«Le Violon d'Ingres»

Kan slå prisrekord

Det berømte fotografiet av Man Ray kan skape historie.

SELGES: Fotografiet «Le Violon d'Ingres» skal opp for auksjon. Foto: Man Ray Trust
SELGES: Fotografiet «Le Violon d'Ingres» skal opp for auksjon. Foto: Man Ray Trust Vis mer
Publisert

Svart-hvitt-bildet «Le Violon d'Ingres» kan bli det dyreste fotografiet som noensinne er solgt.

Fotografiet ble tatt i 1924 av den surrealistiske artisten Man Ray, eller Emmaniel Radnitzky som han egentlig het, som plasserte f-hull på ryggen til en naken kvinne - slik at hun liknet en fiolin.

Fotografiet er regnet som kunstnerens mest berømte, ifølge CNN. Det har vært i eie hos ekteparet Rosalind Gersten Jacobs og Melvin Jacobs siden 1962, som var velkjente kunstsamlere. Avdøde Melvin Jacobs var direktør for luksusmotehuset Saks Fifth Avenue. Han døde i 1993, og kona døde i 2019.

Dette kan bli summen

Det er datteren Peggy Jacobs Bader som er bobestyrer for sine avdøde foreldres dødsbo. Hun forteller at kolleksjonen som nå selges reflekterer «den hjertelige kjernen i mine foreldres forhold».

POPULÆR: Den kinesiske balansemesteren Wang Yekun får sine 2,3 millioner følgere til å måpe hver dag. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Video: Kameraone. Vis mer

Fotografiet, som av kunstekspert Darius Himes omtales som «et av de mest ikoniske arbeidene fra 1900-tallet», var et resultat av håndmanipulering i et mørkerom. Det var med andre ord lenge før photoshop og filtre kom inn i bildet, bokstavelig talt.

- Rekkevidden og påvirkningen til fotografiet, først romantisk, mystisk, useriøst, så lekent, har fanget sinnene til alle i nesten 100 år. Som et fotografisk arbeide er det enestående på markedet, sier han.

Det er også årsaken til at det ligger an til å selges for en rekordsum. Forrige rekord ble satt i 2011 med fotografiet «Rhine II». Det øde landskapet gikk for 4,3 millioner dollar, tilsvarende 38,6 millioner norske kroner i dagens valuta.

Man Ray-bildet er ventet å gå for mellom 5-7 millioner dollar under auksjonen i mai. Det er mellom 45 og 63 millioner norske kroner.

KAOS: Connor Zora lagde en kunstinstallasjon for å vise sin misnøye til den sittende presidenten i USA. Vis mer

Mystisk maleri dyrest

Et av selvportrettene til amerikanske Cindy Sherman, som kanskje er hakket mer kjent for folk flest, ble i 2011 solgt for 3,89 millioner dollar, og er historiens andre dyreste fotografi - i alle fall fram til mai.

Fotografier er imidlertid ikke like «big business» som malerier. Det dyreste maleriet som noen sinne er solgt gikk til hele 450 millioner dollar i 2017. Maleriet av Jesus Kristus, «Salvator Mundi», signert Leonardo da Vinci, ble solgt til Saudi-Arabia.

Ingen veit imidlertid hvor det befinner seg nå, om det er lagret i en skattefri sone i Geneve, eller på kronprins Mohammad bin Salmans yatch, skriver BBC. Flere eksperter er også i tvil om bildet faktisk er malt av da Vinci.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer