Regjeringen bruker store ressurser på å redde Oslofjorden.

Samtidig bygger kommunene ut strandsonen i rekordfart.

Her planlegges dypvannskai, tømmerkai og leiligheter.

Og en marina for tusen båter, nær en vernet hekkeøy.

Oslofjorden friluftsråd frykter vi snart kan gå tørrskodd over fjorden.

Kampen om strandsonen

Publisert

SVELVIK/DRAMMEN/FORNEBU/TOFTE/ASKER/SLEMMESTAD/STORSAND (Dagbladet): Oslofjorden er i ferd med å dø. Regjering og kommuner sier de gjør alt for å redde den. Men utbyggingsplanene langs fjorden pågår i full fart: Fjordbyer, marinaer, småbåthavner og hyttefelt ønskes - og bygges - langs hele fjorden.

- Vi er bekymret. Arealpresset langs sjøen er stort, og kan snart, i verste fall, gjøre at vi kan gå tørrskodd over fjorden.

Det sier Kjetil Johannessen, assisterende direktør i Oslofjorden friluftsråd, til Dagbladet.

STORE ENDRINGER: Lier er den kommunen som har bygget prosentvis mest i strandsonen de siste 20 årene, med 11 prosent. Her kan du se noen av endringene: Svart-hvitt-bildet er fra 1977, mens det andre er fra i dag. Foto: ©norgeibilder.no

Strandsone-forbud

I dag bor 1,6 millioner mennesker langs Oslofjorden. I 2050 forventer man at to millioner mennesker bor her. Som skaper enda mer press på en allerede døende fjord.

- Vi forsøker å holde oversikt over de viktigste prosjektene, men det vi vet om, er nok bare toppen av isfjellet. Det skjer noe overalt rundt Oslofjorden, sier Johannessen.

Han mener det burde være en overordnet plan for Oslofjorden, og om hva som kan - og ikke kan - bygges ut.

- I dag ser man ikke konsekvensene av alt som gjøres av små og store utbygginger langs og i Oslofjorden.

- Hver kommune styrer med sitt, uten å se helheten.

Utbygginga langs Oslofjorden skjer til tross for at det i 1965 ble innført et forbud mot utbygging i strandsonen, innenfor det såkalte 100-metersbeltet i Norge. Målet var å få stans i byggingen, men Oslofjordens strandsone bygges ned og krymper, viser tall Dagbladet har hentet inn, sammen med Sabima og NINA.

FORNEBU: Også på Fornebu har det vært aktiv utbygging av strandsonen, til tross for at Norge i 1965 fikk loven mot utbygging i strandsonen. Svart-hvitt-bilde fra 1980, og det andre fra i dag. Foto: ©norgeibilder.no

I Oslo planlegges høyhus langs strandkanten ved Bestumkilen. En kort gåtur unna, på Filipstad like før Tjuvholmen, ønsker utbygger også høyhus og tetthusbebyggelse langs fjorden.

I Bærum er planen flere hundre leiligheter like ved viktige våtmarksområder på Fornebu. En kunstig øy er på tegnebrettet i Lysakerfjorden - og slik fortsetter det - på begge sider av Oslofjorden.

Større båter

Oslofjorden er en av Norges mest artsrike fjorder, men det står dårlig til med miljøet. Folks tilgang til strandsonen er også sterkt begrenset.

Det stopper ikke her: Torsken sliter, tareskog og ålegrassenger - der fisk og annet liv vokser opp - er også i tilbakegang. I mange poller og bukter er oksygennivået i bunnvannet så lavt at alt liv dør ut.

FRYKTER FOR FUGLENE: Noen kilometer sør for Svelvik ligger et fuglereservat der hundrevis av fugler svømmer og dukker hodet i vannet etter mat. Her ønskes en marina med plass til både restaurant og kai for tusen båter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER FOR FUGLENE: Noen kilometer sør for Svelvik ligger et fuglereservat der hundrevis av fugler svømmer og dukker hodet i vannet etter mat. Her ønskes en marina med plass til både restaurant og kai for tusen båter. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Likevel skjer det noe overalt rundt Oslofjorden. Kystkommunene fra Hvaler, Halden og til Vestfold får 20 000 innbyggere hvert år, som gjør at det blir trangere om friområdene, og dermed mer belastning, sier Johannessen og legger til:

- Jeg tror ingen ser på totalbelastningen. Arealpresset langs kysten er enormt.

- En ny fjordby trenger båtplasser. Båten blir større og trenger mer rom.

- Men ingen ser på hva all utbygging gjør for Oslofjorden og et rikt, biologisk mangfold.

Alle vil til fjorden

Før ble det gjerne sett på som kaldt, fuktig og hustrig å bo helt nede ved fjorden. Nå vil «alle» våkne opp til fjordutsikt og bølgeskulp. Dagbladet har gått gjennom prospektene til flere titalls planlagte fjordbyer.

FJORDBYER PÅ GANG: Nesten alle de 25 kommunene som sogner til Oslofjorden har diverse planer om utbygging av fjordbyer, småbåthavner, marinaer og lignende. Her er prospekt fra Fredrikstad, Slemmestad, Engersand i Lier og Fjordbyen Lier og Drammen. Collage: Dagbladet
FJORDBYER PÅ GANG: Nesten alle de 25 kommunene som sogner til Oslofjorden har diverse planer om utbygging av fjordbyer, småbåthavner, marinaer og lignende. Her er prospekt fra Fredrikstad, Slemmestad, Engersand i Lier og Fjordbyen Lier og Drammen. Collage: Dagbladet Vis mer

Det er gjerne fire-fem etasjers bygg i samme stil. Utbygger lokker med et perfekt sted for «noe godt på tallerkenen - og i glasset». Der «sosial infrastruktur» skal bygges, med gang- og sykkelstier, parkområder, badestrender, båt- og kajakkhavner ... Det er også gjerne «boliger for folk flest» - eller områder som er «badet i sol».

- Det blir sånn når mange vil bo tett på sjøen, men problemet er at ingen tenker helhetlig hva dette medfører av press på Oslofjorden og artsmangfoldet, sier Christian Steel i Sabima.

- Vil ikke forstå lov

I Norge er det 68,3 prosent potensielt tilgjengelig strandareale. Folks adgang til strandlinja langs Oslofjorden er strengt begrenset.

Bare en tredjedel av strandsonen er tilgjengelig - og i enkelte områder, som i Oslo, er tilgangen til fjorden enda dårligere. «I Oslo har hver innbygger i snitt 2 cm disponibel strandlinje, mot 37 cm i snitt per innbygger i hele Oslofjordplanområdet. Utviklingen går klart i feil retning», skrev regjeringen i sin tiltaksplan.

- Antall dispensasjoner i strandsonen øker og det er er spenn mellom lovgivningen og kommunenes praksis. Mange kommuner forstår ikke loven. Andre kommuner vil ikke forstå loven, sier Nikolai Winge.

Han er daglig leder i Holth & Winge, ekspert i plan- og bygningsrett, og holder stadig kurs for kommunene om skillet mellom juss og politikk.

Norske kommuner gir gjerne dispensasjon til en brygge her, ei lita badetrapp der. Så iverksettes en liten fjordby - og da må man jo ha en småbåthavn - og en molo for å unngå for mye bølger.

STRANDSONE-EKSPERT: Phd. og jurist Nikolai Winge dykket ned i strandsone-dispensasjoner da han jobbet hos Sivilombudet. Nå lærer han opp alle landets kommuner i plan- og bygningsrett.
STRANDSONE-EKSPERT: Phd. og jurist Nikolai Winge dykket ned i strandsone-dispensasjoner da han jobbet hos Sivilombudet. Nå lærer han opp alle landets kommuner i plan- og bygningsrett. Vis mer

- Det handler veldig mye om små tiltak i strandsonen og hvert tiltak er gjerne uten konflikter. Men summen over tid viser at fotavtrykket er stort. 75 prosent av indre Oslofjord anses som utilgjengelig på grunn av dispensasjoner, sier Winge.

SVELVIK: En god del utbygginger er gjort i Svelvik og Drammensfjorden, og enda mer er på gang, om utbyggerne får det som de vil. Både dypvannskai, leiligheter og en stor marina ønskes bygget. Svart-hvitt fra 1977 og fargebildet fra i dag. Foto: ©norgeibilder.no

Uten kontroll

Endring i arealbruk er den største trusselen mot naturmangfold, ifølge Det internasjonale Naturpanelets (IPBES) første globale rapport. Oslofjorden er av de områdene i landet med høyest naturmangfold når det gjelder variasjon i naturtyper og forekomster av truede arter og naturtyper.

- Kan snart gå tørrskodd over fjorden

Hva skjer når kystelinja sakte, men sikkert bygges ned?

- Det bygges et bygg her og en fjordby der. Vi har ikke tatt inn over oss hvor viktig strandsonen er for artsmangfoldet på land og i vann. Og hva effekten er når strandsonden bygges ned, sier Steel, generalsekretær i miljøorganisasjonen Sabima, og legger til:

- Landskapet i Norge har blitt transformert av en bolig- og utbyggingspolitikk uten kontroll. Gjerne lagt på viktige naturområder.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer