pandemi på 100 år. Vi har vår første invasjon i Europa på 75 år. Og vi har vår første inflasjon rundt om i verden på 40 år, sier Pick, ifølge CNBC.

- Når du ser på kombinasjonen - skjæringspunktet mellom pandemien, krigen, inflasjonen - signaliserer det et paradigmeskifte, og slutten på 15 år med økonomisk undertrykkelse og at den neste epoken kommer, legger han til.

Økonomisk undertrykkelse, som Pick refererte til, er et begrep som beskriver tiltak der regjeringen kanaliserer midler fra privat sektor til seg selv for å betale ned statsgjeld, ifølge Investopedia.

Pick mener det ofte fører til lavere renter over lengre tid og reduserte sparinger i privat sektor, ifølge Fortune, som skriver at politikken har vært brukt av USA flere ganger i tider med høy offentlig gjeld.

- Sjokkresesjon

I USA holder man pusten mens sentralbanken (Fed) har varslet mange aggressive rentehevinger framover.

Målet er å tøyle den hissige prisveksten, den høyeste på 40 år, uten å trekke så hardt i bremsen at landet går inn i nedgangstider.

Kapitalforvalter og adm.dir. i Destination Wealth Management, Michael Yoshikami, anslår at det er 60 prosents sjanse for at USA har en resesjon i vente, ifølge CNBC, melder Finansavisen.

- Vi er bekymret for at Fed kommer til å være for aggressive. De kommer ikke til å la økonomien løpe litt og deretter prøve å kontrollere inflasjonen. De kommer til å prøve å slå den med en hard hammer. Og hvis de gjør det, kan det skape en sjokkresesjon, sier Yoshikami.

Nylig gikk toppsjef i storbanken JPMorgan, Jamie Dimon, ut og advarte mot en «økonomisk orkan».

- Jeg sa at det er stormskyer, det er store stormskyer. Det er en orkan, lød Dimons beskrivelse av de økonomiske utsiktene.

- Det er en orkan rett nedi gata som kommer i vår retning. Vi vet bare ikke om det er en liten en eller om det er den tropiske syklonen Sandy. Dere bør forberede dere, tilføyde han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer