Kan tvinges til å corona-permittere 240 ansatte

Elektronikkprodusenten Hapro har sendt ut permitteringsvarsel til alle sine 240 ansatte.

CORONAVIRUS: Viruset ble først oppdaget i Wuhan sør i Kina. Der har myndighetene innført febersjekker ved byens flyplass, togstasjoner og motorveier, og et stort nyttårsarrangement er også avlyst. Video: AP. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bakgrunnen er stengte fabrikker i Kina som vi kjøper en del av våre komponenter fra. Uten disse delene vil produksjonen hos oss stoppe opp, sier administrerende direktør Tor Giæver til Børsen.

Frykten for coronaviruset har ført til at børsene i både Norge og i USA har opplevd blodrøde tall de siste dagene. Eksperter frykter at utbruddet kan føre med seg alvorlige økonomiske konsekvenser.

Det første tegnet på at coronaviruset kan slå direkte inn for norsk næringsliv kom fredag, da TV 2 kunne melde om situasjonen hos elektronikkprodusenten Hapro på Jaren i Gran kommune.

Føre-var

Hapro lager avansert elektronikk og leverer blant annet til forsvarsindustrien, offshoreindustrien og produkter som brukes i oljeleting, til telecom-markedet (distribusjon av TV-signaler) og til industribedrifter som blant annet lager elektriske båter.

Permitteringsvarslet gjelder fra 11. mars.

- Vi håper ikke vi kommer dit at det blir nødvendig. Nå får vi rapporter om at noen av fabrikkene i Kina er på vei opp igjen, men at produksjonen ennå ikke går for full fart. Så dette er også et føre-var-tiltak, sier Giæver.

Ansetter samtidig

Han sier det er en veldig spesiell situasjon bedriften har havnet i.

- Vi har lagt bak oss et godt år med over 30 prosent produksjonsvekst og et driftsresultat på 25 millioner etter en omsetning på 508 millioner kroner. Det går så godt at vi faktisk er i prosess med ny rekruttering for tida.

- Vil den prosessen bli lagt på is?

- Det tar noen måneder å få på plass nye, og vi håper og tror at utfordringene går over innen den tid.

Opplæring

Giæver har også planene klare dersom bedriften blir nødt til å gjøre alvor av permitteringsvarslene.

- Vi er helt avhengig av den teknologien vi får fra Kina, selv om det landet ikke er det eneste vi handler fra. Dersom vi blir nødt til å permittere, vil vi sette i gang opplæringstiltak sånn at vi kan utnytte en eventuell slakk i systemet til å øke kompetansen i staben.

I pressemeldingen fra bedriften heter at ledelse og tillitsvalgte står sammen og samarbeider godt for å finne de beste løsninger for alle.

- I tillegg er det stor forståelse for situasjonen i hele organisasjonen da dette er en reell force majeure situasjon som ligger utenfor bedriftens muligheter til påvirkning, heter det videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer