Kan stupe: - Blir ubehagelig

En resesjon i USA vil høyst sannsynlig merkes veldig godt på Oslo Børs, men det er ingen grunn til å slå alarm av den grunn, mener norsk sjeføkonom.

KAN HALVERES: Dersom det blir resesjon i USA, slik det ligger an til, er det all grunn til å tro at det vil merkes godt på Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB
KAN HALVERES: Dersom det blir resesjon i USA, slik det ligger an til, er det all grunn til å tro at det vil merkes godt på Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke uunngåelig, men det er ganske vrient.

Slik vurderer sjeføkonom for Sparebank 1 Markets Harald Magnus Andreassen sannsynligheten for en resesjon i USA.

De siste månedene har stadig flere økonomer gått ut offentlig og sagt at de forventer en resesjon, som er definert som en økonomisk tilbakegang to kvartal på rad.

Skyhøy inflasjon

Det er særlig den høye inflasjonen som legger et press på økonomien. Prisveksten i USA falt riktignok litt i april, men den er fremdeles på 6,3 prosent - langt over det som er sentralbankens mål.

På toppen av det har arbeidsledigheten sunket jevnt og trutt, og er nå nede på 3,6 prosent, det laveste siden før pandemien.

Ledigheten er nå så lav at bedriftene sliter med å få på plass nok kvalifisert arbeidskraft.

Noe av bakgrunnen for dette handler om pengepolitikken som ble ført under coronapandemien, der sentralbanken stimulerte økonomien kraftig.

Kanskje for kraftig, ifølge Andreassen.

- De har overstimulert økonomien og etterspørselen kraftig. Nå er det overskuddsetterspørsel etter arbeidskraft, og lønnsveksten har tatt kraftig av. Det du må få til er å redusere veksten og redusere etterspørselen, sier Andreassen.

Og det gjøres i hovedsak av sentralbanker verden rundt ved å skru opp rentene.

Kraftig rentehevning

Den amerikanske sentralbanken tok skikkelig i, og hevet renta med et halvt prosentpoeng forrige møte, samtidig som varslet at det kan komme flere slike økninger i nær framtid.

Andreassen påpeker at uansett hva sentralbanken gjør så er det skrekkelig vanskelig å «finstyre økonomien» sånn at det ikke tipper over i resesjon.

- I praksis er resesjon at arbeidsledigheten stiger, og det skal ikke store økningen til før du er inne i et tilbakeslag, sier Andreassen.

- Så du tror det blir en resesjon i USA?

- Basert på de erfaringene vi har fra før, med høy inflasjon og lav ledighet, så er det vanskelig å tråkle seg ut av det uten å havne i resesjon. Det er gjerne litt selvforsterkende også. Boligbyggingen går ned, man trenger færre ansatte. Folk blir mer forsiktige med å gå ned i butikken, og butikkene investerer mindre.

Kan gi krakk i Norge

Til Finansavisen sa Andreassen i helga at en resesjon i USA også vil føre til et kraftig børsfall i Norge - i alle fall om vi skal se på historien. Han utdyper overfor Børsen.

- Konjunkturene er globale, og USA er i førersetet. Konjunktursvingningene i Norge er svært like som i utlandet. Den viktigste effekten er at råvareprisene faller og inntjeningen blir dårligere, påpeker sjeføkonomen.

På Oslo Børs vil for eksempel hvordan det går med Equinor ha mye å si for utviklingen. Og lavere oljepris tilsier at Equinor-aksjene mister verdi.

- Det som pleier å skje er at nedturer kommer når det har gått bra for lenge. Da har aksjemarkedet blitt dyrt, det har steget for mye, og det er utsatt for dårlige nyheter. Og aksjemarkedet har steget mye og det er dyrt i forhold til de måltallene vi har, sier Andreassen.

- En resesjon i USA vil vi merke på Oslo Børs?

- Ja, da faller børsen normalt mellom 40 og 50 prosent, og av og til 60 prosent. Det skjer cirka hvert femte år. Det er ikke noe spesielt med det, sier Andreassen og fortsetter:

- Dette er ustabile markeder. De stiger og faller mye, kanskje mer enn de burde, men de siste tiåra har vi ikke hatt én resesjon uten at det har gått dårlig med aksjemarkedene.

- Ingen krise

Skulle børsen falle så mye er det per definisjon et børskrakk. Det er noe de aller fleste intuitivt vil forbinde med en økonomisk krise og dårlige tider, men Andreassen vil nyansere det bildet.

- Det var et børskrakk i 2009, da vi på det verste var ned 64 prosent, mens de andre børsfallene har vært 40-55 prosent, sier Andreassen, før han legger til:

- Det føles forferdelig, det er mange som taper mye penger, men det skjer så ofte at det ikke er overraskende. Det er ingen krise om børsen blir halvert i verdi. Det er mange store børsfall som ikke berettiger ordet krise. Det er en del av den normale rytmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer