Kan være et dårlig tegn

Flere snodige tegn kan varsle mørke utsikter for økonomien. - Noen av disse indikatorene kan kanskje ha noe for seg, sier ekspert.

NEDGANGSTEGN: Tidligere sjef for den amerikanske sentralbanken fulgte nøye med på trusesalget. Foto: Fred Prouser / Reuters / NTB
NEDGANGSTEGN: Tidligere sjef for den amerikanske sentralbanken fulgte nøye med på trusesalget. Foto: Fred Prouser / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Frykten for resesjon - et langvarig tilbakeslag i økonomien - har herjet i USA etter at bruttonasjonalprodukt (BNP) krympet i første halvår.

- Veksten i USA er utvilsomt på vei ned og den vil bli svakere, og det er en viss mulighet for at den blir svak nok neste år til å karakteriseres som en resesjon, sier Joachim Bernhardsen, senior investeringsstrateg i Nordea, til Børsen.

Ferske tall torsdag viser at USAs økonomi vokste mer enn ventet - med 2,6 prosent i tredje kvartal.

- BNP-tall hopper opp og ned. Trenden peker nedover, legger Bernhardsen til.

Amazon-gründer Jeff Bezos og JPMorgan Chase-sjef Jamie Dimon er blant næringstoppene som nylig har slått alarm.

Frykter baseball-resultat

Analytikere leter alltid etter noe som kan forutsi en nedgang, og ved siden av tradisjonelle indikatorer finnes det en rekke kuriøse tegn som kan varsle nedgangstider. Og de som heller mot overtro, følger nok spent med på baseball i helga.

KAN VINNE: Dersom Phillies vinner over Houston Astros kan økonomien være ille ute, tror noen. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB
KAN VINNE: Dersom Phillies vinner over Houston Astros kan økonomien være ille ute, tror noen. Foto: Brynn Anderson / AP / NTB Vis mer

Hver gang Philadelphia Phillies har vunnet World Series i baseball, var det midt i et økonomisk kaos: De stakk av med tittelen under resesjonen på 80-tallet og finanskrisen i 2008.

Til helga kjemper laget igjen i finalen. Nå følger «alle øyne» med på om en eventuell Phillies-seier vil bli etterfulgt av resesjon, ifølge Bloomberg.

Truseindeksen

Men det er ikke det eneste tegnet flere følger med på. Også salget av truser, champagne og leppestift har blitt satt i sammenheng med nedgangsfrykt.

Salget av mannetruser var noe tidligere sjef for USAs sentralbank (Fed), Alan Greenspan, fulgte nøye med på, ifølge CNN.

Teorien er at menn vil kjøpe færre boksere og truser når det blir tøffere tider. Det viste seg å stemme under finanskrisen i 2008 og igjen under pandemien i 2020.

Morning Star-analytiker David Schwartz gir følgende råd for dem som tror indeksen har noe for seg:

- Hvis du skulle bruke det som et barometer, er salgstallene for Fruit of the Loom og Hanes på Walmart og Target de viktigste å se på, det er der de fleste amerikanere kjøper undertøyet sitt, sier han ifølge Bloomberg.

Champagne og skjørt

Også champagne-salget synker i takt med at økonomien går dårlig. Salget stupte under resesjonen på 80-tallet og under finanskrisen.

Noen setter også kvinners skjørtelengde i sammenheng med økonomiens tilstand. Korte skjørt i de glade 20-åra ble erstattet med lange kjoler under Den store depresjonen. I innhentingen etter pandemien dominerte miniskjørt. Men nå - med krig i Ukraina og dystre økonomiske utsikter, er mellomlange og lange kjoler igjen populært, ifølge Bloomberg.

«Leppestiftindeksen»

Børsen har tidligere omtalt «leppestiftindeksen». Teorien er at når økonomien går ned, går leppestiftsalget opp.

Indeksens far er kosmetikk-milliardær og Estée Lauder-arving Leonard Lauder, da han i 2001 oppdaget at leppestiftsalget skjøt fart mens USA opplevde økonomiske nedgangstider.

Direktør og skjønnhetsanalytiker i NPD Group, Natallia Bambiza, antydet årsaken i et notat:

- I tider der den disponible inntekten er knapp og det ikke er penger å bruke på ikke-essensielle varer, kan kjøp av leppestift være en form for virkelighetsflukt.

- Kan ha noe for seg

- Noen av disse indikatorene kan kanskje ha noe for seg, men jeg ville aldri stolt på disse indikatorene alene, sier Bernhardsen i Nordea.

- Indikatorer som i større grad fanger opp den økonomiske aktiviteten, som innkjøpsjefindekser, fraktdata og ordrestatistikk vil jeg si er bedre for å vurdere resesjonsfaren, legger han til.

Den tekniske definisjonen på resesjon er to kvartaler på rad med BNP-fall, og USA oppfyller dermed dette kriteriet.

Men ifølge Bernhardsen er ikke landet i resesjon nå. Han peker på at det fortsatt kommer sterke tall fra landet. Både sysselsettingen og industriproduksjonen vokser, og det er god fart i privat forbruk.

Bernhardsen tror ikke man skal være så opphengt i «resesjons»-begrepet.

- Det blir svakere vekst, men det viktigste er at vi tror inflasjonen etter hvert vil komme ned. Det tilsier mindre aggressive sentralbanker. Hvis inflasjonen kommer ned vil også sentralbankene være mer villig til å sette ned renten for å få veksten opp igjen. En eventuell nedgangsperiode tror vi derfor blir kortvarig, sier Bernhardsen.

Det samme gjelder for så vidt for Norge, mener han.

- Skulle nedturen bli hardere enn ventet er det all grunn til å tro at det vil ramme Norge også, eksempelvis gjennom lavere oljepris.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer