Nord Stream-lekkasjene:

- Kan være ødelagt for alltid

Ifølge avisa Tagesspiegel antar tyske sikkerhetsmyndigheter at ødelagte North Stream-rørledninger vil være ubrukelige etter de påståtte sabotasjehandlingene.

NORD STREAM: Den svenske kystvakta frigir nye bilder fra gasslekkasjen i Østersjøen. Foto: Kustbevakningen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis ikke Nord Stream 1 og 2 repareres raskt, vil saltvannet korrodere rørsystemet, mener myndighetene, ifølge avisas kilder.

Totalt oppsto det tre lekkasjer på de to gassrørledningene like utenfor den danske øya Bornholm mandag, og siden har spekulasjoner om sabotasje rast.

Bilder fra lekkasjene viser hvitt, boblende hav over store områder.

Danske myndigheter har opprettet en forbudssone av hensyn til sikkerheten til både fly og skip, og har blant annet forsvaret til stede ved lekkasjene. Også svensk kystvakt er involvert, skriver Expressen.

Pressetalsperson Mattias Lindholm i den svenske kystvakta beskriver utslippsområdet som «en aktiv vulkan» hvor gassen kastes titall meter opp i lufta.

- Det pulserer hele tida, og det stiger også opp kraftigere nå og da, og kan nå høyt over vannoverflaten. Det er som kokende skum, forteller han til avisa.

Se nye bilder av gassutslippet i videoen øverst i saken.

Stort område

Danske myndigheter opplyste tirsdag at en av lekkasjene fører til at gassbobler dekker et område på nærmere 1 kilometer i diameter.

Både norske, danske og svenske målestasjoner registrerte kraftige eksplosjoner mandag, i samme områder som gasslekkasjene oppsto. Skadene på rørledningene, som strekker seg mellom Russland og Tyskland, beskrives som «uten sidestykke».

KAN TA TID: Gassboblene piper til overflaten over et stort område i Østersjøen. Her fra lekkasjen på Nord Stream 2. Det kan ta opptil to uker før det er mulig å ta seg ned til lekkasjen for undersøkelser, sier danske myndigheter. Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB
KAN TA TID: Gassboblene piper til overflaten over et stort område i Østersjøen. Her fra lekkasjen på Nord Stream 2. Det kan ta opptil to uker før det er mulig å ta seg ned til lekkasjen for undersøkelser, sier danske myndigheter. Foto: Det danske forsvaret / AP / NTB Vis mer

Den første eksplosjonen ble registrert klokka 1.03 natt til mandag, og den andre ble registrert klokka 19.04 på mandagskvelden. En av eksplosjonene hadde en styrke på 2,3, ifølge det svenske seismologiske instituttet SNSN.

Også i Norge ble eksplosjonene registrert.

Flere har pekt på at rørledningene har vært utsatt for sabotasje, men det vil kunne ta opptil to uker før noen kan ta seg ned til ødeleggelsene for å undersøke, opplyste den danske forsvarsministeren onsdag.

- Tåpelig

Kreml sier onsdag at de ikke vet hva som har skjedd med Nord Stream-rørledningene.

- Påstander om at Russland har sabotert er forutsigbare og tåpelige, sier talsmann for Vladimir Putin, Dmitrij Peskov, ifølge Reuters.

Videre sier han at det ikke er i Russlands interesse at forsyningene gjennom rørledningene stanser.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer