I stedet for å ferie 40-årsjubileum, står Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Sverige i fare for å gå dukken neste år.
Temaparken, som også er en populær turistdestinasjon blant nordmenn, har hittil tapt om lag 120 millioner svenske kroner som følge av coronakrisa. Ifølge Expressen har parken også måttet si opp flere titalls ansatte.

Parkens administrerende direktør, Jocke Johansson, mener det er kritisk å få på plass et tydelig svar om hvorvidt Astrid Lindgrens Värld kan åpne dørene i mai, eller ei.
- Spesielt på skuespillersiden. Auditions er for tiden i gang, og vi intervjuer skuespillere for neste sesong. Vi må gasse på for å kunne åpne i mai, og de må da få tid til å øve, sier han til P4 Jönköping, gjengitt av Expressen.

Ansatte slår alarm: - Risikerer liv
- Overhengende trussel
Den 130 000 kvadratmeter store temaparken har - med unntak av 11 dager i juni - ligget brakk i hele år. Overfor nyhetsbyrået TT forklarer toppsjefen at parkens framtid nå henger i en tynn tråd.

- Dersom vi ikke kan åpne i mai til neste år - da er trusselen om konkurs overhengende, sier han til TT.
Ifølge Svenska Dagbladet har virksomheten fått bistand gjennom statens lånegarantier. Foreløpig har parken penger til å overleve noen måneder til. Så er det slutt.

Billettene rives vekk
- De lånte pengene strekker seg bare til 2021. (...) Ingen selskap kan overleve i flere år uten å drive virksomhet, sier Johansson.
Fornøyelsesparker over hele Skandinavia har jobbet i kraftig motvind som følge av coronarestriksjoner og smitteverntiltak.
Da Tusenfryd igjen åpnet portene 13. juni var besøkstallet etter halvannen måned på rundt halvparten av samme periode som i fjor.
- Nedgangen er på grunn av begrensningene for hvor mange som slipper inn. Men vi har stort sett vært utsolgt alle dager fra vi åpnet, uttalte markedssjef Erik Røhne Andersen til NTB i sommer.

Disney sparker 28 000
Sier opp hundrevis
I juni varslet fornøyelsesparken Tivoli i København at 223 av deres medarbeidere mister jobben. I en pressemelding kunngjorde parken en innsparingsplan, som følge av at den måtte stenge under pandemien.
I august opplyste danske Legoland at de ville si opp hver femte ansatt av fornøyelsesparkens 250 heltidsansatte.
Grunnet coronakrisen måtte parken utsette den planlagte sesongstarten i mars med tre måneder. Da dørene endelig kunne åpne, var kapasiteten bare 10 prosent av det normale.