Meklingsinnspurt på norsk sokkel

Kan tape halv milliard i uka

Norge ryker på en halv milliard kroner i tapte inntekter ukentlig dersom meklingen for ansatte på sokkelen ikke fører fram.

GIGANT: Johan Sverdrup-feltet stenger ned dersom det blir konflikt på norsk sokkel. Foto: NTB / Reuters, /Ints Kalnins
GIGANT: Johan Sverdrup-feltet stenger ned dersom det blir konflikt på norsk sokkel. Foto: NTB / Reuters, /Ints Kalnins Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Gigantfeltet Johan Sverdrup er blant feltene som umiddelbart blir stengt ned dersom meklingen for oljearbeiderne på norsk sokkel ender med streik.

En konflikt vil føre til stans for nær en firedel av Norges totale olje- og gassproduksjon fra onsdag denne uka.

Basert på regjeringens anslag fra revidert nasjonalbudjsett fra mai i år, vil det innebære et daglig tap på 70 millioner kroner i statlige inntekter. Eller tett innpå en halv milliard kroner i uka.

7000 ansatte innen operatør, boring og forpleining til havs er omfattet av meklingen.

Omfattende

- Det blir store konsekvenser hvis det blir en konflikt, uttaler bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass om omfanget av en eventuell streik.

Hvis meklingen ikke fører fram risikerer feltene Johan Sverdrup, Kristin inkludert Tyrihans og Maria, Aasta Hansteen, Kvitebjørn inkludert Valemon og Snorre B å måtte stenge ned.

Det vil gi et daglig produksjonsbortfall på rundt 900 000 fat oljeekvivalenter, noe som tilsvarer om lag 22 prosent av den totale daglige produksjonen av olje, gass, kondensat og NGL på norsk sokkel.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.