Sentralbansjefens årstale:

- Kan være et varsel

Øystein Olsen holder sin siste tale som sentralbanksjef. Økt internasjonal bekymring for vedvarende høy inflasjon er blant temaene.

ÅRSTALE: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder den årlige talen «Økonomiske perspektiver» til Norges ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det 100 år siden sentralbanksjefens første årstale. Det blir også sentralbanksjef Øystein Olsens (70) siste. Før året er omme skal NATO-sjef Jens Stoltenberg tiltre rollen.

Olsen har holdt noen tordenmørke taler opp gjennom. Han inntok sjefsstolen siden 2011, bare tre år etter finanskrisa skyldte over verden. Sju år seinere annonserte han en friskmelding av verdensøkonomien, og med det hevet han renta for første gang på like mange år.

Året etter preget klimakrisa og økt ulikhet talen. I 2020 manet han til innstramming av bruken av oljefondet. Men det året ble det en annen økonomisk krise som skulle overskygge dette - coronapandemien.

- Høye inflasjonstall

To år er gått, og pandemien gjør seg fortsatt gjeldende. Årstalen i 2022 er intet unntak.

- I dag er det, nesten på dagen, 100 år siden den første årstalen ble holdt., sier Olsen innledningsvis i talen.

I talen, publisert på Sentralbankens nettsider, sier Olsen at vi kan konstatere at aktiviteten i norsk økonomi har hentet seg godt inn igjen to år etter pandemien.

Det samme ser vi i mange land rundt oss, framholder han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer