- Kan være tapt for godt

Leasingselskaper med kontrakter i Russland frykter nå at over 500 fly kan være tapt for godt, som følge av invasjonen av Ukraina.

FRYKTER FOR FLY: 515 utenlandseide fly er i Russland. Eierne frykter at de blir der for godt. Illustrasjonsfoto: Regis Duvignau / Reuters / NTB
FRYKTER FOR FLY: 515 utenlandseide fly er i Russland. Eierne frykter at de blir der for godt. Illustrasjonsfoto: Regis Duvignau / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da EU, Norge, USA og Canada stengte luftrommet for russiske fly, sørget det statseide russiske flyselskapet Aeroflot og andre flyselskaper for å samle så mange fly som mulig bak et nytt «jernteppe» i Russland, skriver nyhetsbyrået Bloomberg.

Der står flyene nå trygt plassert utenfor eiernes rekkevidde.

Som følge av Vestens og EU-kommisjonens knallharde sanksjoner mot Russlands luftfartsnæring, måtte samtlige eksisterende leasingkontrakter avsluttes og tilbakeleveres innen 30 dager.

- Veldig komplisert

Teoretisk sett har selskapene nå fram til 28. mars med å hente ut flyene sine.

Men et unisont krav om å få tilbakelevert flyene sine, har på ingen måte blitt møtt med velvilje fra russisk side. Av 515 utenlands-eide fly i Russland, er i underkant av 25 nå levert tilbake til eierne, ifølge Dean Gerber, sjefadvokat for Valkyrie BTO Aviation.

- Dette er virkelig veldig kompliserte problemer vi nå står overfor, sier Gerber, ifølge Bloomberg.

Flyene har en anslått markedsverdi på 10,3 milliarder dollar. Det tilsvarer over 90 milliarder norske kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer