«Le Violon d'Ingres»

Kan slå prisrekord

Det berømte fotografiet av Man Ray kan skape historie.

SELGES: Fotografiet «Le Violon d'Ingres» skal opp for auksjon. Foto: Man Ray Trust
SELGES: Fotografiet «Le Violon d'Ingres» skal opp for auksjon. Foto: Man Ray Trust Vis mer
Publisert

Svart-hvitt-bildet «Le Violon d'Ingres» kan bli det dyreste fotografiet som noensinne er solgt.

Fotografiet ble tatt i 1924 av den surrealistiske artisten Man Ray, eller Emmaniel Radnitzky som han egentlig het, som plasserte f-hull på ryggen til en naken kvinne - slik at hun liknet en fiolin.

Fotografiet er regnet som kunstnerens mest berømte, ifølge CNN. Det har vært i eie hos ekteparet Rosalind Gersten Jacobs og Melvin Jacobs siden 1962, som var velkjente kunstsamlere. Avdøde Melvin Jacobs var direktør for luksusmotehuset Saks Fifth Avenue. Han døde i 1993, og kona døde i 2019.

Dette kan bli summen

Det er datteren Peggy Jacobs Bader som er bobestyrer for sine avdøde foreldres dødsbo. Hun forteller at kolleksjonen som nå selges reflekterer «den hjertelige kjernen i mine foreldres forhold».

Fotografiet, som av kunstekspert Darius Himes omtales som «et av de mest ikoniske arbeidene fra 1900-tallet», var et resultat av håndmanipulering i et mørkerom. Det var med andre ord lenge før photoshop og filtre kom inn i bildet, bokstavelig talt.

- Rekkevidden og påvirkningen til fotografiet, først romantisk, mystisk, useriøst, så lekent, har fanget sinnene til alle i nesten 100 år. Som et fotografisk arbeide er det enestående på markedet, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer