Kan stenge for godt

Astrid Lindgrens Värld risikerer konkurs.

MÅTTE STENGE: Astrid Lindgrens verden i Sverige ble tvunget til å innstille nær en hel sesong. Nå trues parken av konkurs. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010 NTB kultur
MÅTTE STENGE: Astrid Lindgrens verden i Sverige ble tvunget til å innstille nær en hel sesong. Nå trues parken av konkurs. Foto Janerik Henriksson / TT kod 10010 NTB kultur Vis mer
Publisert

I stedet for å ferie 40-årsjubileum, står Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby i Sverige i fare for å gå dukken neste år.

Temaparken, som også er en populær turistdestinasjon blant nordmenn, har hittil tapt om lag 120 millioner svenske kroner som følge av coronakrisa. Ifølge Expressen har parken også måttet si opp flere titalls ansatte.

MOT STUPET: Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby ble grunnlagt i 1981. 40 år etter åpninga, risikerer parken å stenge for godt. Foto: Lars Martin Gimse
MOT STUPET: Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby ble grunnlagt i 1981. 40 år etter åpninga, risikerer parken å stenge for godt. Foto: Lars Martin Gimse Vis mer

Parkens administrerende direktør, Jocke Johansson, mener det er kritisk å få på plass et tydelig svar om hvorvidt Astrid Lindgrens Värld kan åpne dørene i mai, eller ei.

- Spesielt på skuespillersiden. Auditions er for tiden i gang, og vi intervjuer skuespillere for neste sesong. Vi må gasse på for å kunne åpne i mai, og de må da få tid til å øve, sier han til P4 Jönköping, gjengitt av Expressen.

- Overhengende trussel

Den 130 000 kvadratmeter store temaparken har - med unntak av 11 dager i juni - ligget brakk i hele år. Overfor nyhetsbyrået TT forklarer toppsjefen at parkens framtid nå henger i en tynn tråd.

POPULÆR PARK: Astrid Lindgrens verden i Småland i Sverige er en populær destinasjon for barnefamilier. Her kan man blant annet møte karakteren Pippi. Her fra filmatiseringen av de populære barnebøkene. Foto: AFP / Pressens Bild
POPULÆR PARK: Astrid Lindgrens verden i Småland i Sverige er en populær destinasjon for barnefamilier. Her kan man blant annet møte karakteren Pippi. Her fra filmatiseringen av de populære barnebøkene. Foto: AFP / Pressens Bild Vis mer

- Dersom vi ikke kan åpne i mai til neste år - da er trusselen om konkurs overhengende, sier han til TT.

Ifølge Svenska Dagbladet har virksomheten fått bistand gjennom statens lånegarantier. Foreløpig har parken penger til å overleve noen måneder til. Så er det slutt.

- De lånte pengene strekker seg bare til 2021. (...) Ingen selskap kan overleve i flere år uten å drive virksomhet, sier Johansson.

Fornøyelsesparker over hele Skandinavia har jobbet i kraftig motvind som følge av coronarestriksjoner og smitteverntiltak.

DØDELIG: Action Park, som lokket folk til New Jersey på 80- og 90-tallet, omtales som «verdens farligste fornøyelsespark». Nå kommer dokumentaren om parken som måtte stenge etter flere søksmål. Video: HBO Max Vis mer

Da Tusenfryd igjen åpnet portene 13. juni var besøkstallet etter halvannen måned på rundt halvparten av samme periode som i fjor.

- Nedgangen er på grunn av begrensningene for hvor mange som slipper inn. Men vi har stort sett vært utsolgt alle dager fra vi åpnet, uttalte markedssjef Erik Røhne Andersen til NTB i sommer.

Sier opp hundrevis

I juni varslet fornøyelsesparken Tivoli i København at 223 av deres medarbeidere mister jobben. I en pressemelding kunngjorde parken en innsparingsplan, som følge av at den måtte stenge under pandemien.

I august opplyste danske Legoland at de ville si opp hver femte ansatt av fornøyelsesparkens 250 heltidsansatte.

Grunnet coronakrisen måtte parken utsette den planlagte sesongstarten i mars med tre måneder. Da dørene endelig kunne åpne, var kapasiteten bare 10 prosent av det normale.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer