Sentralbansjefens årstale:

- Kan være et varsel

Øystein Olsen holder sin siste tale som sentralbanksjef. Økt internasjonal bekymring for vedvarende høy inflasjon er blant temaene.

ÅRSTALE: Sentralbanksjef Øystein Olsen holder den årlige talen «Økonomiske perspektiver» til Norges ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag er det 100 år siden sentralbanksjefens første årstale. Det blir også sentralbanksjef Øystein Olsens (70) siste. Før året er omme skal NATO-sjef Jens Stoltenberg tiltre rollen.

Olsen har holdt noen tordenmørke taler opp gjennom. Han inntok sjefsstolen siden 2011, bare tre år etter finanskrisa skyldte over verden. Sju år seinere annonserte han en friskmelding av verdensøkonomien, og med det hevet han renta for første gang på like mange år.

Året etter preget klimakrisa og økt ulikhet talen. I 2020 manet han til innstramming av bruken av oljefondet. Men det året ble det en annen økonomisk krise som skulle overskygge dette - coronapandemien.

- Høye inflasjonstall

To år er gått, og pandemien gjør seg fortsatt gjeldende. Årstalen i 2022 er intet unntak.

- I dag er det, nesten på dagen, 100 år siden den første årstalen ble holdt., sier Olsen innledningsvis i talen.

I talen, publisert på Sentralbankens nettsider, sier Olsen at vi kan konstatere at aktiviteten i norsk økonomi har hentet seg godt inn igjen to år etter pandemien.

Det samme ser vi i mange land rundt oss, framholder han.

- Men noe kan være i ferd med å skifte. Etter flere år med lav prisvekst har vi igjen sett høye inflasjonstall både i Norge og hos våre handelspartnere.

- Varsel

Her i Norge er økningen særlig drevet av «uvanlig høye priser på elektrisitet gjennom vinteren», ifølge sentralbanksjefen.

- Både husholdninger og foretak har mottatt høye strømregninger. Mye av oppgangen er trolig midlertidig. Men vinterens høye strømpriser kan være et tidlig varsel. Det grønne skiftet gjør at vi framover trolig vil se høyere og mer variable energipriser enn vi har vært vant med.

Internasjonalt har bekymringen for vedvarende høy inflasjon økt. Flere sentralbanker har dermed framskyndet tilstramminger i pengepolitikken.

- Jo lenger situasjonen med manglende samsvar mellom tilbud og etterspørsel varer, jo større er risikoen for at inflasjonen skyter fart, sier Olsen.

Syk finansminister

Rundt 350 gjester fra Norges finansmiljø og politikere pleier å være invitert til Norges Banks hovedkontor. I år var det kun 60 gjester, grunnet pandemien. Blant dem var flere framtredende politikere. Børsen snakket med blant andre tidligere statsminister Erna Solberg, som sa følgende i forkant av tale:

- Jeg forventer at det er en veldig godt gjennomtenkt tale.

BYTTER JOBB: Jens Stoltenberg blir ny sentralbanksjef - det hadde han ikke sett for seg da han ble generalsekretær i Nato i 2014. Vis mer

Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap) understreket at det var en viktig tale.

- Det går på mange måter bra i norsk økonomi. Samtidig er det mange mennesker som sliter økonomisk, så det blir spennende å høre hva slags tanker sentralbanksjefen har, sa han.

Han ønsket også Stoltenberg lykke til som ny sentralbanksjef.

- Også gleder jeg meg til å holde takk for maten-talen neste år, for da er det stortingspresidentens oppgave neste år å gjøre, meddelte han.

Vil ikke kommentere bråket

Arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik tok seg også tid til et kjapp prat med Børsen før hun hastet inn til speilsalen.

- Vi lever i en veldig kompleks tid, som er vanskelig for norsk økonomi. Både med lav rente, noe som har ført til at mange har høy gjeld. Vi ser at det er en prisvekst i samfunnet som kan påvirke folks lommebøker og økonomi. Norsk økonomi er også veldig preget av at det er mange som står utenfor arbeidslivet i dag, mange av dem har vært langtidsledige, sa hun, og la til:

- Samtidig som det er stor etterspørsel etter arbeidskraft, men etter en helt annen kompetanse enn veldig mange av dem utenfor arbeid har. Så jeg er veldig spent på, og nysgjerrig på hvordan sentralbanksjefen vil belyse det i sin årstale.

NY JOBB: Jens Stoltenberg er ny sentralbanksjef. Det skriver regjeringen i en oppdatering etter fredagens statsråd. Video: Vegard Krüger / Dagbladet Vis mer

Bråket rundt ansettelsesprosessen hadde hun imidlertid ingen kommentar til.

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski var på forhånd spent, spesielt med tanke på at det var Olsens siste tale som sentralbanksjef.

- Det blir spennende å høre hvordan han oppsummerer ståa i norsk økonomi etter to veldig spesielle år i norsk samfunn og norsk økonomi, sa hun.

Kaski har også stor tro på Stoltenberg i hans nye stilling.

- Kommer til å gå helt fint, ny og svært kompetent sentralbanksjef. Det blir spennende å høre ham om et år.

Disse fikk hedersplassene

Etter talen ble det servert et måltid fiffen verdig, med påfølgende skåling og mingling.

KVELDENS MENY: Dette får folkevalgte og finansfolk kose seg med torsdag kveld. Foto: Anniken Aronsen
KVELDENS MENY: Dette får folkevalgte og finansfolk kose seg med torsdag kveld. Foto: Anniken Aronsen Vis mer

Som vanlig var det knyttet stor spenning rundt hvem som får dele bord med sentralbanksjefen selv.

Årets utvalgte er: statsminister Jonas Gahr Støre (Ap), arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap), finansråd Hans Henrik Scheel, høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie - og selvfølgelig sentralbanksjefens kone, Ellen Olsen.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) glimrer imidlertid med sitt fravær.

Det bekrefter kommunikasjonssjef Therese Riiser i Finansdepartementet overfor Dagbladet.

- Han er syk. Han har fortsatt corona. Så han kommer ikke. Han har symptomer, så han holder seg hjemme, sier hun til Dagbladet.

Det var mandag det ble klart at finansministeren er smittet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer