Regjeringen bruker store ressurser på å redde Oslofjorden.

Samtidig bygger kommunene ut strandsonen i rekordfart.

Her planlegges dypvannskai, tømmerkai og leiligheter.

Og en marina for tusen båter, nær en vernet hekkeøy.

Oslofjorden friluftsråd frykter vi snart kan gå tørrskodd over fjorden.

Kampen om strandsonen

Publisert

SVELVIK/DRAMMEN/FORNEBU/TOFTE/ASKER/SLEMMESTAD/STORSAND (Dagbladet): Oslofjorden er i ferd med å dø. Regjering og kommuner sier de gjør alt for å redde den. Men utbyggingsplanene langs fjorden pågår i full fart: Fjordbyer, marinaer, småbåthavner og hyttefelt ønskes - og bygges - langs hele fjorden.

- Vi er bekymret. Arealpresset langs sjøen er stort, og kan snart, i verste fall, gjøre at vi kan gå tørrskodd over fjorden.

Det sier Kjetil Johannessen, assisterende direktør i Oslofjorden friluftsråd, til Dagbladet.

Strandsone-forbud

I dag bor 1,6 millioner mennesker langs Oslofjorden. I 2050 forventer man at to millioner mennesker bor her. Som skaper enda mer press på en allerede døende fjord.

- Vi forsøker å holde oversikt over de viktigste prosjektene, men det vi vet om, er nok bare toppen av isfjellet. Det skjer noe overalt rundt Oslofjorden, sier Johannessen.

Han mener det burde være en overordnet plan for Oslofjorden, og om hva som kan - og ikke kan - bygges ut.

Utbygginga langs Oslofjorden skjer til tross for at det i 1965 ble innført et forbud mot utbygging i strandsonen, innenfor det såkalte 100-metersbeltet i Norge. Målet var å få stans i byggingen, men Oslofjordens strandsone bygges ned og krymper, viser tall Dagbladet har hentet inn, sammen med Sabima og NINA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.