Kan tvinges til vin på tappekran

En ny EU-forskrift om emballasje som er under behandling kan tvinge Systembolaget til å selge vin på tappekran, ifølge svensk politiker. - Vi har ikke sett for oss den typen løsninger, sier den norske bryggeriforeningen.

PÅ TAPPEKRAN: En ny EU-forskrift kan føre til at Systembolaget må tilby vin på tapppekran, ifølge svensk politiker. Foto: Geir Olsen / NTB
PÅ TAPPEKRAN: En ny EU-forskrift kan føre til at Systembolaget må tilby vin på tapppekran, ifølge svensk politiker. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det finnes mye absurd og virkelighetsfjernt i dette lovforslaget, sier den svenske EU-parlamentarikeren Emma Wiesner fra Centerpartiet til Expressen.

Forslaget som har fått den svenske politikeren til å ase seg kraftig opp er EU-kommisjonens forslag til ny forskrift om emballasje, som skal «styre emballasjesektoren mot klimanøytralitet innen 2050».

Punktet som fører til mest forargelse er et forslag som kan gi en norsk favoritt, Systembolaget, utfordringer.

- Absurd

For i forslaget fra EU-kommisjonen heter det at produsenten og sluttdistributøren som selger alkoholholdige drikker, med unntak av vin og sprit, skal forsikre seg om at 10 prosent av alle produkter gjøres tilgjengelig i ombruksemballasje «innen et system for gjenbruk eller ved å legge til rette for refill» innen 1. januar 2030.

Innen 2040 heves prosentsatsen til 25 prosent.

For vin, med unntak av musserende vin, skal minst 5 prosent av produktene gjøres tilgjengelig i emballasje som kan brukes igjen innen 2030, og 25 prosent innen 2040. For andre drikkevarer er det 20 prosent innen 2030 og 80 prosent innen 2040.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.