Nybø svarer Johansen:

- Kan ta det helt med ro

Byrådsleder Raymond Johansen frykter at mange utenlandske arbeidstakere tillates å komme til Norge etter regjeringens nye beslutning. Næringsminister Iselin Nybø sier at han kan ta det helt med ro.

OM IMPORTSMITTE: Byrådsleder Raymond Johansen under pressekonferansen onsdag 14. april. Video: NTB. Vis mer
Publisert

Byrådsleder Raymond Johansen i Oslo opplyser til Dagbladets finansnettsted Børsen at han frykter at regjeringens utvidelse av unntaksordningen kan tillate mange utenlandske arbeidstakere å komme til Norge.

- Her er jeg ute etter detaljene, gitt. Statsministeren sier at dette er en veldig snever ordning som vil omfatte svært få personer. Men slik vi leser det, så er vi ikke så brennsikre på at dette omfatter svært få. Vi frykter at det omfatter mange, sa Johansen til Dagbladet etter onsdagens pressekonferanse og stilte spørsmål:

- Dette ønsker vi å få klarhet i. Hva er fakta, og hvor mange vil dette potensielt kunne innebære?

Det var tirsdag at næringsminister Iselin Nybø kunngjorde at regjeringen har besluttet å utvide unntaksordningen, og at den fra og med onsdag inkluderer «personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller virksomheter på tvers av bransjer».

BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BYRÅDSLEDER: Raymond Johansen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Kan ta det helt med ro

Nå sier hun til Dagbladet at Johansen kan ta det helt med ro.

- Dette er fortsatt en snever ordning, så Johansen kan ta det helt med ro. Unntaksbestemmelsen vil tolkes strengt, og mer enn halvparten av søknadene som er behandlet til nå har fått avslag. Hittil har bare om lag 2800 arbeidstakere fått innreise gjennom ordningen, og vi forventer at antallet vil være beskjedent også med denne begrensede utvidelsen, sier Nybø til Dagbladet og fortsetter:

- Den begrensede utvidelsen er smittevernfaglig forsvarlig ifølge både FHI og Helsedirektoratet. Arbeidere som får innreise gjennom denne ordningen må som alle andre følge de strenge karantenebestemmelsene og smittevernreglene.

Ordningen omfatter eksempelvis bedriftsledere, forskere, profesjonelle idrettsutøvere og personell med spesialisert kompetanse innenfor servicenæringene, opplyser regjeringen.

OOPS: Her går det nesten galt, igjen. Her under statsminister Erna Solbergs pressekonferanse onsdag 14. april. Video: Regjeringen.no Vis mer

Kritikk fra kommisjonen

Onsdag la Koronakommisjonen fram sin rapport om regjeringens håndtering av covid-19-pandemien. Der ble regjeringen kritisert for å ha manglet en plan før den andre smittebølgen, samt at kommisjonen mener at de ga etter for press fra interesseorganisasjoner.

Kommisjonen fastslår at toppfotballen ble åpnet etter press fra Norges idrettsforbund og Norges Fotballforbund, samt at utenlandske arbeidstakere fikk unntak etter press fra Norsk Industri.

Kommisjonen skriver også at ordningen med testregime som alternativ til innreisekarantene, var basert på at arbeidsgivere selv skulle organisere testingen, og at dette skapte problemer for bedrifter med mange utenlandske arbeidstakere. Arbeidsgiverne hadde også ansvar for smitteverntiltak, og for at boforholdene tilfredsstilte krav til karantene.

I januar opplyste Arbeidstilsynet at nær hver tredje bedrift ikke overholdt reglene.

UENIGE: Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen inviterer helse- og omsorgsminister Bent Høie til debatt. Video: NTB. Vis mer

- En risiko

Byrådsleder Johansens største frykt er at Norge skal rammes av nye muterte virusvarianter som følge av manglende kontroll på importsmitte.

- Oslo har i likhet med mange andre steder i Norge blitt utsatt for importsmitte mange ganger. Dette også på grunn av nordmenn som har reist, bare sånn at det er sagt. Men arbeidsinnvandring og arbeidspendling fra steder som er hardt rammet av smittespredning, er jo en risiko all den tid det har vist seg å være ganske krevende å opprettholde karantenebestemmelsene, sier Johansen.

I slutten av januar erklærte statsminister Erna Solberg at grensene i praksis var stengt. Siden har det gradvis blitt åpnet for innreise for enkelte utenlandske arbeidstakere.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opplyser at det totalt har ankommet 144 314 personer til Norge siden 15. mars. 104 452 av dem hadde helt eller delvis unntak for karantene, og 50 938 av dem oppga at de hadde unntak som følge av arbeidsreiser, mens 35 507 oppga at de hadde pendlerunntak.

- Prosessen har vært litt sånn at man sakte, men sikkert åpner, åpner og åpner. Jeg antar at regjeringen er utsatt for et formidabelt press, men her gjelder det å holde igjen. Tidligere i dag brukte jeg ordet bittert, jeg tror at det vil oppleves som bittert dersom importsmitte fører til kraftig økning i smittetall, med de enorme konsekvensene som det har for folks hverdagsliv og arbeidsliv, etter å ha klart å slå ned den tredje smittebølgen og etter at byen har vært stengt siden november, sier Johansen.

ARBEIDSBYRÅD: Rina Mariann Hansen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ARBEIDSBYRÅD: Rina Mariann Hansen i Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Overrasket

Arbeidsbyråd Rina Mariann Hansen i Oslo erkjenner overfor Dagbladet at hun synes at regjeringens beslutning var overraskende.

- Vi vet at det har vært importsmitte i de periodene som Norge har hatt mer åpne grenser. Vi ropte varsko i forbindelse med juleferien, fordi vi var bekymret for at det ville komme smitte inn til Norge da utenlandske arbeidstakere kom tilbake etter å ha vært på ferie i hjemlandene sine. Dette var kort tid før vi fikk spredning med det britiske muterte viruset, som er en av grunnene til at vi har måttet stenge veldig mye mer i Oslo, med tiltak som har vært rettet mot barn og unge, sier Hansen til Dagbladet og fortsetter:

- Det er grunn til å frykte at mer åpne grenser vil gi mer smitte. Vi tenker at det er viktig å få kontroll på smitten som er her allerede, og å få ned smittetrykket, før vi begynner å åpne grensene igjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer