Kan stupe: - Blir ubehagelig

En resesjon i USA vil høyst sannsynlig merkes veldig godt på Oslo Børs, men det er ingen grunn til å slå alarm av den grunn, mener norsk sjeføkonom.

KAN HALVERES: Dersom det blir resesjon i USA, slik det ligger an til, er det all grunn til å tro at det vil merkes godt på Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB
KAN HALVERES: Dersom det blir resesjon i USA, slik det ligger an til, er det all grunn til å tro at det vil merkes godt på Oslo Børs. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er ikke uunngåelig, men det er ganske vrient.

Slik vurderer sjeføkonom for Sparebank 1 Markets Harald Magnus Andreassen sannsynligheten for en resesjon i USA.

De siste månedene har stadig flere økonomer gått ut offentlig og sagt at de forventer en resesjon, som er definert som en økonomisk tilbakegang to kvartal på rad.

Skyhøy inflasjon

Det er særlig den høye inflasjonen som legger et press på økonomien. Prisveksten i USA falt riktignok litt i april, men den er fremdeles på 6,3 prosent - langt over det som er sentralbankens mål.

På toppen av det har arbeidsledigheten sunket jevnt og trutt, og er nå nede på 3,6 prosent, det laveste siden før pandemien.

Ledigheten er nå så lav at bedriftene sliter med å få på plass nok kvalifisert arbeidskraft.

Noe av bakgrunnen for dette handler om pengepolitikken som ble ført under coronapandemien, der sentralbanken stimulerte økonomien kraftig.

Kanskje for kraftig, ifølge Andreassen.

- De har overstimulert økonomien og etterspørselen kraftig. Nå er det overskuddsetterspørsel etter arbeidskraft, og lønnsveksten har tatt kraftig av. Det du må få til er å redusere veksten og redusere etterspørselen, sier Andreassen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.