Meklingsinnspurt på norsk sokkel

Kan tape halv milliard i uka

Norge ryker på en halv milliard kroner i tapte inntekter ukentlig dersom meklingen for ansatte på sokkelen ikke fører fram.

GIGANT: Johan Sverdrup-feltet stenger ned dersom det blir konflikt på norsk sokkel. Foto: NTB / Reuters, /Ints Kalnins
GIGANT: Johan Sverdrup-feltet stenger ned dersom det blir konflikt på norsk sokkel. Foto: NTB / Reuters, /Ints Kalnins Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gigantfeltet Johan Sverdrup er blant feltene som umiddelbart blir stengt ned dersom meklingen for oljearbeiderne på norsk sokkel ender med streik.

En konflikt vil føre til stans for nær en firedel av Norges totale olje- og gassproduksjon fra onsdag denne uka.

Basert på regjeringens anslag fra revidert nasjonalbudjsett fra mai i år, vil det innebære et daglig tap på 70 millioner kroner i statlige inntekter. Eller tett innpå en halv milliard kroner i uka.

7000 ansatte innen operatør, boring og forpleining til havs er omfattet av meklingen.

Omfattende

- Det blir store konsekvenser hvis det blir en konflikt, uttaler bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass om omfanget av en eventuell streik.

Hvis meklingen ikke fører fram risikerer feltene Johan Sverdrup, Kristin inkludert Tyrihans og Maria, Aasta Hansteen, Kvitebjørn inkludert Valemon og Snorre B å måtte stenge ned.

Det vil gi et daglig produksjonsbortfall på rundt 900 000 fat oljeekvivalenter, noe som tilsvarer om lag 22 prosent av den totale daglige produksjonen av olje, gass, kondensat og NGL på norsk sokkel.

Svært krevende

Forhandlingsleder Jan Hodneland i Norsk olje og gass viser til frontfagsoppgjøret mellom NHOs Norsk Industri og LO-forbundet Fellesforbundet som endte med en økonomisk ramme på 1,7 prosent.

- Olje- og gassnæringen befinner seg i en svært krevende økonomisk situasjon grunnet den globale coronapandemien. Den har medført betydelig svakere olje- og gasspriser sammenliknet med fjoråret, og det er høyst usikkert hvor lenge denne krevende perioden vil vare, advarer Hodneland.

Han sier at den viktigste jobben framover handler om å bevare konkurransekraften og flest mulig arbeidsplasser i petroleumsnæringa.

Coronaflyttet

Industri Energi, SAFE og Lederne forhandler på vegne av de ansatte. Norsk olje og gass forhandler på vegne av arbeidsgiverne.

Carl Petter Martinsen er oppnevnt som mekler.

Grunnet koronapandemien er meklingen i år flyttet fra Riksmeklerens kontor i Oslo til Quality Airport Hotel på Sola.

Meklingsfristen er ved midnatt natt til onsdag.

Planlagte kutt

I regjeringens reviderte nasjonalbudsjett som ble lagt fram 12. mai i år, ble statens inntekter fra petroleumsvirksomheten kraftig nedjustert for 2020 til like under 100 milliarder kroner som følge av prisfall på olje og gass.

Samtidig ble det opplyst at Norge ville kutte oljeproduksjonen med 250 000 fat daglig i juni og deretter 134 000 fat daglig ut året - som vårt bidrag til en stabilisering av oljemarkedet som er i en ekstraordinær situasjon som følge av coronapandemien.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer