Russland

- Kan vare veldig lenge

Russlands budsjettunderskudd har vokst dramatisk. Likevel mener økonomer at Russland er langt unna å tømme krigskassa.

KRIG: Russlands president, Vladimir Putin, har fortsatt en stor krigskasse å hente penger fra i krigen mot Ukraina. Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
KRIG: Russlands president, Vladimir Putin, har fortsatt en stor krigskasse å hente penger fra i krigen mot Ukraina. Foto: Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): De neste månedene vil vise hvordan Russlands økonomi vil takle en ny runde med enda strengere sanksjoner, og hvor lenge landet kan fortsette å pøse penger inn i krigen i Ukraina.

Nylig kom tall som viste at budsjettunderskuddet til Russland har vokst dramatisk til 1,8 trillioner rubler (om lag 243 milliarder kroner) i januar etter at landet har økt sine utgifter med 58 prosent sammenliknet med året før samtidig som inntektene falt med mer enn 30 prosent, ifølge Interfax.

Krymper

Industriproduksjonen og varehandelen falt også i desember til det verste nivået siden covid-pandemien i begynnelsen av 2020. Tall fra Verdensbanken, Det internasjonale pengefondet (IMF) og OECD, viser dessuten at Russlands bruttonasjonalprodukt sank med mellom 2,2 og 3,9 prosent i 2022. Det er også ventet at økonomien vil krympe ytterligere i 2023.

Sjef for det Moskva-baserte økonomiske konsulentselskapet Macro Advisory, Chris Weafer, påpeker overfor CNBC at det er noen faktorer som kan gjøre at underskuddet ser noe høyere ut enn det som faktisk er tilfellet.

Blant annet har en omlegging av skattesystemet, som trådte i kraft fra nyttår ført til at en del skatteinnbetalinger ikke blir registrert før i februar. I tillegg blir mange offentlige midler i Russland fordelt på slutten av året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer