«Le Violon d'Ingres»

Kan slå prisrekord

Det berømte fotografiet av Man Ray kan skape historie.

SELGES: Fotografiet «Le Violon d'Ingres» skal opp for auksjon. Foto: Man Ray Trust
SELGES: Fotografiet «Le Violon d'Ingres» skal opp for auksjon. Foto: Man Ray Trust Vis mer
Publisert

Svart-hvitt-bildet «Le Violon d'Ingres» kan bli det dyreste fotografiet som noensinne er solgt.

Fotografiet ble tatt i 1924 av den surrealistiske artisten Man Ray, eller Emmaniel Radnitzky som han egentlig het, som plasserte f-hull på ryggen til en naken kvinne - slik at hun liknet en fiolin.

Fotografiet er regnet som kunstnerens mest berømte, ifølge CNN. Det har vært i eie hos ekteparet Rosalind Gersten Jacobs og Melvin Jacobs siden 1962, som var velkjente kunstsamlere. Avdøde Melvin Jacobs var direktør for luksusmotehuset Saks Fifth Avenue. Han døde i 1993, og kona døde i 2019.

Dette kan bli summen

Det er datteren Peggy Jacobs Bader som er bobestyrer for sine avdøde foreldres dødsbo. Hun forteller at kolleksjonen som nå selges reflekterer «den hjertelige kjernen i mine foreldres forhold».

Fotografiet, som av kunstekspert Darius Himes omtales som «et av de mest ikoniske arbeidene fra 1900-tallet», var et resultat av håndmanipulering i et mørkerom. Det var med andre ord lenge før photoshop og filtre kom inn i bildet, bokstavelig talt.

- Rekkevidden og påvirkningen til fotografiet, først romantisk, mystisk, useriøst, så lekent, har fanget sinnene til alle i nesten 100 år. Som et fotografisk arbeide er det enestående på markedet, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.